Lipsanen & Ruso

Kevennetään verotusta kiristämällä sitä ja otetaan käyttöön progressiivinen tasavero

Helsingin Sanomat (8.10.07) kertoo meille, että enemmistö suomalaisista olisi valmis veronkorotuksiin terveyspalvelujen hyväksi. Kelan tutkijat olivat tuollaista ihmisiltä kyselleet. Tosin jos katsomme, mitä itse tutkimuksessa lukee, niin kysymys oli yhden prosentin korotuksesta tuloveroon. Ei siis edes prosenttiyksikön. Kovin suuriin korotuksiin kansalaiset eivät siis ole valmiita, vaikka kyllähän tuloveropotissa prosenttikin aika paljon tuntuisi.

Mutta olisiko kuitenkin niin, että ensisijaisesti kansalaiset vain ovat tyytymättömiä nykyisiin terveyspalveluihin? Kelan tutkimus ei tähän varsinaisesti vastaa. Mutta koska tutkimuksessa ei annettu mitään muuta vaihtoehtoa, kuinka terveyspalveluita voisi parantaa, niin rastittiin sitten tuo prosentin lisäys tuloveroon. Jos vaihtoehtona olisi ollut vaikkapa se, että kohdistetaan olemassaolevaa verotusta enemmän terveyspalveluihin, niin mikäköhän vastaus olisi silloin ollut? Phil Schwarzmann pähkäili tätä samaa. Tai entä jos oltaisiin kysytty terveyspalveluiden tehostamisesta esim. ulkoistamalla Karjaan tapaan tai byrokratiaa karsimalla. Mutta ei, ainoa mitä Kela tarjosi oli verojen korottaminen. Ota tai jätä.

Onhan se selvää, että julkisilla varoilla pyöritettävän Kelan intresseissä on verotuksen korottaminen. Tietysti he haluavat saada sellaisia tuloksia, että kansalaiset kannattavat verotuksen kiristämistä. Tosin kun kysyttiin verotuksesta noin yleisesti, niin useimmat pitivät sitä liian kireänä. Eli ehkäpä kansalaiset olisivat valmiita lisäämään tuloveroja prosentin verran terveyspalveluihin, jos saisivat muutaman prosentin jostain muualta pois.

Joka tapauksessa tosiasiahan on, että meillä on jo yksi länsimaiden korkeimmista verotasoista. Ja ne julkiset palvelut, mitä kaikilla niillä veroilla saadaan, eivät ole erityisen kummallisia. Johonkin hukkaantuu verovaroja ja paljon, eikä järjestelmä sillä parane, että työnnetään sinne entistä enemmän verorahoja.

Kelan kyselyssä tiedusteltiin muuten myös tasaveron kannatusta. Kannattajia oli 40 ja vastustajia 35 prosenttia. Tämä on mielenkiintoinen tulos, mutta sitä ei juurikaan olla vaivauduttu uutisoimaan. Vieläkin mielenkiintoisempaa on, että poliittisten puolueiden kannattajista tasaveron kannalla näyttäisivät olevan innokkaimmin keskustalaiset ja vasemmistoliittolaiset (!!). Kokoomuslaiset tulevat 76 prosentin kannatuksella kolmansina, pari prosenttiyksikköä ennen demareita. Tosin ketkä tasaveroa sitten vastustavat, koska kaikissa poliittisissa ryhmissä kannatus näyttäisi olevan suurempaa kuin vastaajissa keskimäärin, kuten myös ryhmässä “passiiviset”?

Lisäys 11.10.: Kelan raportissa oli virhe. Oikeat luvut ovat kommenteissa. Kiitokset Pasille.

Valtaosa kansalaisista näyttäisi tosin kannattavan myös veroprogression kiristämistä. Joko he ovat siis täysin pihalla tai sitten koherenttius ei ole sellainen arvo, jota suomalaiset kannattavat.

Keskustelu

Yhteensä 8 kommenttia ja/tai paluuviitettä kirjoitukseen “Kevennetään verotusta kiristämällä sitä ja otetaan käyttöön progressiivinen tasavero”

  1. Pasi 10.10.2007 klo 10:42:

    Hyvä idea lukaista tutkimusta itseään. Seurasin esimerkkiä. 🙂 Nuo puoluekantakohtaiset luvut ovat muutenkin, hmm, erikoisia. Esimerkiksi “Tuloeroja pienennettävä, vaikka keskipalkka laskee” -hapatuksen kannatus näyttäisi olevan suurinta KOKOOMUKSEN kannattajien keskuudessa, jopa 50%. Vasemmistoliitto puolestaan loistaa paitsi tasaverokysymyksen, myös “tuloveroja voidaan kasvattaa, jos keskipalkka nousee” -kysymyksen kärjessä! En usko että nuo pitävät paikkaansa, vaan kyseessä täytyy olla virhe.

  2. Niko Lipsanen 10.10.2007 klo 10:56:

    Joo, nuo puolueluvut vaikuttavat monessa kohtaa tosi kummallisilta. On varmaan päässyt virhe loppuraporttiin (tai sitten se on tehty jo aikaisemmassa vaiheessa tutkimusta).

  3. Pasi 10.10.2007 klo 11:17:

    Laitoin asiasta kysymyksen meilitse tutkimuksen tekijöille…

  4. Pasi 10.10.2007 klo 11:21:

    Haha, toinen mielenkiintoinen pointti löytyy sivulta 31, jossa kerrotaan että 81% kansalaisista pitää julkista valtaa vastuullisena köyhyyteen. Voi olla että useimpien vastaajien perustelut tuohon väitteeseen eroavat merkittävästi omistani, mutta samaa mieltä täytyy olla. 🙂

  5. Pasi 11.10.2007 klo 12:59:

    Tiedoksi,

    Moikka Pasi!

    En tiedä onko joku ehtinyt jo vastata kysymykseesi koskien
    kirjoittamaamme raporttia. Pauli Forma on tällä hetkellä matkoilla ja
    lähetti viestisi edelleen minulle.

    Olet oikeassa sivulla 21 on tapahtunut valitettavasti virhe puoluekannan
    kohdalla. Sarakkeet ovat vaihtaneet paikkaa ja en sitä huomannut ennen
    raportin julkaisuun lähettämistä.

    Eli tässä oikeat luvut, jos kiinnostaa:

    Väite: tuloerot liian suuret (%)
    kok 57
    kesk 82
    vihr 70
    sdp 88
    vas 88
    muut 84
    passiviset 75

    Väite: verot suurituloisille (%)
    kok 41
    kesk 73
    vihr 57
    sdp 74
    vas 80
    muut 75
    passiviset 63

    Väite: Tasavero käyttöön (%)
    kok 50
    kesk 39
    vihr 29
    sdp 34
    vas 43
    muut 37
    passiviset 39

    Väite: Tuloeroja voi kasvattaa (%)
    kok 40
    kesk 29
    vihr 29
    sdp 26
    vas 19
    muut 29
    passiviset 27

    Väite: Tuloeroja pitää pienentää (%)
    kok 17
    kesk 34
    vihr 20
    sdp 29
    vas 55
    muut 44
    passiviset 23

    Virheet ovat valitettavia, mutta täydellistä julkaisua tuskin löytyy.

    Palautteesta kiittäen

    Johanna Kallio
    assistentti (ma.), sosiaalipolitiikan laitos, Ty

  6. Niko Lipsanen 11.10.2007 klo 14:32:

    Kiitoksia vaivannäöstä. Nyt alkaa näyttää luvut jo enemmän siltä mitä voisi odottaakin.

    Yllättävän suurta tuo tasaveron kannatus vasemmistoliittolaisten keskuudessa muuten siltikin on.

  7. Lasse Rintakumpu 11.10.2007 klo 16:18:

    Terveyspalveluiden ongelmat johtuvat aivan muista tekijöistä kuin vähäisistä verotuloista.

    Itseasiassa verojen maksamisessa minua harmittaa eniten se, että niistä osa menee tehottoman terveydenhuollon ylläpitoon.

    Toisaalta parempi kai nykyinenkin vähä.

  8. Paluuviite: momentum 17 oct « le vin est la vie et la vie est le vin (23.4.2008 4:39)