Lipsanen & Ruso

Sunnuntaiaukiolo

On jälleen sunnuntai.Pitäisikö kauppojen olla auki? Väitteitä puolesta ja vastaan riittää.

Kristilliseen perinteeseen vetoavat haluavat pyhittää lepopäivän ja ympäristöihmiset haluaisivat hillitä kulutusjuhlaa. Ilmän näitäkin vakaumuksia joku saattaa halveksua ajanviettoa kauppakeskuksissa ja korostaa näin muita tapoja viettää aikaa läheisten kanssa.

Kannattajat puhuvat elävän kaupungin ja kansantalouden puolesta. Myös elämäntavat ovat muuttuneet ja viikon ostokset painottuvat kiireisessä elämänrytmissä viikonlopuille.

Väittelyissä pohditaan, riittääkö asiakkaita myös sunnuntaille ja menettääkö viikonloppu merkityksensä. Jotkut haluavat säännöksillä suosia pieniä liikkeitä suurten kustannuksella.

Kaikki edellä sanottu on oikeastaan turhaa. Koko kysymys on omituinen. Mikäli kauppias haluaa pitää liikettänsä auki sunnuntaisin tai ihan milloin tahansa ja saa tekijät tarjoamalleen työlle, niin miksi hän ei niin saa tehdä.

Pitäisikö kauppojen olla sunnuntaisin auki? Ei. Pitäisikö niiden olla kiinni? Ei. Pitäisikö kauppojen saada olla auki sunnuntaisin? Miksi ei?

Kaikki vastausyritykset menevät paternalismin puolelle.

Keskustelu

Yhteensä 4 kommenttia ja/tai paluuviitettä kirjoitukseen “Sunnuntaiaukiolo”

 1. Lasse Rintakumpu 26.11.2007 klo 22:58:

  Yrittäjänä olen töissä lähes kaikki sunnuntait. Yleensä otan vähän rennommin, mutta silti. Samaa työtä samoin ehdoin kuin kaikkina muinakin päivinä.

  Yritykseni ei ole kauppa, mutta entä jos olisi? Totta kai voisin säästää paperityöt yms. sunnuntaille, mutta varsinaista liiketoimintaa en voisi harjoittaa.

  Johtopäätökset kommentistani voi kukin vetää itse.

 2. mr_Zombie 28.11.2007 klo 11:07:

  Minua on jo monta vuotta ärsyttänyt kaupankäynnin rajoittaminen kellonaikojen ja viikonpäivien mukaan. En tajua mitä kiksejä poliitikot saavat siitä. Välillä tuntuu että se on pelkkää sadismia, kiusataan viattomia kansalaisia vain koska siihen on mahdollisuus.

  Joskus kirjoitin aiheesta näin:
  http://pahis.blogspot.com/2004/03/yhteistyn-rajoittaminen-on-ilke.html

 3. kiertolainen 29.11.2007 klo 19:25:

  Kiertolaista hämmästyttää taas. Viisaan näköinen partaniekka lakkipää Ruso ei ole taaskaan ymmärtänyt sunnuntaikiiniolojen perimmäistä tarkoitusta.

  Kehitystaloustieteen professori kysyi kerran, mikä on länsimaisen koulujärjestelmän tarkoitus. Koko sali katsellee lasittunein katsein seinille. Viisaus kaikuu pitkillä käytävillä – professori julistaa, että ei niillä matikan kaavoilla niin väliä. Koulujärjestelmän tarkoitus on vain opettaa ihmiset säännölliseen elämänrytmiin ja heräämään kello seitsemän joka aamu. Sisällöt oppii sitten töitä tehdessä.

  Elinikäisen oppimisen aikakaudella olisi suorastaan selkärangan katkaisu kansakunnalta jos kauppojen annettaisi olla auki sunnuntaisinkin. Ei enää mitään pakottavaa tarvetta harjoitella suunnitelmallisuutta viikoittain. Elettäisi kuin pellossa – aamumurot voisi syödä suoraan tähkästä saman tien, aina kun vatsa vähääkään kurnahtaa.

  Kurnivalla vatsalla kiertolainen painuu supermarketin hyllykköjen viidakkoon ja pohtii jo sunnuntain makaroonilaatikkoa. Tähtien tuoksu kertoo tarvittavat mausteet.

 4. Lasse Rintakumpu 4.12.2007 klo 11:16:

  Valitettavasti aamulypsyjen aika on jo mennyt. 2000-luvun epäsäännöllinen työrytmi se vasta pistääkin ihmisen harjoittamaan ajanhallintaa (ja, jumalauta, arvostamaan vapaa-aikaa — jopa niin paljon, että televisioiden määrä alkaa tippua!).