Lipsanen & Ruso

ufo-mies ja kielten sekamelska

Jos ufo-mies vierailisi, niin hän ei pitäisi ihmiskunnan hallinnollisia lahjoja hääppöisinä. Maapallon touhuhan on sekamelska. Jo vähimmäisedellytys väärinymmärrysten välttämiseksi puuttuu: yhteinen kieli.

Mikä se voisi olla? Tieteilijät hienostelevat joskus latinalla, toiset vääntävät esperantoa. YK:n virallisia kieliä ovat englanti, ranska, espanja, venäjä, kiina ja arabia. Ranska on puolestaan perinteinen diplomatian kieli, vaikka ranskalaiset puhuvatkin sitä usein keskenänsä muiden käyttäessä englantia.

Vai pitäisikö maapallon hallintokieli valita kieleen liitetyn ominaisuuden perusteella, olla esimerkiksi systemaattista kuin saksa?

Toinen kriteeri voisi olla kieltä puhuvien määrät: mitä enemmän puhujia, sitä vahvempi kandidaatti kansainvälisen ajatustenvaihdon kieleksi. Toisaalta mitä vähemmän puhujia, sitä tasavertaisemmassa asemassa kaikki olisivat opiskellessaan tuota ennen lähes tuntematonta kieltä. Mikä se muuten on?

Jos asia todella pitäisi ratkaista, asiointikielen valinta ei olisi helppo. Tunteet kävisivät kuumina, koska kielet ovat myös vallan merkkejä. Myös Suomen kielen asemasta ollaan huolissaan, puhutaan kulttuuri-imperialismista. Englannin kielen asemaa haukutaan liian vahvaksi.

Asioisiko ufo-mies siis Bushin/Blairin kanssa?

Ei välttämättä! Englantihan on jo laajalle levinnyt ja sitä puhutaan aina omalla tavalla murtaen: on oxfordia, amerikkaa ja suomalaista ralli-englantia. Englanniksi tunnistaa myös ranskalaisen, hollantilaisen, saksalaisen ja intialaisenkin korostuksen.

Ei ufo-mies tietäisi alkuperäistä. Kielen imperialistinen sivumaku häviää, kun kaikki käyttää sitä. Sattumien kautta englannista on tällainen kieli kansainvälisiin yhteyksiin tullut. 

Cool! 

Keskustelu

Yhteensä 6 kommenttia ja/tai paluuviitettä kirjoitukseen “ufo-mies ja kielten sekamelska”

 1. Hegge 10.8.2006 klo 15:55:

  Ehdotan maapallon ainoaksi viralliseksi hallintokieleksi suomea. Rikas, ilmaisuvoimainen ja kauniisti koukerteleva sanataitureiden sapeli. Fantastinen kielioppi. Suomen oppiminen on vaativaa, muttei mahdotonta. Kaikki maailman ihmiset oppisivat puhumaan suomea noin kymmenessä vuodessa, poliitikot ja virkamiehet jo viidessä.

 2. Niko Lipsanen 10.8.2006 klo 23:01:

  Henrik: Millä perusteella arvelet ufohenkilön olevan peräisin taivaankappaleelta, jolla puhutaan vain yhtä kieltä?

 3. ruso 11.8.2006 klo 10:44:

  Niko: en kai sellaista ole olettanutkaan. Sen sijaan lauseeseen “hän (ufo-mies) ei pitäisi ihmiskunnan hallinnollisia lahjoja hääppöisinä” sisältynee ajatus siitä, että tällä olisi jonkinlaista hallinnollista silmää.

 4. Niko Lipsanen 11.8.2006 klo 23:55:

  Mutta miksi ufomies hämmästelisi kielten sekamelskaa, jos olisi sellaiseen tottunut jo kotiplaneetallaan?

 5. ruso 12.8.2006 klo 14:53:

  ‘Ufomies’ on tapa puhua ulkopuolisesta nakokulmasta. Ajatusleikissani unohdetaan kulttuuritaustat ja historialliset syyt yms yms, jolloin puhtaasta hallinnollisesta nakokulmasta maapallon jarjestelyt eivat ehka ole kaikista tarkoituksenmukaisimpia.

  Vastaavasti monessa organisaatiossa tehdaan paljon asioita epatarkoituksenmukaisesti, usein historiallisista syista.

  Tasta nakokulmasta voidaan sitten kyseenalaistaa monia asioita: vaikkapa kansalliset rajat (epatarkoituksenmukaisina hallinnollisina jarjestelyina, joka onkin ymmarretty mm ymparistokysymyksissa). Talla kertaa aiheenani oli kielten sekamelska (joka kolikon kaantopuolella on tietenkin kulttuurinen rikkaus).

 6. Niko Lipsanen 16.8.2006 klo 15:52:

  Kielistä kirjoittaa myös Lentävä juusto.