Lipsanen & Ruso

Läpinäkyvyyttä verotukseen

Finland for Thought -blogin Phil on sitä mieltä, että verot pitäisi maksaa kuukausittaisella laskulla kuten luottokorttilaskut, vuokra, lainan lyhennykset, sähkö- ja puhelinlaskutkin (kaikki noista eivät tosin ainakaan minulla tule kuukausittain). Ajatuksena taustalla on, että kun koko bruttopalkka kolahtaisi pankkitilille ja siitä pitäisi itse erikseen maksaa verot, niin tieto hyvinvointivaltioksi kutsutun koneiston todellisista kustannuksista tulisi veronmaksajille konkreettisemmaksi. Phil on myös sitä mieltä, että verottajan kanssa pitäisi voida tarvittaessa neuvotella maksun lykkäämistä samaan tapaan kuin luottokorttiyhtiöiden ja pankkienkin kanssa voi tehdä.

Merkinnän kommenteissa Philin idea pääasiassa tyrmätään enkä itsekään siitä varsinaisesti innostu. Ehkä kuitenkin parempi, että verot otetaan suoraan palkasta eivätkä ihmiset koe turhaan kiusausta jättää laskua maksamatta. Tosin, kuten Phil kysyy, jos ihmiset pystyvät muutkin laskunsa maksamaan kuukausittain, niin miksi eivät verojansakin?

Verotuksen pitäisi kuitenkin olla nykyistä läpinäkyvämpää. Minusta suurimpia ongelmia on se, että osa palkansaajan veroluonteisista maksuista on piilotettu näkyvistä kutsumalla niitä työnantajamaksuiksi. En keksi käytännölle muuta tarkoitusta kuin tiedon pimittäminen. Samasta rahasta kuitenkin on kyse: työnantaja joutuu maksamaan tietyn summan voidakseen palkata työntekijän, ja tästä summasta osa jää työntekijän käteen palkkana, osa otetaan työntekijältä veroina ja maksuina ja osa suoraan työnantajalta. Luulisi olevan yksinkertaisempaakin, jos maksuja kerättäisiin vain jommassa kummassa päässä. Nyt valtio kuitenkin teettää yrityksillä ilmaiseksi työtä, joka selvästikin kuuluisi verottajan tehtäväksi.

Työnantajamaksut pitäisi poistaa. Työntekijöiden bruttopalkkoja pitäisi samalla nostaa, jotta kaikkien verojen ja maksujen jälkeen käteen jäisi sama summa kuin ennenkin. Palkkakuitista voisi sitten katsoa työllistämisen todelliset kustannukset ja sen, kuinka paljon yhteiskunta vetää välistä. Näin verotuksesta tulisi läpinäkyvämpää.

Työnantajamaksujen poistaminen parantaisi myös työllisyyttä. Niiden kerääminen vaatii byrokratiaa, jonka hoitamisessa skaalaedut ovat selvät. Suurille yrityksille palkanlaskennan järjestäminen ei siksi olekaan ongelma, mutta pienille yrityksille siitä aiheutuva paperityö on yksi este lisää palkata työvoimaa. Mitä pienempi yritys, sitä enemmän lisäkulua työntekijää kohti tuollaisen byrokratian pyörittäminen (joko itse tai tilitoimistolta ostamalla) maksaa. Vähemmän byrokratiaa, enemmän työpaikkoja.

En näe mitään syytä, miksi tieto työllistämisen kustannuksista pitäisi pimittää palkansaajilta. En näe myöskään syytä siihen, miksi työnantajia pitää rasittaa tarpeettomalla byrokratialla. Siksi olisi parempi, että kaikki verot ja veroluonteiset maksut näkyisivät palkkakuitissa vaikka verottaja ottaisikin rahat suoraan välistä eikä palkansaajalle lähetettävinä kuukausittaisina laskuina.

Keskustelu

Yksi kommentti tai paluuviite kirjoitukseen “Läpinäkyvyyttä verotukseen”

  1. ruso 16.10.2006 klo 10:05:

    Veroasiat ovat minuakin jurppineet:
    http://www.domnik.net/blogi/index.php/2006/03/ala-rakasta-verojasi/

    Tuolloin kirjoitin: “Keskustelun konkretisoimiseksi ehdotan veroehdotuksen yhteyteen piirakkadiagrammia, jossa karkeasti kuvataan veroeuroilla rahoitettavien kohteiden osuudet valtionbudjetissa.”

    Tämä siis lisäykseksi Nikon ajatuksiin, jotka allekirjoitan.