Helsingin Sanomat (8.10.07) kertoo meille, että enemmistö suomalaisista olisi valmis veronkorotuksiin terveyspalvelujen hyväksi. Kelan tutkijat olivat tuollaista ihmisiltä kyselleet. Tosin jos katsomme, mitä itse tutkimuksessa lukee, niin kysymys oli yhden prosentin korotuksesta tuloveroon. Ei siis edes prosenttiyksikön. Kovin suuriin korotuksiin kansalaiset eivät siis ole valmiita, vaikka kyllähän tuloveropotissa prosenttikin aika paljon tuntuisi.
Mutta olisiko kuitenkin niin, että ensisijaisesti kansalaiset vain ovat tyytymättömiä nykyisiin terveyspalveluihin? Kelan tutkimus ei tähän varsinaisesti vastaa. Mutta koska tutkimuksessa ei annettu mitään muuta vaihtoehtoa, kuinka terveyspalveluita voisi parantaa, niin rastittiin sitten tuo prosentin lisäys tuloveroon. Jos vaihtoehtona olisi ollut vaikkapa se, että kohdistetaan olemassaolevaa verotusta enemmän terveyspalveluihin, niin mikäköhän vastaus olisi silloin ollut? Phil Schwarzmann pähkäili tätä samaa. Tai entä jos oltaisiin kysytty terveyspalveluiden tehostamisesta esim. ulkoistamalla Karjaan tapaan tai byrokratiaa karsimalla. Mutta ei, ainoa mitä Kela tarjosi oli verojen korottaminen. Ota tai jätä.
Onhan se selvää, että julkisilla varoilla pyöritettävän Kelan intresseissä on verotuksen korottaminen. Tietysti he haluavat saada sellaisia tuloksia, että kansalaiset kannattavat verotuksen kiristämistä. Tosin kun kysyttiin verotuksesta noin yleisesti, niin useimmat pitivät sitä liian kireänä. Eli ehkäpä kansalaiset olisivat valmiita lisäämään tuloveroja prosentin verran terveyspalveluihin, jos saisivat muutaman prosentin jostain muualta pois.
Joka tapauksessa tosiasiahan on, että meillä on jo yksi länsimaiden korkeimmista verotasoista. Ja ne julkiset palvelut, mitä kaikilla niillä veroilla saadaan, eivät ole erityisen kummallisia. Johonkin hukkaantuu verovaroja ja paljon, eikä järjestelmä sillä parane, että työnnetään sinne entistä enemmän verorahoja.
Kelan kyselyssä tiedusteltiin muuten myös tasaveron kannatusta. Kannattajia oli 40 ja vastustajia 35 prosenttia. Tämä on mielenkiintoinen tulos, mutta sitä ei juurikaan olla vaivauduttu uutisoimaan. Vieläkin mielenkiintoisempaa on, että poliittisten puolueiden kannattajista tasaveron kannalla näyttäisivät olevan innokkaimmin keskustalaiset ja vasemmistoliittolaiset (!!). Kokoomuslaiset tulevat 76 prosentin kannatuksella kolmansina, pari prosenttiyksikköä ennen demareita. Tosin ketkä tasaveroa sitten vastustavat, koska kaikissa poliittisissa ryhmissä kannatus näyttäisi olevan suurempaa kuin vastaajissa keskimäärin, kuten myös ryhmässä “passiiviset”?
Lisäys 11.10.: Kelan raportissa oli virhe. Oikeat luvut ovat kommenteissa. Kiitokset Pasille.
Valtaosa kansalaisista näyttäisi tosin kannattavan myös veroprogression kiristämistä. Joko he ovat siis täysin pihalla tai sitten koherenttius ei ole sellainen arvo, jota suomalaiset kannattavat.
Pasi 10.10.2007 klo 10:42:
Hyvä idea lukaista tutkimusta itseään. Seurasin esimerkkiä. 🙂 Nuo puoluekantakohtaiset luvut ovat muutenkin, hmm, erikoisia. Esimerkiksi “Tuloeroja pienennettävä, vaikka keskipalkka laskee” -hapatuksen kannatus näyttäisi olevan suurinta KOKOOMUKSEN kannattajien keskuudessa, jopa 50%. Vasemmistoliitto puolestaan loistaa paitsi tasaverokysymyksen, myös “tuloveroja voidaan kasvattaa, jos keskipalkka nousee” -kysymyksen kärjessä! En usko että nuo pitävät paikkaansa, vaan kyseessä täytyy olla virhe.
Niko Lipsanen 10.10.2007 klo 10:56:
Joo, nuo puolueluvut vaikuttavat monessa kohtaa tosi kummallisilta. On varmaan päässyt virhe loppuraporttiin (tai sitten se on tehty jo aikaisemmassa vaiheessa tutkimusta).
Pasi 10.10.2007 klo 11:17:
Laitoin asiasta kysymyksen meilitse tutkimuksen tekijöille…
Pasi 10.10.2007 klo 11:21:
Haha, toinen mielenkiintoinen pointti löytyy sivulta 31, jossa kerrotaan että 81% kansalaisista pitää julkista valtaa vastuullisena köyhyyteen. Voi olla että useimpien vastaajien perustelut tuohon väitteeseen eroavat merkittävästi omistani, mutta samaa mieltä täytyy olla. 🙂
Pasi 11.10.2007 klo 12:59:
Tiedoksi,
Moikka Pasi!
En tiedä onko joku ehtinyt jo vastata kysymykseesi koskien
kirjoittamaamme raporttia. Pauli Forma on tällä hetkellä matkoilla ja
lähetti viestisi edelleen minulle.
Olet oikeassa sivulla 21 on tapahtunut valitettavasti virhe puoluekannan
kohdalla. Sarakkeet ovat vaihtaneet paikkaa ja en sitä huomannut ennen
raportin julkaisuun lähettämistä.
Eli tässä oikeat luvut, jos kiinnostaa:
Väite: tuloerot liian suuret (%)
kok 57
kesk 82
vihr 70
sdp 88
vas 88
muut 84
passiviset 75
Väite: verot suurituloisille (%)
kok 41
kesk 73
vihr 57
sdp 74
vas 80
muut 75
passiviset 63
Väite: Tasavero käyttöön (%)
kok 50
kesk 39
vihr 29
sdp 34
vas 43
muut 37
passiviset 39
Väite: Tuloeroja voi kasvattaa (%)
kok 40
kesk 29
vihr 29
sdp 26
vas 19
muut 29
passiviset 27
Väite: Tuloeroja pitää pienentää (%)
kok 17
kesk 34
vihr 20
sdp 29
vas 55
muut 44
passiviset 23
Virheet ovat valitettavia, mutta täydellistä julkaisua tuskin löytyy.
Palautteesta kiittäen
Johanna Kallio
assistentti (ma.), sosiaalipolitiikan laitos, Ty
Niko Lipsanen 11.10.2007 klo 14:32:
Kiitoksia vaivannäöstä. Nyt alkaa näyttää luvut jo enemmän siltä mitä voisi odottaakin.
Yllättävän suurta tuo tasaveron kannatus vasemmistoliittolaisten keskuudessa muuten siltikin on.
Lasse Rintakumpu 11.10.2007 klo 16:18:
Terveyspalveluiden ongelmat johtuvat aivan muista tekijöistä kuin vähäisistä verotuloista.
Itseasiassa verojen maksamisessa minua harmittaa eniten se, että niistä osa menee tehottoman terveydenhuollon ylläpitoon.
Toisaalta parempi kai nykyinenkin vähä.