Lipsanen & Ruso

Rikollistuotanto

Lakien ja julkisen vallan toimien tulee olla suhteessa tavoitteeseensa. Ovatko ysimilliset poliisien vöillä tarpeen? Lontoossa ei, Helsingissä kyllä. Ovatko lentomatkailun turvajärjestelyt liioiteltuja? Tulisiko maanteiden ylinopeusvalvonnan resursseja siirtää kaupungin liikennevalojen valvontaan? jne jne…

Pahimmillaan liioitelluilla laeilla voidaan tehdä kunnon kansalaisista rikollisia. Vauhkoominen autoilijoiden promillerajan laskemiseksi on hyvä esimerkki.

Tavoitteena on tietenkin rattijuoppojen karsiminen liikenteestä. Onko rajan laskeminen 0,2:een oikea tapa? Tuskin.

Rapajuopot jatkavat entiseen malliin, mutta lounailla ei enää uskalleta ottaa viinilasillista. Jos uskalletaan, ollaankin jo rattijuoppoja.

Toisin sanoen päädytäänkin lisäämään rattijuoppoja. Tästä ei tietenkään seuraa syytä poistaa promillerajat tykkänään sillä perusteella, että ilman rajoituksia ei määritelmän mukaan ole rattijuoppojakaan.

Liian tiukoilla säännöillä ei kuitenkaan pureuduta varsinaiseen ongelmaan, vaan lähinnä tuotetaan rikollisia.

Keskustelu

Yhteensä 2 kommenttia ja/tai paluuviitettä kirjoitukseen “Rikollistuotanto”

  1. t 25.9.2007 klo 22:13:

    Japanissa moinen tehtiin 2004 (0,5->0,3). Ainakin Japanin fyysikkojen liiton julkaisussa (JMAJ) tutkijat päätyivät analyyssissaan siihen, että sillä olisi tehoa (The effectiveness of a New Law to Reduce Alcohol-impaired Driving in Japan; Perry, Hemenway, Nagata). Vertailuväli tosin oli siinä vielä varsin lyhyt.

  2. Ahmed 12.9.2015 klo 17:33:

    Korostaisin viele4, ette4 mieleste4ni myf6s “valikoiva mhnaaamuutto” on ke4sitteene4 ongelmallinen, koska siine4 on ihan sama kattoke4site “maahanmuutto” ike4e4nkuin te4me4 olisi jokin ilmif6 sine4nse4.Niille4, jotka suhtautuvat ns. monikulttuurisuuteen ja “maahanmuuttoon” naivin varauksettomasti, on ere4s suosikkiargumentti, jonka mukaan suomalainen teollistuminen ei olisi koskaan le4htenyt ke4yntiin ilman maahanmuuttajia. Te4me4 ve4itte4me4 itsesse4e4n on totta, mutta olen pite4nyt site4 je4rjettf6me4ne4 argumenttina, koska olen pite4nyt myf6s itseste4e4nselve4ne4, ette4 kukaan ei vastusta site4, ette4 joku tulee suomeen hyf6dynte4me4e4n te4ke4le4isie4 resursseja innovattivisella ja paikallisia (taloudellisesti) hyf6dytte4ve4lle4 tavalla.Kuitenkin Valkean argumentti tuntuu ihan tosissaan olevan, ette4 Suomi olisi parempi paikka, jos Finlayson, Fazer jne. eive4t olisi koskaan tulleet Suomeen. Olen aiemmin ollut hanakka tekeme4e4n te4llaisia yliampuvia tulkintoja, joten pite4ydyn kuitenkin te4ste4 te4sse4 yhteydesse4. Onko valkean argumentti ylle4, ette4a) Kaikenlainen mhnaaamuutto on syyte4 ne4hde4 negatiivisena, koska mike4e4n valikoivuus (endo- tai eksogeeninen) maahanmuutossa ei riitte4ve4sti lievenne4 ne4ite4 vaikutuksia, vai ette4b) Tosiasiassa maahanmuutolla tarkoitetaan siirtotyf6le4isyytte4 erityisesti kf6yhiste4 maista, ja te4he4n liittyviin ilmif6ihjin ei valikoivuus tuo kuin kosmeettisia parannuksia?En ole kummankaan kanssa samaa mielte4, mutta ainoastaan b) on mieleste4ni perusteltavissa ne4iste4 le4htf6kohdista. Esimerkiksi ulkomaalaisten asiantuntijoiden pitke4aikainen oleskelu Suomessa johtaa usein siihen, ette4 ne4me4 lf6yte4ve4t te4e4lte4 yste4vie4 ja joskus puolisonkin, eike4 te4llaisissa tapauksissa ole mieleke4ste4 mitenke4e4n haitata ne4iden maassaoloa tai maahan pysyve4sti muuttamista. Asia kiinnostaa minua henkilf6kohtaisella tasolla, sille4 yksi parhaista yste4viste4ni on etele4afrikkalainen tutkija, joka ve4itteli Suomessa, ja jonka kanssa teen yhe4 tiiviisti tutkimusyhteistyf6te4. He4n on muuttanut jo takaisin kotimaahansa, mutta he4n on toistuvasti ilmaissut ette4 mike4li sopiva tyf6tilaisuus avautuisi, he4n mielelle4e4n muuttaisi Suomeen pysyve4sti. Pite4isin jotenkin kummallisena, ette4 te4me4nkaltaista mhnaaamuuttoa pite4isi rajoittaa sille4 argumentilla, ette4 halutaan ve4ltte4e4 gettoutuminen. Minusta on siksi ilmeiste4, ette4 pite4isi erotella ilmif6te4 tarkemmin. Lise4ksi, minusta on ilmeiste4, ette4 olisi kansallisen edun mukaista, ette4 te4me4nkaltainen mhnaaamuutto olisi mahdollisimman esteetf6nte4, ja jopa houkuttelevaa.