Lipsanen & Ruso

Hyvät ja huonot uutiset

Välillä kuulee valitettavan siitä, että uutisiin pääsee ensisijaisesti negatiivisia asioita. Sodat, selkkaukset, murhat ja väärinkäytökset ovat uutisotsikoiden perustavaraa.

Mutta eikö se, että ikävät asiat ovat uutisia, kerro sen, että maailma on vielä raiteillaan?

Monissa tapauksissa uutisen hyvyys riippuu toki lukijan omista arvostuksista. Esimerkiksi viimekeväinen kokoomuksen vaalivoitto oli minulle ilouutinen, mutta varmaan on erimielisiäkin. Esimerkkini tosin on huono, koska eduskuntavaalien lopputulos on aina uutinen riippumatta siitä mikä puolue voittaa ja mikä häviää.

Mutta koska maailma ei ole täydellinen, niin huonot uutiset ovat hyvä asia. Asia tuli mieleeni, kun Aamulehdessä uutisoitiin toissapäivänä, että VR:n junat kulkevat normaalisti. Sehän on tietysti iloinen asia. Mutta minusta olisi kuitenkin paljon parempi, jos junien kulkeminen nousisi uutiseksi silloin, kun ne eivät kulje normaalisti.

Maailma voi olla raiteillaan, mutta VR:stä en olisi niin varma. Tämän aasinsillan kautta voinkin jälleen kerran muistuttaa, että minusta raideliikenteeseen on saatava kilpailua ja VR:n monopoli on aika purkaa myös matkustajaliikenteen osalta.

Keskustelu

Yhteensä 2 kommenttia ja/tai paluuviitettä kirjoitukseen “Hyvät ja huonot uutiset”

 1. ruso 26.8.2007 klo 21:26:

  Hauska huomio!

  Olen kuitenkin hiukan huolissani siitä että sanan uutinen merkitys näyttää luisuneen tarkoittamaan enenevässä määrin nimenomaan huonoja uutisia. Näin tullaan maalanneeksi mielikuvaa maailmasta masentavana paikkana, vaarana kyyninen maailmankuva. Siksi vihanpidon, sodan ja kauheuksien vastapainona on terveellistä saada uutisia rakkaudesta, rauhasta ja kauneudesta. Edellyttää tietenkin että niitä on.

  Aina uutisointi ei noudata logiikkaasi. Lähi-idästä tulee vaan mälsiä uutisia eikä mesta ole raiteillaan. Voidaankin kysyä, ovatko totutut uutiset Lähi-Idästä lainkaan uutisia.

 2. Niko Lipsanen 27.8.2007 klo 17:27:

  Vasta-argumenttisi on hyvä. Lähi-idässä hommat eivät ole raiteillaan. Mutta tietysti, jos koko maailma olisi samanlaista kaaosta, niin ei Lähi-idästäkään jaksettaisi uutisoida (tosin monta muuta kaaosta maailmassa jää vähemmälle huomiolle).

  Mutta toisaalta, kuten sanoit, totutut uutiset Lähi-idästä eivät oikein uutisia. Sieltä kuuluu raportoida vähän kuin vaikka eduskuntavaaleista, oli jotain järisyttävää tai vähemmän järisyttävää sitten tapahtumassa tai ei. Silloin jos Lähi-idän tilanteessa tapahtuu jotain hyvää, niin se vasta uutinen onkin. “Osapuolet päässeet sovintoon: Rauha Lähi-itään,” Se olisi uutisten uutinen,