Lipsanen & Ruso

Julkisesti vai yksityisesti?

Tulisiko hyvinvointiyhteiskunnan palvelut tuottaa julkisesti vai ulkoistaa yksityisille yrittäjille? Yksityinen ja julkinen ovat ideologisina vaihtoehtoina molemmat huonoja.

1) Yksityisideologit ajattelevat suunnilleen näin: Firmojen varoilla on aina isäntä, jota palveltava ja siten pyrittävä vastaamaan kuluttajien tarpeisiin mahdollisimman tehokkaasti voittojen maksimoimiseksi.

2) Julkisideologit ajattelevat suunnilleen näin: Kustannuksista häviää voitontavoittelusta syntyvä omistajien pussiin menevä lisäarvo, joten tiukalla virkamiesetiikalla tuotetun palvelun täytyy olla halvempi.

Käytännössä molemmista on kuitenkin huonosti hoidettuja esimerkkejä.

Kilpailua ei tule ymmärtää liian kapeasti vain yksityisiä palveluntarjoajia koskevaksi, mikä on yksityisideologien (usein poliittiselta oikealta) tyypillinen moka.

Yksi kilpailija on myös julkisesti tuotettu palvelu: eihän kannata ostaa, jos katsoo pystyvänsä itse tuottamaan edullisemmin – huomioiden tietenkin hinta-laatu-suhteen. Myös verorahoilla on isäntä, vaikka se joskus unohdetaankin.

Ja sama toisinpäin: ei kannata tuottaa, jos ostamalla saa parempaa halvemmalla. Tätä ei puolestaan tunnu julkisideologit (usein poliittiselta vasemmalta) ymmärtävän.

Kirjoitus on muokattu kommentista Esa Suomisen 24.4.2006 blogimerkintään Kameleontti (kok.)

Keskustelu

Yhteensä 6 kommenttia ja/tai paluuviitettä kirjoitukseen “Julkisesti vai yksityisesti?”

 1. Niko Lipsanen 11.11.2006 klo 0:11:

  Löytyyköhän yhtään yhteiskunnallista kysymystä, johon näkemyksesi ei ole toisaalta/toisaalta… Sinänsä olet oikeassa, että on tapauksia ja tapauksia. Joskus julkisen sektorin kannattaa tuottaa palvelu itse, joskus ostaa yksityiseltä (ja joskus jättää kokonaan tarjoamatta).

  Mutta olen silti sitä mieltä, että nykyisin painopiste on liikaa julkisen sektorin omatuotannon puolella. Palveluja on entistä enemmän ryhdyttävä ostamaan yksityiseltä sektorilta ja samalla on järjestelmällisesti kehitettävä etenkin kuntien ja kuntayhtymien osto- ja kilpailutusosaamista.

  Mutta tuokaan ei tarkoita sitä, että olisi aina ja kaikissa tilanteissa ideologisesti pidettävä kiinni siitä, että yksityinen on parempi kuin julkinen.

  Mitä mieltä itse olet? Näetkö, että nykytilanteeseen nähden pitäisi ennemmin siirtää painopistettä yksityisen vai julkisen palvelujen tuottamisen suuntaan? Vai oletko tyytyväinen asioiden vallitsevaan tilaan?

 2. ruso 11.11.2006 klo 16:00:

  Niko: Löytyyköhän yhtään yhteiskunnallista kysymystä, johon näkemyksesi ei ole toisaalta/toisaalta…

  …yhtään? …on näilläkin sivuilla tullut yhtä sun toista lauottua.

  Kiitos kuitenkin ravistelusta. Tärkeä kriittinen kysymys. Jos kysymykseen vastaa aina toisaalta/toisaalta, niin ei tule vastanneeksi itse kysymykseen. TOISAALTA (hahhah) toisaalta/toisaalta -erotteluilla tulee palvelleeksi keskustelua tekemällä keskustelua jäsentäviä jaotteluita.

  Toisaalta/toisaalta -vastauksiin päätyy helposti silloin, kun huomaa varsinaisten kiistakumppanien molempien syyllistyvän yksinkertaistuksiin. Ja näin voi osallistua aivan oikeutetusti keskusteluun, vaikka ei itse asiasta olisikaan mitään mieltä. Tämä lienee sallittua.

  Ja itse kysymykseesi. Itse olen kilpailuideologi: katson, että kunnon skaba (jossa omatuotanto yhtenä osapuolena) kannattaa aina. Ja siksi on varmasti niin, kuin sanot: “nykyisin painopiste on liikaa julkisen sektorin omatuotannon puolella” ja eritoten “on järjestelmällisesti kehitettävä etenkin kuntien ja kuntayhtymien osto- ja kilpailutusosaamista”.

 3. Niko Lipsanen 13.11.2006 klo 15:46:

  Toisaalta/toisaalta on ihan hyvä tapa jäsentää asioita. Mutta harvoin molemmat toisaallat ovat yhtä painavia – yleensä vaaka kallistuu jompaan kumpaan suuntaan. Siksi sekin on minusta hyvä sanoa auki, etenkin poliittista väriä tunnustavassa blogissa.

 4. vasco duarte 13.11.2006 klo 22:07:

  Well put.

  Public services are also in competition with private services. Private services are needed, if nothing else, to make sure the public services get better all the time.

  Imagine Alko without the threat of shortly arriving competition… That would be a different week-end experience for sure! 🙂

 5. ruso 14.11.2006 klo 21:46:

  Niko: “sekin on minusta hyvä sanoa auki, etenkin poliittista väriä tunnustavassa blogissa”

  Kylläkyllä, mutta kun aina oma kanta ei ole vielä jäsentynyt. Itse kuitenkin ensisijaisesti funtsin (enemmän tai vähemmän onnistuneesti) näitä juttuja ja vasta toissijaisesti kuulun puolueeseen.

 6. Paavo Ojala 16.11.2006 klo 22:11:

  “Palveluja on entistä enemmän ryhdyttävä ostamaan yksityiseltä sektorilta ja samalla on järjestelmällisesti kehitettävä etenkin kuntien ja kuntayhtymien osto- ja kilpailutusosaamista.”

  Valitettavasti yksityistettäessä kunnissa sössitään parhaillaan ja tullaan sössimään vastaisuudessakin. Kilpailu on aika kehittymätöntä ja ne samat kuntajohtajat jotka ovat lepsuilleet kunnallisten palvelujen tuottamisen taloudellisuudessa tulevat lepsuilemaan niiden ostamisessakin. Nytkin kun hoitotakuuta puretaan yksityisillä palveluilla, ostetaan palvelut pitkälti tutuilta kavereilta sopuhintaan. Lääkärit eivät halua ylitöihin, kun saman voi tehdä keikkahommana vapaa-ajalla paljon paremmalla korvauksella. Kehno tilanne on syntynyt myös perhekotipalvelujen ostamisessa. Tarjontaa on kehnosti ja yksityisille perhekodeille joudutaan maksamaan kohtuuttomia korvauksia ja ostetaan vaikka tiedetään taso kehnoksi. Kunnissa tuppaa myös syntymään kaikenlaisia kehnonlaisia sidoksia ostajan ja myyjän välille, kun ostopäätöksen tekijä saattaa samalla olla myös myyjä. Eikös kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtaja Perttu Nousiainenkin ollut perustamassa jotain yksityisiä terveydenhuollon palveluita tarjoavaa yritystä.
  Että tottahan kannattaa yksityistää harkiten ja pitkällä siirtymäajalla, tuskinpa sitä kukaan kieltääkään. Ongelma julkisella puolella on se, etteivät palveluiden tuottamisesta vastaavat ihmiset esimerkiksi jotkut osastonhoitajat ota ollenkaan vastuuta asioiden taloudellisesta tekemisestä, pyritään palkkaamaan joka työvuoroon mahdollisimman paljon väkeä, vaikka vähemmälllä pärjäisi. Mutta kunta tai valtio on kyllä myös äärimmäisen kehno ostaja. Mutta ainakin esimerkiksi kaikki siivouspalvelut kannattaisi yksityistää kun sillä alalla löytyy kilpailuakin ja yrityksillä on röyhkeyttä riistää työntekijäänsä rankemmin jolloin tekevät tehokkaammin kuin kunnat.