Lipsanen & Ruso

Kansallislippu eduskunnan salkoon

Suomen lipusta säädetyn lain (Laki Suomen lipusta 26.5.1978/380) mukaan ”Suomen lipussa on valkoisella pohjalla sininen risti. Lippu on joko kansallislippu tai valtiolippu.”

Laissa jatketaan, että erinäisten valtiollisten laitosten lisäksi myös eduskunta liputtaa vaakunalla varustetulla valtiolipulla. Tämän voimme havaita virallisina ja vakiintuneina liputuspäivinä (viimeksi 10.10. Aleksis Kiven päivänä).

Onko symboliikka tulkittavissa siis niin, että eduskunnan tehtävänä on edustaa hallitusta ja tämän käytössä olevaa valtiokoneistoa kansalaisiin päin?

Perustuslakimme mukaan valta Suomessa kuuluu kansalle, joka valitsee äänitorvekseen eduskunnan. Tämän välityksellä kansa käskyttää juoksupoikiaan, eli hallitusta ja virkamieskuntaa.

Kansanvallan, perustuslakimme ja eduskunnan nimensä mukaisen tehtävän nimissä kansanedustuslaitoksen tulisi liputtaa kansallislipulla, ei valtiolipulla.

Keskustelu

Yksi kommentti tai paluuviite kirjoitukseen “Kansallislippu eduskunnan salkoon”

  1. Lipsanen 12.10.2005 klo 16:21:

    Miksi ylipäänsä tarvitaan erikseen valtiolippu ja kansallislippu? Eivätkö kaikki voisi liputtaa samalla? Ranskassakin pärjätään yhdellä lipulla, eikä siellä edes ole vaakunaa.