Lipsanen & Ruso

Metsää vai Espoota?

Vanhat metsät alkavat käydä vähiin. Pohjois-Suomessa varsin laajoja alueita on suojeltu, mutta täällä etelässä, missä metsäluonto on monipuolisimmillaan, suojelun piirissä on naurettavan vähän metsää. Uhanalaisia tai kadonneita metsälajeja on yli 600, silmälläpidettäviksi luokitellut mukaan lukien yli 1000.

Talousmetsän pitäminen metsänä on vähän kuin pitäisi Espoota kaupunkina. Onhan Espoossakin paikoin joitakin kaupunkimaisia piirteitä, mutta oikean kaupungin monimuotoisuus sieltä puuttuu. Vanhan metsän muuttaminen talousmetsäksi on kuin purkaisi Helsingin keskustan ja rakentaisi sen tilalle palan Matinkylää, Lintuvaaraa ja Mankkaata. Kyllä joku varmaan Espoossakin viihtyy, mutta aika köyhää olisi Suomen kaupunkielämä, jos meillä ei olisi Helsingin ja muutaman muun kaupungin vanhaa kivitalokeskustaa. Ja köyhää olisi luonto Etelä-Suomen metsissä, jos sinne ei jäisi muuta kuin metsätalouden raaka-ainekasvattamoja.

Ympäristö- ja luontojärjestöjen Metsävetoomus -kampanjan tavoitteena on nostaa suojellun metsän osuus viiteen prosenttiin Etelä-Suomen metsistä vuoteen 2010 mennessä ja pidemmällä aikavälillä kymmeneen prosenttiin. Tuon tavoitteen voin itsekin allekirjoittaa (olen jo allekirjoittanutkin) ja ajattelin tehostaa sanomaani menemällä ensi maanantaina pitkästä aikaa mielenosoitukseen. Tervetuloa mukaan! Voit itse valita mitä uhanalaista tai kadonnutta lajia haluat edustaa. Minä olen Calicium lenticulare eli sumunuppijäkälä.

Lisää metsäasiaa löytyy esimerkiksi professori Ilkka Hanskin metsäsivuilta.

Keskustelu

Yhteensä 3 kommenttia ja/tai paluuviitettä kirjoitukseen “Metsää vai Espoota?”

 1. Ruso 16.9.2005 klo 14:07:

  Niinpä. Ulkomailla ikänsä viihtynyt sisarpuoleni yllättyi, kun vastasin hänen Suomen luontoa koskeneeseen ihailuun: “ei täällä mitään luontoa/metsää ole, puupeltoa kylläkin”. Toisaalta tämä ei riitä metsäsuojelun perusteeksi. Se on vain fakta, mutta ei vastaa kysymykseen ‘miksi?’. Luulenpa Nikolla olevan tähän näkemys.

 2. Lipsanen 17.9.2005 klo 18:13:

  Eiköhän se ole arvostuskysymys: elämä ja elämän suojeleminen sen moninaisuudessa on perustavan laatuinen arvo. Etelä-Suomen metsien suojelu on olennaista nimenomaan lajiston monimuotoisuuden säilyttämisen kannalta.

 3. Lipsanen 20.9.2005 klo 15:47:

  Kuvia tapahtumasta Kansalaisjärjestöjen kuvapankissa:
  [poistettu toimimaton linkki]