Lipsanen & Ruso

Che

Millainen ihminen ylistää “ytimekästä vihaa, joka tekee ihmisestä tehokkaan, väkivaltaisen, valikoivan ja kylmän tappokoneen”? Sotaelokuvan hullu kersantti? Varmasti, mutta myös tosielämän Comandante Guevara poliittisessa testamentissaan.

Kuten legendoihin sopii, kuva Chestä ei ole yhtenäinen: yhdet ylistävät, toiset vihaavat. Monista hänen elämänsä yksityiskohdistakin kerrotaan erilaisia versioita. Mikä on faktaa, mikä fiktiota?

Che on kylmän sodan tuote. Maailma oli kahtiajakautunut ja kolmas maailma pyristeli irti siirtomaaherruudesta. Eteläinen kehittyvä pallonpuolisko valjastettiin pohjoisen taisteluun. Maailma täyttyi aseista.

Pohjoinen vaurastui ja elinkeinoelämän rakenteet kehittyivät. Tietotaidosta tuli pääomaa, koulutukseen satsattiin. Syntyi uusi poliittisesti relevantti ryhmä, opiskelijat.

Vanha imperialismi haisi vielä. Ydinaseet merkitsivät täydellistä tuhoa. Vietnam paloi. Che: “On perustettava kaksi, kolme… monta Vietnamia”. Hänet vangittiin tuhoontuomitulla sotaretkellään Boliviassa ja teloitettiin 1967. Opiskelijaradikalismi sai suoran toiminnan symbolin.

Ennen tätä Che osallistui onnistuneeseen Kuuban vallankumoukseen, mutta paperihommat kansallispankin johtajana ja teollisuusministerinä eivät maistuneet. Kynä vaihtui jälleen aseeseen. Ensin Kongoon ja sitten Boliviaan mentiin täysin epärealistisin tavoittein vaatimattomina sissijoukkioina.

Syntyy väkisinkin kuva levottomasta miehestä, jolle seikkailu on pakkomielle. Kuvaan sopii armottomuus ja raakalaismaisuus. Hänen tiedetään teloittaneen joukkoonsa kuuluneen nälkäänsä varastaneen pojan. Uhri ei jäänyt ainoaksi. Myös Kuuban hallinnossa Che tunnettiin kovien otteiden miehenä.

Megalomania näyttää vaivanneen maailmanvallankumousta haaveillutta. Ihmisyyden kunnioittajaa hänestä ei saa. Hitler ja Stalin olivat myös toiminnan miehiä. Onneksi Che jäi heihin verrattuna aloittelijaksi.

Ikoniksi noussut kasvokuva on edelleen Kuuban kommunistihallinnon symboli. Kuva koristaa monen naivin nuoren T-paitaa. Lärvin tuotteistanut kapitalisti nauraa.

En ymmärrä.

Keskustelu

Yksi kommentti tai paluuviite kirjoitukseen “Che”

  1. Niko Lipsanen 24.2.2007 klo 15:20:

    Hyvä kirjoitus Che Guevarasta:

    http://www.simoh.net/che/