Lipsanen & Ruso

Poliittinen perstuntuma

Sanotaan, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Ilman piirrustuksia ei kannata aloittaa rakentaa taloa. Merisää on hyvä kuunnella ja reitti varasatamineen on hyvä pohtia ennen purjehdusta.

Hyvin suunniteltu on kuitenkin vain puoliksi tehty: toimeenkin on tartuttava, eikä kaikkea voi suunnitella. Talon harjakorkeus jää saavuttamatta ilman vasaranheiluntaa. Sääennuste ei aina pidä paikkaansa.

Päätökset vaativat suunnitelmien lisäksi uskallusta heittäytyä kohti epävarmaa. Sitoutumiskammoinen epäilee kosintaa loppuelämän perspektiivin hirvittäessä. Suomi epäröi Nato-jäsenyyden edessä ollessaan epävarma kumppanin luonteesta.

Vastakohtana nykyinen EU on tulos pienten askeleiden, ei yhden harppauksen.

Kaiken suunnitellut on toimintakyvytön. Suunnitelmat tarvitsevat kykyä improvisointiin, ehkä jopa holtitonta enneuskoa. Kommunistit uskoivat 5-vuotissuunnitelmaan. Maailma osoittautui monimutkaisemmaksi.

Politiikassa suunnitellaan. Hyvin suunniteltu voi olla puoliksi tehty, mutta hyväkin suunnitelma on arvoton ilman silkkaa perstuntumaa.

Kommentointitoiminto on pois käytöstä.