Lipsanen & Ruso

Lööpit

Lööpit halutaan lastensuojelun nimissä kuriin. Ne katsotaan mainoksiksi. Pääkirjoituksissa vastustetaan ja vedotaan sananvapauteen. Perusteeksi katsotaan lööpit osana toimituksellista sisältöä, ei mainontaa.

Lehdistön huoli on erinomaisen aiheellinen. Samalla takajaloille nouseminen pääkirjoituksissa (ainakin Hesari ja IS) on kuitenkin viite lehdistön kyvyttömyydestä itsekritiikkiin. Itse lööppien sisällöistä ei tässä yhteydessä olla juurikaan kriittisesti kirjoitettu.

Voidaanko käsi sydämellä esimerkiksi väittää, että lööpit eivät oikaise mutkia tehdessään turhista juoruista sensaatioita? Ei. Samoin ei ole uskaliasta esittää hypoteesi, että lööppien viemät lukijat kohtuullisen usein pettyvät lukiessaan varsinaisen jutun. Valittaa ei kehdata, koska juoruista kiinnostuminen koetaan alhaiseksi.

Näin löppien tarkoitus on edistää myyntiä, jopa alhaisiksi koettuja viettejä kutitellen. Tarkoitus ei muutu sillä, että ne kirjoitetaan toimituksissa, eikä niitä ole ulkoistettu mainostoimistoille. Tältä pohjalta niiden sisällöstä ollaan huolissaan ja tältä pohjalta pornografia on ohjattu kioskien ylähyllyille.

Jako toimitukselliseen sisältöön ja mainontaan on siis keinotekoinen. Lehdistön vastustus olisi tehokkaampaa, mikäli se keskittyisi itse asiaan: lööppien sisältöön. Sananvapauden rajoitukset vaativat aina vahvat perusteet. Todistustaakka on rajoituksia vaativalla.

Lööpit tuntuvat usein ainakin osin valheellisilta. On kuitenkin asiakkaan asia äänestää jaloillaan. Väitetään, että lööpit saattavat ahdistaa lapsia. On vanhempien tehtävä kasvattaa medialukutaitoa. Silloinkin, kun vanhempi ei ole läsnä voitaneen todeta, että lööpit antavat kohtuullisen miedon kasteen maailman ikävyyksiin.

En siis näe perusteita lööppikontrollille. Samalla kuitenkin lehdistön vaistomainen nousu takajaloille ilman tervettä lööppien sisältöä koskevaa itsekritiikkiä on yllättävää. Reaktio on myös huolestuttava, koska lehdistön tehtävä on olla kriittinen – myös itsekriittinen.

Keskustelu

Yhteensä 2 kommenttia ja/tai paluuviitettä kirjoitukseen “Lööpit”

  1. mirala 8.7.2008 klo 17:26:

    Aikuisille lööpit ovat harmitonta hupia. Ikävää vain on, että aina välillä iltapäivälehdet innostuvat “Kolmivuotias siivuiksi sirkkelissä” -tyyppiseen markkinointiin. Kun lööppejä on joka kadunkulmassa ei ole ihme, että lapset tuntevat olonsa turvattomiksi. Itse havahduin tähän, kun tytär yritti pujahtaa suoraan koulusta tultuaan IS:n verkkosivuille nähtyään erityisen inhottavan, lapsiin kohdistuvalla väkivallalla mässäilleen lööpin. Siinä sitä sitten terapoitiin loppuilta, eikä nukkumaanmenosta ollut tulla mitään – ja kuinkahan monessa tuhannessa kodissa vietettiin samanlainen ilta vain, jotta Erkon köyhä perhe saisi vähän särvintä?

    Muunnelma samasta tempusta on se, kun tylsä “mies kuoli työtapaturmassa” -uutinen muutetaan perhesuhteet selvittämällä karmeaksi “Kuuden lapsen isä murskautui kuoliaaksi” -lööpiksi. Jos tämmöisten teippaaminen seiniin on puolustamisen arvoista lehdistön vapautta, niin saman tien voidaan laittaa Teksasin moottorisahamurhaaja pyörimään isoille skriineille joka kadunkulmaan aikuisten työstätuloaikaan. Silloin saa aikuinenkin kokea miltä lapsesta suunnilleen tuntuu.

  2. Miki 5.3.2014 klo 12:08:

    KYllä lehdistön tulisi olla tästä huolissaan. Ja varsinkin meidän aikuisten likijoiden. Ei ne nyt niin harmittomia ole; vapaus on sitä että on mahdollisuus valita propagandansa.
    ____________________________________________________________
    IL:n nettilööppi 5.3.2014:

    Ukrainan kriisi”Ovatko he saksalaisia?” Krimilläkään ei uskota Putinia

    IL KRIMILLÄPresidentti Vladimir Putinin vakuutteluja Venäjän sekaantumattomuudesta Krimin selkkaukseen eivät usko edes Krimin venäläiset, kirjoittaa paikan päällä oleva Iltalehden toimittaja Tommi Parkkonen. Lue lisää…

    Interfax: Venäläiset ottaneet haltuun ohjuspuolustus- yksiköitä

    LIVESEURANTA Iltalehti seuraa Ukrainan kriisin kehittymistä hetki hetkeltä. Lue lisää…

    Armeijainto iski – “10 miljoonaa miestä valmiina”
    (Kommentoijan huomio: Kuvassa noin 10 miestä jossain toimistossa, joista yhden sanomista siteerataan tässä)

    Ukrainalaisten maanpuolustusinto on noussut pintaan Krimin jännittyneen tilanteen myötä. Lue lisää…

    Obama: Putin ei hämää ketään

    Venäjän presidentin väite joukoista Krimillä herättää ihmetystä. Lue lisää…

    Näistä kysymyksistä Putin ei pitänyt

    EXTRAVenäjän presidentti Vladimir Putin piti toimittajille tiedotustilaisuuden Moskovan-asunnossaan. Lue lisää…
    Pääministeri: Ukrainalla ja Venäjällä keskusteluyhteys
    Toimittajan puhelin soi kesken puheen – näin tylysti Putin ärähti!
    Kiinan presidentti puhui Ukrainasta Putinin kanssa
    ____________________________________________________________
    IS:n nettilööppi 5.3.2014:

    Interfax: Venäläiset valtasivat kaksi ohjuspuolustusyksikköä

    IS seuraa hetki hetkeltä 11:38 Lue Ukrainan kriisin viimeisimmistä käänteistä täältä. Lue lisää ›

    Presidentti Barack Obama kommentoi Ukrainan kriisin käänteitä vieraillessaan tiistaina washingtonilaisessa peruskoulussa.

    Obama: Kukaan ei mene Putinin lankaan

    Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on kommentoinut tiukasti Venäjän presidentin tämänpäiväistä puhetta. Lue lisää ›

    “Putinin puhe läpeensä ristiriitainen”- asiantuntija kehottaa uskomaan Krimiltä tulevaa tietoa

    Ulkopoliittisen instituutin Venäjä-tutkija Katri Pynnöniemi löytää Putinin puheista paljon ristiriitaisuuksia. Lue lisää ›
    ____________________________________________________________

    Melko Venäjäkriittisiä “uutisia”.
    Ja sen kolikon toisen puolen löytää vaikka linkistä:
    http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/162174-ukrainan-vientituotteet-kapinauutiset-ja-prostituutio