Lipsanen & Ruso

Onko Ylen aika jo ohi?

Ministeri Suvi Lindénin (kok) ehdotus, että television lupamaksu korvattaisiin verolla, on kirvoittanut enemmänkin keskustelua Ylen asemasta. Esimerkiksi Turun Sanomiin eilen kirjoittanut taloustieteen professori Matti Virén on sitä mieltä, ettei julkisen palvelun tehtävän täyttäminen vaadi nykyisenkaltaisen Yleisradio Oy:n olemassaoloa. Hän kysyy, suostuisivatko kansalaiset myös siihen, että kaikkien pitäisi maksaa valtiollisen sanomalehden tilausmaksu riippumatta siitä, tilaavatko lehteä vai eivät ja lisäksi kaupallisten lehtien pitäisi maksaa kyseiselle lehdelle subventiota?

Jos valtiolla on ohjelmatoimintaa koskevia tavoitteita, niin ne eivät Virénin mukaan vaadi omaa tuotantoyhtiötä. Valtio voisi ostaa ohjelma-aikaa kaupallisilta kanavilta tai sitten edellyttää toimiluvissa tietynlaisten ohjelmien tarjoamista. Ehdotukset ovat hyvin samanlaisia kuin omassa merkinnässäni viime lokakuulta, jossa ehdotin Ylen roolin typistämistä ostopalvelutoimistoksi.

Virén myös pohtii sitä, miksi pohjoismaisten yleisradiomonopolien asemaan ei ole puututtu eurooppalaisella tasolla. Oikeudellisesti ne eivät hänen mukaansa ole sen vahvemmalla pohjalla kuin pelimonopolit, joista käydään kovaa vääntöä. Hän epäilee kahta syytä: Ensiksi, tv- ja radiobisnes ei ole samanlainen rahasampo kuin uhkapelit. Toiseksi, nykyisenkaltainen staattinen tilanne on markkinoilla jo toimivien yhtiöiden kannalta varsin hyvä. Eivät ne halua alalle uutta kilpailua.

Televisio- ja radiobisnes valtiollisine toimijoineen on siis jälleen kerran yksi hyvä esimerkki siitä, kuinka talouden sääntely hyödyttää suuria, vakiintuneita toimijoita ja haittaa uusien kilpailijoiden tuloa markkinoille. Virén pitääkin valtion vahvaa roolia televisio- ja radiotoiminnassa mielivaltana, jolle on vaikea löytää perusteita. Yksityisten toimijoiden on vaikea kilpailla lupamaksuilla ja subventioilla operoivaa jättiläistä vastaan.

***

Viittaan lopuksi Kemppisen oivaan merkintään innovaatioyliopistosta ja kulttuuriväestä. Voisin itsekin kirjoittaa aiheesta, mutta en osaisi yhtä hyvin.

Keskustelu

Yhteensä 2 kommenttia ja/tai paluuviitettä kirjoitukseen “Onko Ylen aika jo ohi?”

  1. Aki Ahonen 30.4.2007 klo 8:24:

    Hei,

    Vastauksena otsikon heittämään kysymykseen: On!

    Ja ylen rippeistä: Koulutusohjelmat opetusministeriöön ja tiedotusasiat sisäministeriön kautta. Koulutusohjelmille esim. 1h/viikko/kanava lähetysvelvollisuus kaupallisille kanaville ja valtiollisten (hätä)tiedotusten lähetysvelvollisuus.

  2. Juha Virtanen 16.1.2009 klo 23:53:

    Mielestäni Ylen aika on ohi. Ohjelmatarjonta on hintaan nähden ala-arvoista ja kaupalliset asiat voisivat hyvin hoitaa ylen asioita.