Lipsanen & Ruso

Veikkaus ja immateriaalinen kulutus

Ympäristöjärjestö Dodo, jonka jäsen itsekin olen, jakaa vuosittain Pääsiäissaari-palkinnon vuoden tärkeimmästä tahattomasta ympäristöteosta. Tänä vuonna sen sai Veikkaus Oy, koska “Veikkauksen rahapelit ovat 65 vuoden ajan jättäneet toteuttamatta miljoonien suomalaisten haaveeet autoista, purjeveneistä ja ulkomaanmatkoista”.

Veikkaus sai siis palkinnon siitä, että se saa suomalaiset kuluttamaan rahansa materiaalin sijasta haaveisiin. Käyttämällä rahat pelaamiseen sijaan päämäärätietoiseen vaurauden rakentamiseen olisi aiheutettu suurempi ympäristörasitus.

Mielestäni on kuitenkin kyseenalaista palkita monopoliyhtiö siitä, että se harjoittaa toimintaa, jota varten se on perustettu. Pikemminkin voidaan olettaa, että Veikkauksen monopoliasema toimii jarruna sille, ettei pelaamiseen perustuva haavebisnes kukoista nykyistäkin paremmin. Onko Veikkaus sittenkään ympäristösankari vai ennemminkin myönteisen ympäristökehityksen estäjä?

Totta kyllä on, ettei Veikkaus ole juurikaan toiminut vähentääkseen suomalaisten peli-innostusta, vaikka tuollaisillakin argumenteilla kuulee pelimonopolia puolustettavan. Mutta olisiko ympäristöpalkinto osunut kuitenkin paremmin maaliinsa, jos sen olisi saanut jokin nettipokeria pyörittävä kansainvälinen toimija? Nettipelaaminen on viime vuosina vahvasti kasvanut ilmiö, ja juuri siinä Veikkaus ei ole edelläkävijä vaan kansallista monopoliaan puolustava peränpitäjä. Ja tarkoitushan oli palkita vuoden eikä 65 vuoden tahaton ympäristöteko.

***

Dodolla on tällä hetkellä menossa myös Tuunaa edustajasi -kampanja, jossa voi Huuto.netin kautta ostaa haluamalleen kansanedustajalle DVD-elokuvan Epämiellyttävä totuus. Minä huusin Jyrki Kataisesta kaksi euroa, huuda sinä enemmän. Kalleinta hintaa on tällä hetkellä tarjottu Paavo Väyrysestä (5,50 e).

Kommentointitoiminto on pois käytöstä.