Lipsanen & Ruso

Naton kohtalonkysymys

Naton perinteinen tehtävä läntisten demokratioiden etuvartiona päättyi Berliinin muurin kaaduttua ja Neuvostoliiton romahdettua. Järjestö oli täyttänyt ansiokkaasti paikkansa.

Nato oltaisiin periaatteessa voitu lakkauttaa. Toisin päätettiin. Sille haluttiin uusi rooli rauhanturva- ja kriisinhallintaoperaatioissa. Sen toimintakykyyn uskottiin, toisin kuin YK:n. Kerran tehtävä on ollut rajumpi, Kosovoa haluttiin auttaa pommituksin.

Naton luonteesta on väitelty. Sen pelätään olevan USA:n käsikassara. Suomalaista Nato-allergiaa ihmettelevät vakuuttavat, ettei ole. Onko vai ei, siinä järjestön kohtalonkysymys.

Suomen mahdollinen jäsenyys on merkityksetön sivujuonne. Ei Nato innosta ketään muutakaan, mikäli se alettaisiin mieltää Yhdysvaltojen reserviksi.

Ranska ja kumppanit ovat vielä mukana. Yhdysvaltoja Nato ei hetkauta sen kootessa halukkaiden liittoumia. Pelko käsikassararoolista on siis toistaiseksi aiheeton.

Tilanne ei välttämättä ole pysyvä. Afganistan on mielenkiintoinen koetinkivi. Muodollisesti Naton ISAF-operaatiossa (34000 sotilasta, joista 12000 Yhdysvalloista) on kyse jälleenrakentamisesta ja rauhanturvaamisesta.

Varsinaista Al-Qaida-jahtia Afganistanissa käy lähinnä USAn 8000 ISAFista erillään toimivaa sotilasta. Voidaankin väittää, että Naton läsnäolo vapauttaa resursseja USAn ponnisteluihin. Uutiset kertovat suomalaistenkin kohtaamista tiukoista tilanteista.

Mikäli Naton voidaan Afganistanin perusteella katsoa olevan apupoikana ensisijaisesti Yhdysvaltojen omaan projektiin, lähestytään käsikassararoolia. Tavaksi tullessaan olisi vain ajan kysymys, kun järjestö sellaiseksi myös yleisemmin mielletäisiin.

Se tietäisi Naton lorun loppua.

Keskustelu

Yhteensä 2 kommenttia ja/tai paluuviitettä kirjoitukseen “Naton kohtalonkysymys”

 1. kiertolainen 25.1.2007 klo 19:27:

  Nyt kiertolaisella kiehuu.

  Tällä foorumilla yritetään asioita vääristellä tahallisesti. Totuus on se, että Nato on jenkkien täydellinen käsikassara. Näin on ollut läpi kylmän sodan eikä tilannetta ole kukaan päässyt muuttamaan sen jälkeenkään. Nyt yritetään jotain markkinointikikkaa, että Nato ei muka olisi jenkkijohtoinen ja joku rauhanjärjestö – eräs Natossa vierailllut ystävä jopa kertoi Naton henkilöstön brändänneen Naton “ihmisoikeusjärjestöksi”.

  Ainoa tapa, jolla voitaisi tehdä tulikoe tässä asiassa olisi, että jenkit vetäisivät joukkonsa – 8000 ja parhaassa tapauksessa 12000 “rauhanturvaajaakin” – pois Afganistanista tässä vaiheessa kun kaikki on siellä vielä aivan levällään. Jäisikö sinne muut NATO maat enää heilumaan? Tuskin.

  Kiertolaista kummastuttaa tämä ihmeellinen kehäajattelu. Käsikassaraksi muuttuminen olisi Naton loppu. Nato ei ole kuitenkaan vielä loppu vaikka se nimenomaan on käsikassara. Käynnissä on laajamittainen markkinointikampanja että Nato ei sitä muka olisi.

  Tämän foorumin kirjoittajat ovat joko Naton maksamia propagandisteja ja harhauttajia tai sitten vain kellarissa markkinoinnin teorioita opiskelevia sosiaalitrippailijoita. Jälkimmäisessä tapauksessa kiertolainen on pudonnut ansaan.

 2. Lassi 26.1.2007 klo 8:36:

  Miten minulla on sellainen muistikuva, että Naton komentaja tulisi aina Yhdysvalloista?