Lipsanen & Ruso

Öiset taksijonot historiaan?

Pääkaupunkiseudulla on kohtuullisen toimiva joukkoliikenne, joka bussiliikenteen osalta perustuu siihen, että kunnalliset tahot (HKL ja YTV) suunnittelevat liikenteen ja asettavat hinnat, mutta ostavat liikennöinnin ulkopuolisilta yrityksiltä. Myös paikallisjunaliikenne ostetaan ulkoa, mutta sen kilpailuttaminen on mahdotonta, koska laillisia palveluntarjoajia on vain yksi. Metrojen ja raitiovaunujen liikennöinti taas on HKL:n oma monopoli.

Lienee selvää, että raideliikenteen monopolit on purettava, ja VR:n osalta näin lienee aikanaan tapahtumassakin. Mutta entä bussiliikenne? Toimiiko nykyinen malli riittävän hyvin, vai olisiko liikennettä harjoittaville yrityksille annettava enemmän valtaa myös liikenteen suunnittelussa?

Voi olla, että vähemmän säännelty joukkoliikenne tarjoaisi paremman palvelutason ja/tai edullisemman hintatason, mutta mikään itsestäänselvyys kumpikaan niistä ei ole. Tuskin siis kannattaa ryhtyä tekemään radikaaleja kokeiluja toimivan järjestelmän kanssa. Sääntelyn purkamiseen löytyy antoisempiakin kohteita kuin pääkaupunkiseudun bussiliikenne.

On kuitenkin osa-alueita, joilla nykyinen joukkoliikennejärjestelmä epäonnistuu surkeasti. Yksi niistä on yöliikenne. Vuoroja kulkee harvoin, niiden reitit ovat hankalia, ja kaupunkilaiset päätyvät jonottamaan takseja, joita niitäkään ei siihen aikaan ole tarpeeksi. Lienee täysin selvää, että asialle olisi tehtävä jotain, mutta kaupungit vaikuttavat olevan täysin kykenemättömiä toimintaan.

Ehdotankin, että vapautetaan pääkaupunkiseudun yöaikainen bussiliikenne. Mikä tahansa asianmukaiset liikennöintiluvat omaava bussiyritys voisi harjoittaa liikennettä valitsemallaan kalustolla, reiteillä, hinnoilla ja aikatauluilla. Tämä voisi koskea vaikkapa vuoroja, joiden lähtöaika on kello 23:n ja aamuviiden välillä.

On vaikea uskoa, että yöliikenteen taso voisi mennä nykyisestä tilanteesta ainakaan alaspäin, joten kokeilu lienee varsin vaaraton. Yksityinen liikenne ei edes merkittävästi kilpailisi julkisesti ohjaillun kanssa, koska yöaikaan nykyinen tarjonta on lähes olematonta.

Keskustelu

Yhteensä 10 kommenttia ja/tai paluuviitettä kirjoitukseen “Öiset taksijonot historiaan?”

 1. Martti Tulenheimo 12.8.2008 klo 23:13:

  Kannatetaan! Itse asiassa idea on absurdin nerokas.

 2. Hannu Oskala 13.8.2008 klo 14:21:

  Mikä tahansa asianmukaiset liikennöintiluvat omaava bussiyritys voisi harjoittaa liikennettä valitsemallaan kalustolla, reiteillä, hinnoilla ja aikatauluilla. Tämä voisi koskea vaikkapa vuoroja, joiden lähtöaika on kello 23:n ja aamuviiden välillä.

  Eipä kai tuo yritystoiminta nytkään kiellettyä ole. Syy miksei yölinjoilla ole “yksityisyrittäjiä” on se, että nykyisillä joukkoliikenteen hinnoilla liikennöinti ei ole kannattavaa – subventiohan on n. 50% Helsingissä.

  Sinällään se, että yöliikennettä ei selvästä tarpeesta huolimatta onnistuta lisäämään on törkeä esimerkki tekopyhästä keskiluokkaisuudesta: “Ei me mitään juoppovuoroja ryhdytä järjestämään.”. Poliittisesti ohjatun joukkoliikennejärjestelmämme reagoivuus ei ole paras mahdollinen.

  Tästähän sää Niko saat oivan vaaliteeman? Ei tämän ongelman ratkaisemiseksi tarvita midn muuta kuin sukupolvenvaihdos YTV:n hallituksessa…

 3. Hannu Oskala 13.8.2008 klo 14:36:

  Syy miksei yölinjoilla ole “yksityisyrittäjiä” on se, että nykyisillä joukkoliikenteen hinnoilla liikennöinti ei ole kannattavaa – subventiohan on n. 50% Helsingissä.

  Siteeraan itseäni kun tuli vielä mieleen, että jos lipunhinta on 5€ luokkaa, kannattaa kahden, kolmen ottaa jo taksi. Eli vapaa kilpailu ja hinnoittelu ei vaikuta mitenkään selkeän toimivalta ratkaisulta imho. Tästä päästäänkin sitten siihen, että miksi takseja ei ole enemmän pikkujouluöisin…

  Kirjoitin itsekin aiheesta viime joulukuussa

 4. Martti Tulenheimo 13.8.2008 klo 15:03:

  Tulin juuri takaisin Göteborgista, jossa taksijonoista on päästy ihan perinteisin keinoin: yöliikenne toimii perjantaisin ja lauantaisin neljään asti aamulla kolmen tunnin välein. Göteborgin kaupungissa on 490 000 ja metropolialueella noin 880 000 asukasta (2006), eli puhutaan hyvin samankokoisesta kaupungista kuin Helsinki. Yölippu maksaa kahden tavallisen lipun verran.

  Hannun esiintuoma “keskiluokkainen tekopyhyys” lienee hyvinkin todellinen syy Helsingin yöliikenteen puutteeseen, ei raha. Mistäs puolueesta alettaisiin ensimmäisenä etsimään, jos tällainen ominaisuus haluttaisiin paikantaa ja tilannetta muuttaa?

 5. Martti Tulenheimo 13.8.2008 klo 15:04:

  Siis hups: ei kolmen tunnin välein, vaan KOLME KERTAA TUNNISSA.

 6. Niko Lipsanen 13.8.2008 klo 15:34:

  Hannu Oskala: “Eipä kai tuo yritystoiminta nytkään kiellettyä ole.”

  Ei kiellettyä, mutta luvanvaraista.

  Laki luvanvaraisesta henkilöliikenteestä tiellä 8 § 3. momentti:

  Asetuksella säädetään niistä kunnista ja kuntayhtymistä, joiden alueella harjoitettavaan linjaliikenteeseen liikenneluvan myöntää kunnan tai kuntayhtymän viranomainen. Yksinomaan pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunnan toimialueella harjoitettavaan linjaliikenteeseen myöntää liikenneluvan yhteistyövaltuuskunta, jollei luvan myöntäminen kuulu kunnan toimivaltaan.

  Hannu Oskala: “jos lipunhinta on 5€ luokkaa, kannattaa kahden, kolmen ottaa jo taksi”

  Paitsi, ettei takseja yöliikenteen ruuhka-aikaan ole saatavilla. Ja kaverit (jos sellaisia on) eivät välttämättä ole menossa samaan suuntaan, joten moni matkustaa yksinkin.

  Hannu Oskala: “Tästähän sää Niko saat oivan vaaliteeman?”

  En ole ehdokkaana.

 7. ruso 13.8.2008 klo 15:56:

  Lontoossa ainakin joskus oli palvelu, jossa juopunut seurue saattoi palkata kuskin, joka ajoi takaisin tilauskeskukseensa takakonttiin pakatulla mopollaan. Veikkaanpa, että jollain momentilla moinen yritteliäisyys olisi Suomessa kiellettyä…

 8. Hannu Oskala 13.8.2008 klo 18:36:

  Tuo olisi fiksu palvelu. Varmasti jotenkin kielletty. 🙂

 9. tuomo 13.8.2008 klo 19:34:

  Hyvä idea, Niko. Ongelmahan tietenkin on syntyjään taksikilpailun rajoittamisesta. Ei Tallinnassa mitään suurta ongelmaa ole saada öisinkään taksia, edes tämäntyyppisinä aikoina.. mutta tämän agendan korjaaminen tuntuu olevan ikuisuuskysymys suomalaisen “markkinatalouden” osalta..

  Ainakin itse olen kironnut Vuosaaren vuoroja monastikin (jotka ovat ihan täynnä, joten niihin varmasti saisi kilpailua!), varsinkin kun taksia on niin vaikea saada, jollei frendi ajossa. Esimerkiksi nopeat pikkubussit reiteille toimisivat.

  Tuo aiemmin mainittu “3 kaveria” kommentti ontuu sinänsä, että ainakin allekirjoittaneen frendit eivät asu ihan tuossa naapurissa (toki joitakin asuu lähelläkin) vaan varsin ympäri Stadia, joten ei sitä taksia aina samaan suuntaan voi edes ottaa.

 10. Niko Lipsanen 14.8.2008 klo 22:37:

  Näyttää siinä bussiliikenteessä muitakin ongelmia olevan, kuin yöliikenne:

  Helsingissä jäi ennätysmäärä bussivuoroja ajamatta (HS 14.8.08)