Lipsanen & Ruso

EU-vasara

EU:n sanotaan olevan kriisissä. Unioni ei paistattele suosion valokeiloissa. Tilanteesta huolissaan olevat saattavat tahtomattaan pahentaa tilannetta.

EU:n tilaa päiviteltäessä luetellaan nimittäin joukko EU:ia itseään koskevia ongelmia: perustuslain tyssääminen, päätöksenteon kankeus, varojenkäytön vanhanaikaisuus, kilpailukyky, ns demokratiavaje jne. Samalla tullaan viestittäneeksi, kuinka onneton jo muutenkin epäsuosittu EU on.

Parempi strategia on painottaa EU:n hyödyllisyyttä. Voidaan esimerkiksi muistuttaa jostain vakavasta kansallisvaltioiden kompetenssin ylittävästä (tai niiden olemassaolon aiheuttamasta) huolenaiheesta ja puolustaa EU:n legitimiteettia vastauksena tähän.

Vasta tämän jälkeen kannattaa antaa institutionaalisia ehdotuksia siihen, millaisena EU olisi vieläkin parempi huolenaiheisiin vastatessa.

Kukaan ei tartu vasaraan ennen kuin haluaa iskeä naulan seinään. Vastaavasti EU ei innosta ennen kuin sen kokee vastaukseksi huolenaiheisiinsa.

EU rauhanprojektina on vankka, Euroopan historiaan nojaava peruskivi. Tulevaisuuteen katsottaessa taivaanrannalla siintää muitakin huolia. Voisiko ilmastonmuutos olla sopiva suuri projekti EU-vasaran lyötäväksi?

Keskustelu

Yksi kommentti tai paluuviite kirjoitukseen “EU-vasara”

  1. Niko Lipsanen 4.1.2007 klo 12:08:

    Kuinka käyttäisit EU:n vasaraa mainitsemasi ilmastokysymyksen ratkaisemiseksi?