Lipsanen & Ruso

Kevennetään verotusta kiristämällä sitä ja otetaan käyttöön progressiivinen tasavero

Helsingin Sanomat (8.10.07) kertoo meille, että enemmistö suomalaisista olisi valmis veronkorotuksiin terveyspalvelujen hyväksi. Kelan tutkijat olivat tuollaista ihmisiltä kyselleet. Tosin jos katsomme, mitä itse tutkimuksessa lukee, niin kysymys oli yhden prosentin korotuksesta tuloveroon. Ei siis edes prosenttiyksikön. Kovin suuriin korotuksiin kansalaiset eivät siis ole valmiita, vaikka kyllähän tuloveropotissa prosenttikin aika paljon tuntuisi.

Mutta olisiko kuitenkin niin, että ensisijaisesti kansalaiset vain ovat tyytymättömiä nykyisiin terveyspalveluihin? Kelan tutkimus ei tähän varsinaisesti vastaa. Mutta koska tutkimuksessa ei annettu mitään muuta vaihtoehtoa, kuinka terveyspalveluita voisi parantaa, niin rastittiin sitten tuo prosentin lisäys tuloveroon. Jos vaihtoehtona olisi ollut vaikkapa se, että kohdistetaan olemassaolevaa verotusta enemmän terveyspalveluihin, niin mikäköhän vastaus olisi silloin ollut? Phil Schwarzmann pähkäili tätä samaa. Tai entä jos oltaisiin kysytty terveyspalveluiden tehostamisesta esim. ulkoistamalla Karjaan tapaan tai byrokratiaa karsimalla. Mutta ei, ainoa mitä Kela tarjosi oli verojen korottaminen. Ota tai jätä.

Onhan se selvää, että julkisilla varoilla pyöritettävän Kelan intresseissä on verotuksen korottaminen. Tietysti he haluavat saada sellaisia tuloksia, että kansalaiset kannattavat verotuksen kiristämistä. Tosin kun kysyttiin verotuksesta noin yleisesti, niin useimmat pitivät sitä liian kireänä. Eli ehkäpä kansalaiset olisivat valmiita lisäämään tuloveroja prosentin verran terveyspalveluihin, jos saisivat muutaman prosentin jostain muualta pois.

Joka tapauksessa tosiasiahan on, että meillä on jo yksi länsimaiden korkeimmista verotasoista. Ja ne julkiset palvelut, mitä kaikilla niillä veroilla saadaan, eivät ole erityisen kummallisia. Johonkin hukkaantuu verovaroja ja paljon, eikä järjestelmä sillä parane, että työnnetään sinne entistä enemmän verorahoja.

Kelan kyselyssä tiedusteltiin muuten myös tasaveron kannatusta. Kannattajia oli 40 ja vastustajia 35 prosenttia. Tämä on mielenkiintoinen tulos, mutta sitä ei juurikaan olla vaivauduttu uutisoimaan. Vieläkin mielenkiintoisempaa on, että poliittisten puolueiden kannattajista tasaveron kannalla näyttäisivät olevan innokkaimmin keskustalaiset ja vasemmistoliittolaiset (!!). Kokoomuslaiset tulevat 76 prosentin kannatuksella kolmansina, pari prosenttiyksikköä ennen demareita. Tosin ketkä tasaveroa sitten vastustavat, koska kaikissa poliittisissa ryhmissä kannatus näyttäisi olevan suurempaa kuin vastaajissa keskimäärin, kuten myös ryhmässä “passiiviset”?

Lisäys 11.10.: Kelan raportissa oli virhe. Oikeat luvut ovat kommenteissa. Kiitokset Pasille.

Valtaosa kansalaisista näyttäisi tosin kannattavan myös veroprogression kiristämistä. Joko he ovat siis täysin pihalla tai sitten koherenttius ei ole sellainen arvo, jota suomalaiset kannattavat.

Keskustelu

Yhteensä 8 kommenttia ja/tai paluuviitettä kirjoitukseen “Kevennetään verotusta kiristämällä sitä ja otetaan käyttöön progressiivinen tasavero”

 1. Pasi 10.10.2007 klo 10:42:

  Hyvä idea lukaista tutkimusta itseään. Seurasin esimerkkiä. 🙂 Nuo puoluekantakohtaiset luvut ovat muutenkin, hmm, erikoisia. Esimerkiksi “Tuloeroja pienennettävä, vaikka keskipalkka laskee” -hapatuksen kannatus näyttäisi olevan suurinta KOKOOMUKSEN kannattajien keskuudessa, jopa 50%. Vasemmistoliitto puolestaan loistaa paitsi tasaverokysymyksen, myös “tuloveroja voidaan kasvattaa, jos keskipalkka nousee” -kysymyksen kärjessä! En usko että nuo pitävät paikkaansa, vaan kyseessä täytyy olla virhe.

 2. Niko Lipsanen 10.10.2007 klo 10:56:

  Joo, nuo puolueluvut vaikuttavat monessa kohtaa tosi kummallisilta. On varmaan päässyt virhe loppuraporttiin (tai sitten se on tehty jo aikaisemmassa vaiheessa tutkimusta).

 3. Pasi 10.10.2007 klo 11:17:

  Laitoin asiasta kysymyksen meilitse tutkimuksen tekijöille…

 4. Pasi 10.10.2007 klo 11:21:

  Haha, toinen mielenkiintoinen pointti löytyy sivulta 31, jossa kerrotaan että 81% kansalaisista pitää julkista valtaa vastuullisena köyhyyteen. Voi olla että useimpien vastaajien perustelut tuohon väitteeseen eroavat merkittävästi omistani, mutta samaa mieltä täytyy olla. 🙂

 5. Pasi 11.10.2007 klo 12:59:

  Tiedoksi,

  Moikka Pasi!

  En tiedä onko joku ehtinyt jo vastata kysymykseesi koskien
  kirjoittamaamme raporttia. Pauli Forma on tällä hetkellä matkoilla ja
  lähetti viestisi edelleen minulle.

  Olet oikeassa sivulla 21 on tapahtunut valitettavasti virhe puoluekannan
  kohdalla. Sarakkeet ovat vaihtaneet paikkaa ja en sitä huomannut ennen
  raportin julkaisuun lähettämistä.

  Eli tässä oikeat luvut, jos kiinnostaa:

  Väite: tuloerot liian suuret (%)
  kok 57
  kesk 82
  vihr 70
  sdp 88
  vas 88
  muut 84
  passiviset 75

  Väite: verot suurituloisille (%)
  kok 41
  kesk 73
  vihr 57
  sdp 74
  vas 80
  muut 75
  passiviset 63

  Väite: Tasavero käyttöön (%)
  kok 50
  kesk 39
  vihr 29
  sdp 34
  vas 43
  muut 37
  passiviset 39

  Väite: Tuloeroja voi kasvattaa (%)
  kok 40
  kesk 29
  vihr 29
  sdp 26
  vas 19
  muut 29
  passiviset 27

  Väite: Tuloeroja pitää pienentää (%)
  kok 17
  kesk 34
  vihr 20
  sdp 29
  vas 55
  muut 44
  passiviset 23

  Virheet ovat valitettavia, mutta täydellistä julkaisua tuskin löytyy.

  Palautteesta kiittäen

  Johanna Kallio
  assistentti (ma.), sosiaalipolitiikan laitos, Ty

 6. Niko Lipsanen 11.10.2007 klo 14:32:

  Kiitoksia vaivannäöstä. Nyt alkaa näyttää luvut jo enemmän siltä mitä voisi odottaakin.

  Yllättävän suurta tuo tasaveron kannatus vasemmistoliittolaisten keskuudessa muuten siltikin on.

 7. Lasse Rintakumpu 11.10.2007 klo 16:18:

  Terveyspalveluiden ongelmat johtuvat aivan muista tekijöistä kuin vähäisistä verotuloista.

  Itseasiassa verojen maksamisessa minua harmittaa eniten se, että niistä osa menee tehottoman terveydenhuollon ylläpitoon.

  Toisaalta parempi kai nykyinenkin vähä.

 8. Paluuviite: momentum 17 oct « le vin est la vie et la vie est le vin (23.4.2008 4:39)