Lipsanen & Ruso

Työväen asialla

Työväen presidentti

Vasemmisto on halunnut omia työväestön käsitteen itselleen. Demarit ovat nimenneet paikallisyhdistyksensä “työväenyhdistyksiksi” ja “työväenaate” on ymmärretty jonain vasemmistoon tai suoranaiseen sosialismiin viittaavana. Koko eduskuntalaitoksen olemassaolon ajan iso osa työläisistä on kuitenkin äänestänyt oikeistopuolueita: kokoomusta, edistyspuoluetta, ruotsalaisia.

Paitsi että perinteisestä työväestä iso osa on aina vierastanut vasemmistolaista aatemaailmaa, on myös “työväki” sinänsä ymmärretty turhan kapeasti. Työväkeä ovat kaikki, jotka työtä tekevät, oli se työ sitten palkattua, vapaaehtoista tai yrittämistä. Turhiin vastakkainasetteluihin ei pidä sortua: vaikka ay-retoriikassa toisin väitetäänkin, työntekijöiden ja työnantajien (jotka tekevät työtä hekin) edut ovat useimmissa tapauksissa yhtenevät. Vastakkainasettelua on turha lietsoa työtä tekemättömiäkään kohtaan. Kuten Niinistön kampanjasivuilla sanotaan, niin hyvinvointivaltio voidaan säilyttää vain työtä tekemällä – myös niille, jotka ovat työnsä jo tehneet ja niille, jotka eivät siihen kykene.

Siispä eteenpäin työväen asialla rauhan, tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden puolesta!

Keskustelu

Yhteensä 6 kommenttia ja/tai paluuviitettä kirjoitukseen “Työväen asialla”

 1. Ruso 26.10.2005 klo 14:03:

  Niko: “Vasemmisto on halunnut omia työväestön käsitteen itselleen”. Totta ja paljon muutakin on aiheettomasti omittu.

  Toisaalta Kokkaritkin ovat omimisessa kunnostautuneet. Puolueen nimihän on Kansallinen Kokoomus rp kansallisseuroineen, leijonatunnuksineen jne ikään kuin muut ovat jotenkin vähemmän isänmaallisia tms.

  Tässä onkin loistava lisäsyy sille, miksi Lipsanen&Ruso -blogin väri olkoon jatkossakin punainen, eikä puoluekantojemme mukainen. Se on yksinkertaisesti vain magee väri eikä sellaisenaan viestitä yhtään mitään. Pidän kyllä tummista sinisen sävyistäkin myös täysin ideologisista merkityksistä riippumatta.

 2. Lipsanen 26.10.2005 klo 14:28:

  Eipä voi muuta sanoa kuin, että olet aivan oikeassa, toveri Ruso. Oikeistokin on kunnostautunut käsitteiden omimisessa.

 3. Ruso 27.10.2005 klo 11:44:

  Niko:” “työväenaate” on ymmärretty jonain vasemmistoon tai suoranaiseen sosialismiin viittaavana”

  Tämä kai perustuu Marxiin, jonka mukaan pääoman omistaja, siis kapitalisti ottaa työn arvon ja pääomien arvon lisäksi lisäarvoa, siis riistää jotain työntekijälle kuuluvaa ja nauraa tyhjästä nyhjämisen ilosta. Vallankumous olisi täten vääjäämätön, koska työlaistä kuvio tietenkin jurppii. (korjatkaa, jos olen ymmärtänyt koulu-Marxini väärin).

  Sinänsä johdonmukainen ajatuksenjuoksu nojaa siihen, että ‘työ’ ymmärretään jotain välittömästi konkreettista tuottavaksi ja siten omistaminen, siihen liittyvä riskinotto ja hallinnoiminen eivät kuuluisi ‘työn’ piiriin. Vastaavasti perinteinen vasemmistolainen ‘työväenaate’-retoriikka nojaa tähän oletukseen.

  Mutta kuten tiedämme, ‘työn’ voi ymmärtää toisinkin. Esim. toveri Lipsanen kirjoittaa: “Työväkeä ovat kaikki, jotka työtä tekevät, oli se työ sitten palkattua, vapaaehtoista tai yrittämistä. Turhiin vastakkainasetteluihin ei pidä sortua: vaikka ay-retoriikassa toisin väitetäänkin, työntekijöiden ja työnantajien (jotka tekevät työtä hekin) edut ovat useimmissa tapauksissa yhtenevät.”

  Tässä mielessä Niinistön kampanja ei mene Halosen tontille, kuten media on asian tulkinnut, vaan osoittaa, että tuo tontti on ollut perusteeton ja vanhanaikainen.

  Mielestäni loistoveto!

 4. Mette 28.10.2005 klo 8:20:

  Menkääpä toverit kertomaan tuo esimerkiksi Stora Enson tai Perlan työntekijöille.

 5. Ruso 28.10.2005 klo 11:08:

  Kyse onkin turhista vastakkainasetteluista: putiikin menestys on palkollisen etu ja tyytyväinen palkollinen on putiikin pyörittäjän (joka myös palkollinen) etu.

  Metsäteollisuus/-liitto on sikäli huonosti yleistettävissä oleva esimerkki, että niiden skismat juontavat juurensa pitkälle historiaan ja erinäisinä selkkauksina ilmenevä on käsittääkseni vain jäävuoren huippu. Ainakin minä olen seurannut huuli pyöreenä niiden tohinoita. Ja silloin mennään aina metsään, kun arvovallan säilyttäminen nousee tärkeimmäksi motiiviksi.

 6. e.e. maa 4.11.2005 klo 15:20:

  Marx jakoi jengin porvareihin (tuotantovälineiden omistajiin) ja työväkeen (_tuotannollisen_ työn tekijöihin).

  Suomessa on lähes miljoona osakesäästäjää, eli porvaria. Kun vielä lasketaan S-ryhmän, Tapiolan ym. osuuskauppojen ja keskinäisten yhtiöiden asiakasomistajat, niin käytännössä katsoen olemme kaikki porvareita. Toisaalta, kuten tässäkin blogissa on todettu: Yhtä lailla olemme kaikki työväkeä.

  Työväen vallankumousta odotellessa, tunnustakaamme, ettei Niinistö viittaa Marxilaiseen kahtiajakoon. “Tuotannollisen työväen presidentti” olisi ollut reippaampi haaste SDP:lle ja muille kommunisteille. Nykyinen slogan on loppujen lopuksi latteus, mutta muistuttaa, että asioista pitää puhua niiden oikeilla nimillä.