Lipsanen & Ruso

Nöyrä optimismi

Ahti Karjalaisen lanseeraaman hokeman mukaan ennustaminen on vaikeaa, erityisesti tulevaisuuden ennustaminen. Legendan mukaan Sibelius vastasi kotiintulosta tivaavalle puolisolleen olevansa säveltäjä, ei ennustaja.

Väitetään, että historia toistaa itseään. Jos näin todella on, niin tulevaisuudestakin voidaan sanoa vetoamalla ihmisen tavanomaisiin käyttäytymismalleihin. Valitettavasti maailma on monimutkaisempi. Muutenhan kaikki murheet olisi vältetty.

Täten historia opettaa joko
1) tulevaisuudesta lähinnä sen, ettei historia kerro siitä juuri mitään tai
2) menneisyydestä sen, että ihmiskuntaa vaivaa krooninen typeryys.

Vaihtoehto 2) voidaan hylätä, koska menneisyydestä tunnetaan onnistumisiakin. Jäljelle jää, että Karjalainen oli oikeassa ennustamisen vaikeudesta. Tulevaisuutta emme voi tietää ja siten tulevaisuuskuvitelmille perustuva politiikkakin on tuomittu epäonnistumaan.

Toisaalta eikö juuri politiikan tule katsoa tulevaisuuteen? Kyllä, mutta sitä rakentaen, eikä kuviteltuun sellaiseen perustaen. Poliitikon tehtävänä on sanoa, mitä tulevaisuudelta haluaa ja kuinka uskoo tavoitteen olevan saavutettavissa.

Tulevaisuuden edessä nöyrä optimisti tunnustaa maailman monimutkaisuuden, eikä perusta toimintaansa mahtipontisille kuville tulevaisuudesta muka välttämättömiin kehityssuuntiin vedoten. Käytännössä nöyrä optimisti uskoo

1) tieteelliseen menetelmään, joka kunnioittaa kriittisyyden ihannetta. ”Mitenköhän mahtaa asiat olla?”, kysyy tiedemies, yrittää vastata ja pohtii jälleen: ”ehkei sittenkään”.
2) markkinatalouteen, joka palautuu viime kädessä kuluttajan tarpeiden todellisuuteen. Toppatakki ei ole kova juttu aurinkorannalla, vaikka suunnitelmatalouden byrokraatti kuinka päättäisi.
3) demokratiaan, joka ei tunnusta yhtä totuutta, vaan jossa näkökulmat temmeltävät ja kompromissiin on päästävä.

Näiden suhde ei ole tietenkään ongelmaton, mutta kaikkia yhdistää yrityksen ja erehdyksen itseään korjaava menetelmä. Ne kaikki perustuvat avoimuuteen. Niissä edetään epävarmoina pienin askelin, mutta aina liikkeessä

– toivon mukaan kohti parempaa tulevaisuutta!

Keskustelu

Yhteensä 2 kommenttia ja/tai paluuviitettä kirjoitukseen “Nöyrä optimismi”

  1. nozick 21.6.2006 klo 19:49:

    “Ennustaminen on vaikeaa, erityisesti tulevaisuuden ennustaminen” ei kylläkään ole Ahti Karjalaisen keksimä lausahdus, vaan Mark Twainin. Ehkäpä Karjalainen on se henkilö joka teki lausahduksesta tunnetun Suomessa.

    Lausahdus on sinänsä hyvin totta ja osuva.

  2. ruso 27.6.2006 klo 9:16:

    Kiitos tarkennuksesta!