Lipsanen & Ruso

Leijona ja maapallo

Oi te rannat, saaret ja meri! Ennen teitä turvasi suomalainen sotilas, nyt
suojelemme me suomalaiset diplomaatit! Skål!
(Faija)

Ulkoministeriön tunnus on Hesarin työpaikkailmoitusten perusteella muuttunut. Vanha hillityn arvokas kuninkaallisen sininen soikio on korvattu samanvärisellä maapallukalla. Leijona pallon päällä on vanha tuttu. Uuden tunnuksen vaikutelma on halpa, mutta samalla perinteisiimme paremmin sopivasti jotenkin tasavaltalaisempi.

Samalla uuteen tunnukseen kiteytyy diplomaatin ammatin kaksijakoisuus. Hyvä diplomaatti on rajojen ylittäjä, kulttuureja ymmärtävä, erilaisia ajattelutapoja suopeasti tulkitsemaan pyrkivä
– hengeltään maailmankansalainen. Toisaalta diplomaatti on useimmiten jonkin kansallisvaltion palveluksessa, niiden etujen ajaja ja täten myös rajojen pystyttäjä.

Sanotaan, että sotilaita tarvitaan, kun diplomaatit ovat epäonnistuneet. Toisaalta sotia myös syttyy diplomaattien onnistuessa silloin, kun kansalliset edut on asetettu itsekkäästi. Kansallisvaltioiden historia ei ole veretön.

Tässä kaksijakoisessa mielessä diplomaatti saattaa siis paradoksaalisesti ylittää rajoja (maailmankansalaisena) vahvistaakseen niitä (kansallisten etujen itsekkäänä ajajana).

Suomalaisten diplomaattien asema on onneksi helpompi. Pienelle maalle yhteinen etu on aina myös oma etu. Yhteistoiminta merkitsee pienelle sanavaltaa, suurelle rajoituksia. Monenkeskinen diplomatia vahvistaa pientä. Vahvalle myös yksipuolinen toiminta (unilateralismi) on vaihtoehto.

UM sanoo saman ajatuksen seuraavasti: “Ulkoministeriö edistää Suomen ja suomalaisten turvallisuutta ja hyvinvointia sekä toimii turvallisen ja oikeudenmukaisen maailman hyväksi”

Tästä näkökulmasta UM:n uusi tunnus on onnistunut. Sen alla suomalainen diplomaatti ei unohda tehtäväänsä.

Keskustelu

Yhteensä 2 kommenttia ja/tai paluuviitettä kirjoitukseen “Leijona ja maapallo”

  1. Mirjami 16.4.2006 klo 19:10:

    Diggasin arvokkaasta leijonasta tummanpuhuvalla pohjalla, ja tavallaan maapallon lisääminen on turhaa kohkaamista. Diplomaatit ovat edelleenkin (oli se sitten oikein tai väärin) oman kansallisvaltionsa edun edistämisen puolesta työskenteleviä virkamiehiä. Sillä ei ole kovinkaan paljon globaalitalouden kanssa tekemistä, jollei halua profiloitua maailmanhalaajaksi. Pidin edellisestä logosta enemmän.

  2. ruso 17.4.2006 klo 10:08:

    Niin minäkin.