Lipsanen & Ruso

Yleinen mielipide

Epädemokraattinen puhe kansalaisista kulkee käsi kädessä aina enemmän tai vähemmän spekulatiivisen “yleisen mielipiteen” kanssa.

Nato-jäsenyyttä ei haeta – oltiin sitten vastustajia tai kannattajia – yleiseen mielipiteeseen vetoamalla. Irakin sodan yhtenä perusteena oli yleinen mielipide. Tupakointikielto ravintoloissa näyttää uutishaastattelujen perusteella nauttivan yleisen mielipiteen suosiota. Siihen myös aikoinaan vedottiin.

Yleinen mielipide voi antaa sivustatukea, mutta päätöksenteon perustaksi se ei käy. Mielipidetiedustelujen tulokset saattavat perustua tarkoitushakuisiin kysymyksiin. Tilastofaktat ovat usein tulkittavissa monella tavalla. Tahallisen tai tahattoman yksipuolisen uutisoinnin propagandavaikutusta ei pidä myöskään aliarvioida.

Silloinkin kun mielipidetiedustelun tulos on kiistaton, pelkkä yleinen mielipide ei riitä. Yksi spekulatiivinen esimerkki:

Kuluneena viikonloppuna karavaanarit, nuo kaikkien kaverit, olivat jälleen teiden tukkona. En ole tavannut yhtäkään, joka ymmärtäisi kohtuullisen hienon veneen hinnalla hankitun lasikuituhallin vetämistä hillittömin bensakustannuksin nauttien loman vietosta tien päällä. Veikkaan siten, että 80% autoilijoista ei panisi pahakseen moisen hullutuksen kieltoa.

Sanomattakin on selvää, ettei tällainen yleinen mielipide – vaikka olisikin totta – riittäisi perusteeksi kieltää joidenkien rakastamaa harrastustoimintaa.

Kommentointitoiminto on pois käytöstä.