Lipsanen & Ruso

WTO-mekanismit ja ilmasto

Ekonomisti Joseph Stiglitz sanoo Independent-lehden haastattelussa:

The United States could be forced to take action on climate change using world trade laws, Stiglitz says. The EU and others should apply to the World Trade Organisation for a ruling which declares that America’s refusal to participate in carbon curbs constitutes a de facto subsidy to US industry, which is illegal under world trade rules.

Samasta aiheesta olen itsekin aiemmin kirjoittanut esimerkiksi merkinnässäni Ympäristöveroista ja ympäristön polkumyynnistä. Stiglitz toki muotoilee ajatuksen sofistikoituneemmin.

Perusajatus on yksinkertainen: vapaa maailmankauppa edellyttää tukiaisista luopumista ja ilmastokustannusten ulkoistaminen on vain yksi tukiaisten muoto muiden joukossa. Markkinatalouden toiminta edellyttää, että tuotteiden hinnassa näkyvät niiden tuottamisesta aiheutuneet kustannukset. WTO tarjoaa mekanismit edellytysten täyttämiseen käytännössä. On vain löydyttävä riittävästi poliittista tahtoa, että mekanismeja myös käytetään.

Aiheesta keskustellaan myös Dodon englanninkielisessä keskustelupiirissä huomenna torstaina. Tervetuloa osallistumaan.

Keskustelu

Yksi kommentti tai paluuviite kirjoitukseen “WTO-mekanismit ja ilmasto”

  1. ruso 22.2.2006 klo 10:53:

    Näin juuri. USA saa kilpailuetua, kun ei ota osaa ilmastotalkoisiin; ts. Kioton ratifioimatta jättäminen voidaan tulkita tukiaiseksi.

    Niko: “On vain löydyttävä riittävästi poliittista tahtoa, että mekanismeja myös käytetään.”

    Eräs keino on aloittaa kauppakiista eli pystyttää tuontitullit USA:n tuotteille vastineeksi Kioton ratifioimatta jättämiselle, minkä jälkeen WTO:n on otettava asiaan kantaa ja annettava tuomionsa.

    En tunne hyvin poliittista todellisuutta WTO:ssa ja maailmakauppapolitiikassa, joten en esitä tätä ehdotuksena.