Lipsanen & Ruso

Ruotsi

Suomessa on tapana nauraa ruotsalaisille. Hauskaahan se onkin. Eroja löytyy. Yksi merkittävimmistä kiteytyy Vasa-laivaan.

Alus upposi neitsytmatkallaan 1628 käytännössä heti rannasta irrotettuaan. Projekti oli surkeasti epäonnistunut. Tulee Gripenit mieleen.

333 vuoden kuluttua se nostettiin. Hanke oli pähkähullu alusta alkaen. Ensinnäkin, kuka haluaisi muistella jo alun alkaen merikelvotonta laivaa. Toiseksi noston on täytynyt olla kallista, puhumattakaan vuosikausien restauroinnista.

Suomalaiset olisivat ajatelleet ja häpeissään luimistelleet, että antaa koko touhun olla. Ruotsalaisetpa pistivät pystyyn maansa komeimman museon, joka sykähdyttää useammankin käynnin jälkeen. Alus on luvattoman magee, merikelvottomuus epäolennaista. On varmasti maksanut itsensä takaisin.

Suomalainen käytännöllisyys on monessa suhteessa hyve. Moni suurista teoista jää kuitenkin käytännöllisyyden varjolla tekemättä, vähän samaan tapaan kuin autoista on tullut käytännöllisyyden varjolla rumia.

Ruotsalaiset ovat kääntäneet Vasa-laivassa surkuhupaisan tarinan voitokseen. Vaikka ruotsalaiset kuinka naurattaisivat, niin sille ei kannata nauraa.

Kommentointitoiminto on pois käytöstä.