Lipsanen & Ruso

Lisää sääntelyä!

Kiertolainen jätti edelliseen merkintääni kommentin siitä, että sängellinen juttuseuramme tässä blogissa toistaa itseään. Ja niinhän se taitaa vähän ollakin. Minä kirjoitan aina vain, kuinka yhteiskunnallista sääntelyä olisi vähennettävä ja kuinka markkinat hoitaisivat milloin minkäkin asian paremmin. Ruso taas maalaa leveällä pensselillä pohdintaa yhteiskunnallisista periaatekysymyksistä ja on toisaalta jotain mieltä ja toisaalta jotain muutakin. Onneksi meitä on täällä sentään kaksi, niin ei käy lukijoille liian puuduttavaksi.

Ykköshuolenaiheeni on kuitenkin ympäristö. Jos vaikka ilmastonmuutos saataisiin sääntelemällä pysäytettyä, niin kyllä se minulle kelpaisi. Mutta kuten monista merkinnöistäni näkyy, niin useimmissa tapauksissa olen vakuuttuneempi siitä, että ympäristönkin kannalta sääntelyn vähentäminen olisi parempi asia kuin sen lisääminen.

En ole myöskään libertaristi, joka kannattaa lähestulkoon kaiken sääntelyn purkamista. Mutta jos tarkastelemme suomalaista nyky-yhteiskuntaa, niin yleensä sääntelyä on ennemmin liikaa kuin liian vähän. Mutta jossain tulee raja vastaan.

On silti joitakin asioita, joissa voisin olla valmis jopa lisäämään sääntelyä. Vähittäiskauppojen aukioloajat ovat yksi esimerkki. Mielestäni se, että suuret marketit ovat kiinni sunnuntaisin, on hyvä asia. Energiatehokkaassa yhdyskuntarakenteessa on tärkeää, että päivittäiset asiat voi hoitaa ilman omaa autoa, mieluiten kävellen. Siksi tarvitsemme pieniä ja keskisuuria kauppoja kortteleihin, lähiöihin ja maaseudun kyliin. Antamalla pienille kaupoille aukioloetuja voidaan turvata niiden säilyminen. Kauppaketjuillekaan aukioloaikojen sääntelystä ei ole juurikaan haittaa, koska eivät ihmiset juuri sen enemmän syö, vaikka marketit olisivat yötäpäivää auki. Itse asiassa kauppa vain säästää, jos markettien ei tarvitse olla auki öisin ja pyhäisin. Ketjujen sisällä tuo tietysti merkitsisi pienten kauppiaiden aseman paranemista suhteessa suuriin, mutta se juuri onkin muutos, jonka haluaisin nähdä.

Tietysti toivoisin, että tuokin kehitys voisi tapahtua muutoin kuin sääntelyn kautta. Jos esimerkiksi polttonesteiden hinnat nousisivat niin paljon, ettei kauppaan enää kannattaisi ajaa autolla, niin samapa se sitten, jos marketit olisivat öisinkin auki. Ja ei isokaan marketti keskellä kaupunkia ole välttämättä paha asia, jos sinne tullaan pääasiassa lihasvoimin ja joukkoliikenteellä.

Aukioloaikojen pitäisi kuitenkin olla selkeämpiä kuin nykyisin. Kuka nykyään muistaa, minä sunnuntaina kaupat ovat auki ja minä eivät? Itsekin yritin eilen mennä kauppaan, mutta helluntain takia ovi olikin kiinni. Yksinkertaistaisin järjestelmää kuitenkin ennemmin vähentämällä sunnuntaiaukioloja kuin lisäämällä niitä.

Minusta on myös kiva, että kaupunki rauhoittuu yhdeksi päiväksi viikossa. Uskon, että moni muukin on sitä mieltä. Se jaksottaa mukavasti viikkoa. Ja jos ruokaa tarvitsee, voi mennä ravintolaan tai ostaa tarvikkeet siitä vähän pienemmästä lähikaupasta.

Muistutettakkon näin lopuksi, että lähikaupat hyötyisivät myös siitä, jos kaupan alan koko volyymi kasvaisi. Siksi olisikin saatava viinit ruokakauppoihin (ja mieluusti väkevämmätkin). Mutta se onkin taas sitä sääntelyn vähentämistä.

Kommentointitoiminto on pois käytöstä.