Lipsanen & Ruso

Markettien viinaosastot

Keskon pääjohtaja Matti Halmesmäki ehdottaa tämänpäiväisessä Karjalaisessa, että ruokakauppoihin perustettaisiin erillisiä alkoholiosastoja, joissa viinejä ja väkeviä myytäisiin Alkon valvovan silmän alla. Halmesmäki luonnehtii avaustaan kompromissiehdotukseksi nykytilanteen ja kaupan alan vaatiman viinikaupan vapauttamisen kanssa.

Ehdotus on suorastaan malliesimerkki siitä, miten suuryritykset pyrkivät hyötymään markkinoiden sääntelystä pienyrityksiä vastaan. Kuinka moneen kivijalka- tai kyläkauppaan tulisi Alkon valvoma viinaosasto? Kirjoitin marraskuussa viinistä kaupunkisuunnittelun niukkana voimavarana. Perustelin silloin (ja yhä edelleen) viinikaupan vapauttamista sillä, että vähittäiskaupan volyymia lisäämällä se toisi helpotusta erityisesti kannattavuusrajan tuntumassa toimivien pienkauppojen tilanteeseen. Halmesniemen ehdotuksen vaikutus olisi päinvastainen: suurmarketit vahvistuisivat entisestään ja lähikauppojen kuolemankierre syvenisi.

Karjalaisen uutisessa oli myös yksi tärkeä huomio, jota en edellisessä viinimerkinnässäni tullut ajatelleeksi: “Alko on viimeisen 10-15 vuoden aikana sijoittanut runsaasti viinakauppojaan suuriin hypermarketteihin.” Eli käytännössä jo nykyisellään Alkon monopoli suosii kaupan suuryksiköitä. Stockmannillakin on Alkon viiniosasto. Ei millään pikkukaupalla ole mahdollisuutta tuollaiseen. Viinikaupan vapauttaminen tasoittaisi tilannetta ja antaisi myös lähikauppiaille mahdollisuuden rehelliseen kilpailuun.

Edellinen pienkauppoja vastaan suunnattu sääntelytoimenpide oli, kun taannoin (90-luvulla?) vaadittiin vähittäiskauppaa laskemaan pakastealtaiden lämpötilaa. Viralliset perustelut liittyivät tietysti elintarvikehygienian parantamiseen. Käytännössä uusista normeista kuitenkin seurasi se, että suuri määrä kannattavuusrajan tuntumassa toimineita lähi- ja kyläkauppoja lopetti toimintansa. Niille kylmälaitteiden uusiminen olisi tullut liian kalliiksi. Suurilta marketeilta muutos ei vaatinut suurta panostusta ja saivathan ne kaupanpäällisiksi lakkautettujen pienkauppojen asiakkaat.

Toivottavasti tämä lopultakin avaa markkinakriittisten ihmisten silmät näkemään sen, että itse asiassa vapaa markkinatalous on kapitalistin pahin painajainen. Suurimmat voitot tehdään suljetuilla markkinoilla, joilla enemmän tai vähemmän rehellisellä viranomaisten ja lainsäätäjien lobbauksella suuryritykset muokkaavat yhteiskunnan markkinasääntelyä itselleen edulliseksi. Mitä säännellympi talous, sitä korruptoituneempi yhteiskunta ja sitä enemmän tilaisuuksia epärehelliseen kilpailuun.

Keskustelu

Yhteensä 7 kommenttia ja/tai paluuviitettä kirjoitukseen “Markettien viinaosastot”

 1. Nina Suomalainen 13.5.2006 klo 1:31:

  Yllättävää, olemme Lipsasen kanssa samaa mieltä! Tai siis ainakin siitä, että viinaosaston supermarketeissa ei välttämättä ole hyvä idea. Oma vastustukseni tähän johtuu kuitenkin siitä, että jo nyt alkoholin verotuksen vähenemisen haitat ovat järkyttävät. Suomalaiset näköjään uskovat että viina saattaa juomalla loppua, joten pakko juoda usein ja paljon jotta saa omasa pois.

  Enkä tässä ajattele vain alkoholisteja tai alaikäisiä jotka kittaavat viinaa viikoloput alusta loppuun, vaan myös ihan tissuttelijoita ja meitä tavallisia suomalaisia. Valaistuin asiasta viime talvena kun olin juuri tullut lähikaupasta iltaseitsemältä ja mietin että olisipa kiva kun olisi kotona pullo punaviiniä. Tajusin samalla, että jos sitä ruokakaupassa myytäisiin, pitäisin kyllä huolen että joka ostoskerralla ostaisin viinipullon, jotta sitä kotona olisi. Ja kun sitä olisi siellä kotona, joka ilta töiden jälkeen kun maailma ahistaa ja ulkona on kylmä olisi kiva ottaa ruoan kanssa lasi tai kaksi tai kolmekin. Eli oma päivittäisjuominen lisääntyisi, ja varmasti kyllä monen muunkin! Ja alkoholin päivittäiskuluttaminen ei ole millään muotoa hyvä idea, vaikka se kohtuurajoissa pysyykin.

  Eli näin päädyin siihen, että ihan hyvä että meillä suomalaisilla on tuo Alko joka meitä ainakin vähän valvoo… Sillä olemmehan jo nyt lisänneet vanhaan perjantaipullo-juomakulttuuriimme eurooppalaisen ‘vähän ja usein’ juomakulttuurin. Eli viikolla usein ja sivistyneesti, ja viikonloppuisin kerralla niin paljon kuin sielu sietää!

 2. ruso 13.5.2006 klo 11:24:

  Nähdäkseni tärkein peruste Alkon monopolille on sen heikoimman puolustamisessa, jolla muuten homma ei pysy hanskassa. Tämän heikoimman auttamiseksi muut ovat sitten solidaarisuudessaan valmiita hiukan kärsimään hankalien aukioloaikojen ja vaikeamman saatavuuden kanssa.

  Luulen, ettei tämä peruste riitä kuitenkaan torppaamaan viinien kulkua ruokakauppoihin. Luulen (siis luulen vain; voin hyvinkin olla väärässä) nimittäin em alkoholistin satsaavan rahansa mieluummin täyteen lastiin tiukkaa (siis sinne Alkoon). Ja jos hän hairahtuisi lähikaupasta löytyviin miedompiin, niin sen parempi!

  Olen siis eri mieltä kuin Nina S. viineistä ruokakaupoissa: “Eli näin päädyin siihen, että ihan hyvä että meillä suomalaisilla on tuo Alko joka meitä ainakin vähän valvoo… ”

  Samalla en ole järin innoissani siitä, että pikkukylämentaliteetin mukainen valvova silmä tuijottaa alkoholinkäyttöäni. Lisäksi Lipsanen osoittaa hyvin sen, kuinka Alko ostoskeskuksissa tai Alkon valvomat alkoholiosastot suurmyymälöissä olisi markkinoita pilkkaava tukitoimi – lisänaula pienkauppojen arkuissa.

  On totta, kuten Nina S. huomauttaa, että veronalennus lisäsi käyttöä. Toisaalta käsittääkseni alkuinto on jo hiukan laantunut. Ja kuinka paljon into on johtunut juuri “nyt sitä saa”-ajattelusta, joka on suorastaan koulutettu kansalaisten kalloihin ensin kieltolailla ja siten tiukalla säännöstelyllä ja monopolilla.

  Viinit vapaiksi!

 3. Nina Suomalainen 13.5.2006 klo 19:28:

  No joo, viiniosastosta voisikin keskustella, jos myydään laatuviinejä. Luulen vain että sinne tulee enimmäkseen laatikkoviinejä 3e per litra eli taas laadusta viis, niin kuin marketeissa tapana on. Ja tuo markettien VIINAosasto on kyllä aika huono idea, jollei haluta ajaa koko kansaa deekuiksi ja maksakirroosiin…..

 4. Lipsanen 14.5.2006 klo 9:40:

  Onhan se surkuhupaisaa, kun niin monet oikeasti uskovat suomalaisten juovan itsensä hengiltä, jos viiniä voisi ostaa ruokakaupoista. Suomessahan oli varsin kehittynyt juomakulttuuri erilaisine sosiaalisine normeineen ennen kuin kieltolaki sen tuhosi. Sen jälkeinen holhouspolitiikka taas on estänyt juomakulttuurin kehittymistä uudelleen. Nyt sitten vaaditaan holhouspolitiikan jatkamista, jotta voitaisiin ehkäistä ongelmia, jotka holhouspolitiikalla on aiheutettu.

  Käsitys siitä, että suomalaiset jollain lailla vääjäämättömästi olisivat kyvyttömämpiä käyttämään kuin muut eurooppalaiset on suoranaisen rasistinen, enkä voi sitä hyväksyä.

  No joo, viiniosastosta voisikin keskustella, jos myydään laatuviinejä. Luulen vain että sinne tulee enimmäkseen laatikkoviinejä 3e per litra eli taas laadusta viis, niin kuin marketeissa tapana on.

  Ja tuon kirjoitti siis sama Nina Suomalainen, joka juuri äsken kritisoi cityvihreitä elitistisyydestä, koska he hänen mukaansa haluavat kieltää kaiken, mikä ei sovi omaan pirtaan. Ilmeisesti Suomalaisen mielestä elitistisessä muiltakieltämisessä ei sitten kuitenkaan ole mitään pahaa, koska hän harrastaa sitä itsekin.

 5. ruso 15.5.2006 klo 9:46:

  Nyt lipsutaan jo sivuraiteille. Lipsasen pääpointtihan oli markettiALKOt ja/tai markettien alkoholiosastot piilotukena suurille yrityksille. Tämä on nähdäkseni tärkeä huomio.

  N.S.: “jollei haluta ajaa koko kansaa deekuiksi ja maksakirroosiin…”

  Mä luotan kyllä jengiin enemmän.

  Jos halutaan kuitenkin jatkaa holhouslinjalla, niin Lipsasen piilotukipointin huomioiden ALKOjen (mielellään vanhoina tiskinöyryytysmallisina) tulisi sijaita keskellä metsää/peltoa.

  Ehkei sittenkään.

 6. Lipsanen 15.5.2006 klo 11:04:

  Lipsasen pääpointtihan oli markettiALKOt ja/tai markettien alkoholiosastot piilotukena suurille yrityksille.

  Kyllä. Tuo nimenomaan oli merkintäni ydin. Edellinen viinikeskustelu pysyi varsin hyvin aiheessaan, mutta nyt luisuttiin tuonne terveys- ja juomakulttuuripuolelle. Ne ovat niin dominoivia alkoholikeskustelussa, että tuntuu välillä hyttysen ininältä yrittää lähestyä aihetta jostain muusta näkökulmasta. Mutta muitakin lähestymistapoja asiaan on, ja ne ovat yhtälailla merkittäviä.

 7. Elitisti 18.5.2006 klo 20:09:

  Kansalaiset varastavat minulta rahaa turvallisuuspalveluihinsa, poliitikkoihinsa ja sosiaaliturvaansa, joten näin viininystävänä ja puhtaasti itsekkäistä syistä toivon, ettei Alkon monopoli murene. Alko tarjoaa viininystävälle uskomattoman hyvän valikoiman, kun ottaa huomioon maan jossa elämme. Alkon erikoisuus näkyy nimenomaan 15-30 euron keskihintaisten viinien monipuolisuudessa, joita täällä kaikille saatavina tuskin olisi ilman Alkoa. Marketteihin siirtyessään viinille kävisi luultavasti niin, että sellaiset alle 10 euron mehuviinit – joiden kysyntä on ylivoimaisesti suurin – lisääntyisivät huimasti ja sitten ylähyllyillä olisi pari-kolme pelkän hinnan perusteella valittua ökykallista pulloa aina kalleinta ostavalle junttiporvarille.