Lipsanen & Ruso

Antaa syrjäseutujen tyhjentyä

Maitolaituri
Maitolaituri Savossa / Niko Lipsanen 4.4.2004

Verkkouutiset uutisoi varsin usein tuoreista väitöskirjoista ja muista tutkimuksista. Tänään siellä oli uutinen VTM Timo Aron pian tarkastettavasta väitöskirjasta. Aro on tutkinut muuttoliikettä Suomen sisällä 1880-luvulta nykypäivään. Verkkouutisten mukaan hän osoittaa, että muuttoliikettä voidaan eri yhteiskunnallisin toimin hidastaa ja padota, mutta ei pysäyttää. Muuttajien määrä on toimenpiteistä huolimatta kuitenkin viiveellä seurannut elinkeinorakenteessa tapahtuneita muutoksia ja talouden suhdannevaihteluita.

Muuttoliikkeen suuntakin on koko Aron tutkimuksen kattaman ajan ollut sama: Itä- ja Pohjois-Suomesta Etelä- ja Lounais-Suomeen, erityisesti Uudellemaalle. Agraarinen perinne on kuitenkin pysynyt vahvana, ja muihin Pohjoismaihin verrattuna Suomen kehitys onkin noin 20 vuotta jäljessä.

Tutkimuksesta täytyykin osata vetää ne johtopäätös, jonka olisi pitänyt olla jokaiselle muuttoliikenteen kehitystä seuranneelle selvä jo vuosikymmeniä sitten: väistämätöntä ei kannata estää. Suomen syrjäseudut asutettiin Ruotsin vallan aikaan ja nyt ne tyhjenevät. Aluepoliittiset toimenpiteet ovat vain kallista viivytystaistelua.

Mitään radikaalia muutosta aluepolitiikkaan ei liene tälläkään vaalikaudella odotettavissa, koska keskusta on edelleen suurin puolue. Mutta ei keskustakaan pysty ihmisiä metsissä pitämään. Eikä maaseutua väkisin tarvitse tyhjentää, mutta tekohengitys on lopetettava. Väestö keskittyy jatkossa entistä enemmän etelään ja se on pitkällä tähtäimellä koko Suomen kannalta enemmän etu kuin haitta.

Keskustelu

Yhteensä 3 kommenttia ja/tai paluuviitettä kirjoitukseen “Antaa syrjäseutujen tyhjentyä”

 1. ruso 2.4.2007 klo 12:21:

  Oikein!

  Viime aikojen siltarumpuilu on kulkenut valtionhallinnon hajasijoittamisen nimellä. Samaan aikaan toinen valtion pulju, Puolustusvoimat, on järkeistänyt (toimintansa kannalta varmasti perustellusti) toimintaansa, keskittänyt ja siis lakkauttanut varuskuntia.

  Hölmöläisten hommaa kaiken kaikkiaan…

 2. Lassi 5.4.2007 klo 12:02:

  Syrjäseutujen tyhjentyä?

  Tuttavapiirissäni on paljon ihmisiä, jotka kertovat muuttavansa kesäasuntojaan talviasuttaviksi. Kesämökki pidetään lämpimänä ympäri vuoden ja kaupungissa pidetään asunto silti koko ajan asumisvalmiina. Asutaan siis siinä asunnossa joka sinä päivänä tuntuu mukavammalta.

  Tuntuu vaan jotenkin kummalliselta, kun samaan aikaan pitäisi säästää energiaa. Myöskin tiet ja julkiset palvelut ovat rapautumassa, koska ajatushan on että eihän niitä palveluita siellä maalla kohta enää kukaan tarvitse.

  Samaan aikaan kaupungeissa tonttipula ja asuntojen hintakehitys muuttavat asumisen kohta mahdottomaksi.

 3. Niko Lipsanen 9.4.2007 klo 10:31:

  Ei syrjäseutuja tarvitse väkisin tyhjentää, mutta ei niitä tarvitse väkisin pitää asuttunakaan, jos ihmiset kuitenkin valuvat keskuksiin.