Lipsanen & Ruso

Luottamusmiehet ja ammattiyhdistykset

Savon Sanomat kertoi viikko sitten, että Varkauden Metsäteollisuuden Toimihenkilöt ry on erottanut ammattiliitosta seitsemän luottamusmiestä. Yhdistyksen uusi puheenjohtaja Paula Glumerus kertoo uutisessa, että erottaminen perustui sääntörikkomukseen ja Toimihenkilöunionin liittohallituksen päätöksen vastaiseen toimintaan. Varkauden Stora Enson toimihenkilöt olivat viime keväänä yrittäneet jäädä myöhemmin laittomaksi tuomitun mielenilmauksen ulkopuolelle.

Minusta on hyvin erikoista, jos yhdistyksestä voidaan erottaa sillä perusteella, että kieltäytyy osallistumasta laittomaan toimintaan. Koska luottamusmiehenä toimiminen edellyttää ammattiyhdistyksen jäsenyyttä, tarkoittaa tuo myös sitä, etteivät kyseiset henkilöt voi jatkaa luottamustehtävissään. Luottamusmies kun ei edusta työntekijöitä vaan liittoa. Liitoilla on näin suurempi valta kuin työnantajilla, koska työnantajille luottamusmiesten erottaminen on tehty varsin vaikeaksi. Olisikin kohtuullista, että luottamusmiesten asema olisi suojattu myös ay-liikkeen mielivaltaa vastaan.

On ylipäänsä kyseenalaista, että luottamusmiesjärjestelmä on kytketty ay-liikkeeseen. Työntekijöillä olkoon vapaa oikeus järjestäytyä ammatillisesti tai olla järjestäytymättä, mutta lain edessä kaikkien tulisi olla yhdenvertaisia. Siksi lainsäädännöstä olisi poistettava sellaiset määräykset, jotka asettavat liittoihin kuulumattomat työntekijät eri asemaan kuin liittoihin kuuluvat. Ymmärtääkseni nykyisin ammattiliitoista riippumaton luottamusvaltuutettu voidaan valita vain, jos yli puolet työpaikan työntekijöistä ei kuulu liittoon ja heistä yli puolet sellaisen valitsemista vaatii. Tällöinkin työpaikalla ilmeisesti on luottamusmies edustamassa liittoa.

Luottamusmiehistä olisi luovuttava ja kaikilla järjestelmän piiriin kuuluvilla työpaikoilla olisi siirryttävä luottamusvaltuutettuihin, jotka liittojen sijaan edustavat työntekijöitä. Toki valtuutetut saisivat halutessaan kuulua liittoon, mutta heidän toimenkuvaansa ei tule kuulua liiton edustaminen työpaikalla.

Keskustelu

Yksi kommentti tai paluuviite kirjoitukseen “Luottamusmiehet ja ammattiyhdistykset”

  1. Niko Lipsanen 30.4.2016 klo 16:27:

    Linkki Savon Sanomien uutiseen ei enää toimi. Turun Sanomat on aikoinaan uutisoinut samasta tapauksesta, ja se linkki on edelleen toimiva:

    http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/1074172060/Ammattiyhdistys+erotti+luottamusmiehia+Varkaudessa