Lipsanen & Ruso

Politiikkapörssi

Pörssikuplan puhkeaminen uhkaa aina, kun taksikuskitkin antavat “varmoja” sijoitusneuvoja. Sijoittaminen on vedonlyöntiä, eikä kellään ole voittajahevoseen sijoittamiseen kaikkea olennaista tietoa. Muuten ravit menettäisivät merkityksensä, eikä kenestäkään tulisi miljonääriä.

Poliitikot neuvovat sijoittamaan äänet itseensä. Ansioluettelot ovat toinen toistaan vakuuttavampia vuosikatsauksia poliitikon saavutuksista ja suuruudesta. Poliitikko esitetään visionäärinä, joka tietää paitsi tulevat kehityssuunnat, myös maailmalle luotsattavan toivotun suunnan.

Paradoksaalisesti toivottu suunta on täysin merkityksetön, mikäli kehityslinjat ovat ennaltamäärätyt. Demokratia – kilvoittelevien poliittisten ajatusten temmellyskenttä – menettää ravien tavoin merkityksensä, jos on päivänselvästi vain yksi toivottu suunta.

Politiikka eroaa kuitenkin ratkaisevasti pörssistä: taksikuskin äänestysneuvot eivät ole kuplan, vaan hyvinvoivan demokratian merkki.

Kommentointitoiminto on pois käytöstä.