Lipsanen & Ruso

Sinivihreätä pukkaa

Suomen Toivo

Ei voi muuta kuin olla tyytyväinen. Suurimman puolueen asema jäi vielä yhden paikan päähän, mutta neljän vuoden päästä sitten.

Tällä tuloksella porvarihallitus vaikuttaa lähestulkoon ainoalta vaihtoehdolta. Keskusta, kokoomus ja ruotsalaiset (+Ahvenanmaa) tekisivät yhteensä 111 paikkaa. Itse näkisin hallituksen mieluusti sinivihreänä siinäkin mielessä, että vihreät olisivat mukana. Jyrki Kasvista tulisi hyvä liikenne- ja viestintäministeri. Ehkä ruotsalaisetkin voisivat silti olla mukana, etteivät vihreät pääsisi vaa’ankieliasemaan yksin. Oppositio voisi tosin välillä tehdä hyvää ikuiselle hallituspuolueellekin.

Tsemppiä hallitusneuvotteluihin!

Keskustelu

Yhteensä 9 kommenttia ja/tai paluuviitettä kirjoitukseen “Sinivihreätä pukkaa”

 1. ruso 19.3.2007 klo 10:50:

  Ensiksi mieleen tulleet pikaplussat ja -miinukset

  +Kokoomuksen myönteinen kampanja
  +äänestäjän valistuneisuus: halpahintainen pelottelupopulismi ei tehoa
  +Soini: “jengi alkanut tajuta, ettei sosialismilla näitä hommia hoideta” (tai jotain sinne päin), mainio tyyppi
  +Demokratia: SDP:n hegemonia takana (ainakin 3 tasavertaista hallituspohjaa)

  -SAK/SDP:n antikampanjat
  -Demokratia: äänestysprosentti
  -tylsä traditio, jossa suurilla suunnilleen 20/20/20 jatkuu (säpinä tekisi hyvää vai olemmeko näin tylsää jengiä, toisaalta vakautta)
  -poliittinen retoriikka: esim kaikki aina “voittajia” riippumatta tuloksesta (ei ihme, että politiikka epäilyttää)

  Riippuen näkökulmasta
  +/-Kepun (maalaisliitto, siltarumpupolitiikka) menestys on suomalaisen vaaliperinteen outolintu, mysteeri vailla selkovastausta
  +/-Niinistön veretseisauttava äänipotti (vaalihistoriaa)

 2. e.e.maa 19.3.2007 klo 11:48:

  Hieman epäillyttää katsoa, kun vaalien voittajat juhlivat vaalien tulosta ennen kuin ovat päässeet hommiin. Onko valtaan pääsy sittenkin itsetarkoitus? Tyylikkäämpää olisi juhlia vasta neljän vuoden jälkeen, kun homma on hoidettu hienosti kotiin.

  Niinistö tosin onneksi muistutti jo vastuun painavan hartioitaan.

  (Tämä ei siis liity mitenkään Kokoomuksen juhlintaan, vaan ylipäänsä näihin vaalivalvojaishässäköihin).

 3. Lassi 19.3.2007 klo 12:49:

  Katselimme mummoni kanssa viime viikolla telkkarista jotakin vaalikeskustelua. Hänen verenpaineensa alkoi nousemaan, koska kaikki isot puolueet lupasivat eläkeläisille vain näennäisiä eläkkeiden korotuksia. Paljon puhetta, mutta vähän rahaa. Sanoin hänelle, että mitä järkeä hänen on itkeä isojen puolueiden eläkeohjelmien takia? Niidenhän suurimmat mielenkiinnot suuntautuvat johonkin muualle kuin eläkkeisiin. Eikö hänen kannattaisi äänestää eläkeläisten puoluetta?

  Jäin miettimään, että kyllä eläkeläiset ovat oikeastaan aika tyhmiä, koska he äänestävät samaa puoluetta jota äänestivät jo aikanaan ollessaan työelämässä. Vaaleista toiseen pidetään samaa meteliä eläkkeiden pienuudesta, eikä sen vertaa viitsitä nähdä vaivaa että vaihdettaisiin puoluetta. Olis meinaan politiikassa pikkusen eri meininki, jos kaikki eläkeläiset tai vaalikauden aikana eläköityvät äänestäisivät eläkeläisten puoluetta.

 4. Sami Suomalainen 22.3.2007 klo 9:56:

  Niin, onnittelut vaan minultakin hienosta vaalituloksesta. Hallitusneuvotteluja johtaa kuitenkin suurin puolue eli Keskusta, ja näiden neuvottelujen tuloksista riippuu mikä hallituskokoonpano voittaa.

  Ymmärrän kyllä kokoomuslaisten riemun, siihen on todellakin syytä, mutta gorillamaiset rintaanhakkaamiset voisi jättää vähemmälle… Kokoomus voitti vaaleissa eniten, mutta nyt katsotaan mihin se riittää. Ei olisi kansainvälisesti mitenkään tavatonta, että toiseksi suurin puolue jäisi oppositioon.

 5. Veijo Moilanen 26.3.2007 klo 7:39:

  Onnea vaan kokoomukselle. Mutta kaiki on suhteellista. Kokoomuksen 10 paikan voitto oli kuitenkin tavanomainen oppositopuolueen paluuvoitto hallituspuolueeksi. Vai onkohan sittenkin kysymys vain muoti-ilmiöstä.
  Historian valossa kokoomuksen 10 lisäpaikkaa kalpenee kuten Pentti Manninen kirjoittaa Länsi-Savossa:
  Rafael Paasio DEM 1966 17 lisäpaikkaa
  Veikko Vennamo SMP 1970 17 lisäpaikkaa
  Esko Aho KES 1991 15 lisäpaikkaa
  Paavo Lipponen DEM 1995 15 lisäpaikkaa

 6. Niko Lipsanen 26.3.2007 klo 20:41:

  e.e.maalle: Ei minusta siinä ole mitään kummallista, että kansalta saatua luottamusta juhlistetaan. Vaikea siitä on päätellä, että valtaanpääsy olisi itsetarkoitus. Onko kaikki sellainen, jota juhlistetaan, itsetarkoituksellista?

  Lassille: Minusta eläkeläiset ovat toimineet liiankin hyvin äänestämällä vanhoja puolueita. Omissa eläkeläispuolueissaan he jäisivät väistämättä politiikan marginaaliin, mutta nyt kaikkien puolueiden on ajettava eläkeläisten asiaa.

  Veijo Moilaselle: Kukaan kai ei ole väittänytkään kokoomuksen voittoa historiallisen suureksi, joten en ymmärrä mistä aihe kommenttiisi kumpuaa. En tosin sanoisi sitä tavanomaiseksikaan: kyllä useimmissa vaaleissa paikkasiirtymät jäävät pienemmiksi.

 7. e.e.maa 28.3.2007 klo 11:33:

  Lipsasen kysymykseen: Onko kaikki sellainen, jota juhlistetaan, itsetarkoituksellista?

  Ainakin suuri osa on. Ylioppilasjuhlissa juhlitaan ylioppilaaksi valmistumista (harva sitä juhlii että pääsee lukioon); häissä juhlitaan avioliittoa (harvemmin seurustelun alkua juhlitaan); eri urheilulajeissa juhlitaan voittoa (eikä sitä että aloitetaan lajin harrastus).

  Ilmeisesti vaalituloksen juhlinta kuitenkin muodostaa poikkeuksen. Siinä voittanut puolue täysin epäitsekkäästi juhlistaa demokratian voittoa, luomatta ajatustakaan siihen suuntaan, että ”kohta me pääsemme tästä helvetin pitkästä opposition ikeestä.”

 8. Lassi 29.3.2007 klo 20:15:

  Lipsaselle: Ajavatko kaikki puolueet tosiaankin eläkeläisten asiaa? Ainakaan tämänpäiväisestä hallitusneuvottelijan kysymyspaperista ei käsittääkseni löytynyt mitään, mikä viittaisi eläkkeiden korotukseen. Vanhusten hoitoon liittyvä kysymys taisi olla, mutta se on eri asia kuin eläkkeiden korotukset.

 9. Veijo 29.4.2007 klo 11:12:

  Mitäs Niko on mieltä? Eikös Kanerva ollut aika hyvä vaihtoehto ulkoministeriksi? Näyttää että Kanervan ei tarvitse ihan niin kauheasti päteä kuin herra puheenjohtajan ja puhemiehen. On vähän enemmän yhteistyöhenkeä ja ulkopoliittinen johto pääsemässä jopa lautasista yhteisymmärrykseen. Sehän on ollut viime vuosina kuumin kansainvälinen kysymys Suomesta käsin katsottuna.
  Ulkoministeri on myös käymässä myös amerikassa kai lähiaikoina. Sinnekin päin on suhteet kunnossa. Vaikka en tiedä onko niillä suhteilla paljon merkitystä. Suomelle taitaa olla tärkeimpiä kumppaneita Ruotsi, Saksa ja Venäjä.