Lipsanen & Ruso

Optioista

Yritysten optiojärjestelyt puhuttavat jälleen. On syytä kahteen täsmennykseen ennen kuin sorrutaan yleiseen optiolynkkausmielialaan.

Ensinnäkin, keskustelussa on erotettava valtionyhtiöt ja muut yhtiöt. Edellisten suhteen on velvollisuus pitää veronmaksajien varallisuudesta hyvää huolta (kuten esim. Fortumissa).

Jälkimmäisissä valta kuuluu yksityisille osakkeenomistajille. On heidän oma asiansa, kuinka yhtiötään hoitavat. Yhtiöitä saa hoitaa myös typerästi holtittomalla johtajien palkkauksella (mikä on osakkeenomistajan pussista pois) tai tehottomilla kannustimilla (joiksi optiot ovat käsittääkseni osoittautuneet).

Toiseksi, vanhoja sopimuksia on paha mennä purkamaan. Mikäli johtajan palkkaan on sovittu kuuluvaksi optiot, moka on jo tapahtunut. Keskustelun tulee koskea sitä, kuinka tulevaisuudessa toimitaan.

Keskustelun olisi siis hyvä koskea niitä järjestelyjä, joihin veronmaksajilla on valtioapparaattinsa välityksellä mahdollisuus vaikuttaa: tuleviin päätöksiin niissä yhtiöissä, joissa veronmaksajilla on omistusosuus (vrt. menneisyyden päätökset yhtiöissä, joihin ei omistusoikeutta).

Kommentointitoiminto on pois käytöstä.