Lipsanen & Ruso

Tehy

Tehy-jupakassa on tullut lunta Kataisen tupaan. Heinäluoma on jaksanut paasata ja viimeksi Feldt-Rannan mukaan hallituspuolueet kehittivät historiallisen sotkun.

On turha inttää, ketkä lupasivat mitäkin missäkin vaiheessa. Kataisen piikkiin homma on joka tapauksessa mennyt.

Oletetaan, että valtiovarainministeri todella on yksin syypää tapahtumaketjuun. Näinhän Heinäluoma ja Feldt-Ranta antavat ymmärtää. Siinä tapauksessa moitteiden sijaan Jyrki ansaitsee risujen sijaan ruusuja siitä, että nosti vaaleissa palkankorotuksiin johtaneen kissan pöydälle. Hän on siis tapahtumien sankari, eikä konna!

Eero ja Maarit eivät varmaan halua tunnustusta jakaa. Siinä tapauksessa heidän on tunnustettava, että sopassa oli muitakin keittäjiä tai että hoitajat eivät ole palkankorotustaan ansainneet.

Valitkoon näistä ja lopettakoon jo möykkäämisen.

Keskustelu

Yhteensä 7 kommenttia ja/tai paluuviitettä kirjoitukseen “Tehy”

 1. Esa Suominen 21.11.2007 klo 23:19:

  Kritiikin taustalla pohjimmaisena lienee varsin perusteltu huoli kuntataloudesta. Hallitushan jälleen kerran kieltäytyi panostamasta kuntien talouteen. Suomessa vallitsee täysin älytön tilanne, palveluista vastuussa olevat kunnat kaapivat sukanvartensa puhki ja valtiolla menee ehkä lujempaa kuin koskaan.

  Mikä on seuraus tästä älyttömyydestä? Kunnallisvero nousee lukuisassa määrässä kuntia ja kohoavat palvelumaksut käytännössä syrjäyttävät osan tarvitsijoista JULKISEN palvelun ulkopuolelle. Sovittu tuottavuuspykälä kuulostaa toki oikeansuuntaiselta, mutta eivätkös kaikki ole olleet verrattain yksimielisiä hoitajatyövoiman LISÄtarpeesta? Nyt suunta on kohti työvoiman vähentämistä -ja ulkoistamista. Uusliberaali markkinamalli perii lopullisen voiton kansanterveyden kustannuksella. Happy now?

  Mitä tulee näihin sankarillisiin palkankorotuksiin ja tasa-arvoon, niin saavutettiinko tällä jumalattomalla henkseleiden paukuttelulla ja kokoomuslaisella itsekehulla mitään erityisen upeaa? No ei. Prosenttikorotukset voivat näyttää komeilta (niitä saivat kyllä muutkin, ja hyvä niin), mutta eikös erityisenä tavoitteena ollut myös palkkatasa-arvo? Hoitajien sopimus on neljävuotinen, ja voipi olla, että loppu kunta-ala, yksityisistä puhumattakaan, menee vielä hoitajista ohi, kun heidän sopimustensa jatkoista sovitaan. Viime vaalikaudella kuntien palkkaohjelma nosti palkkoja enemmän kuin yksityisellä sektorilla tai valtiolla. Tosin liukumathan vaikuttavat, mutta niillehän emme oikein mitään voi, sen paremmin siniset kuin punaisetkaan.

  Katainen lupasi, että valtio korvaa koko ylimenevän osan. Ja näinhän ei tapahdu. Sitä sanotaan suomeksi valehteluksi. Ei oikein kehut irtoa tällaisesta toiminnasta. Kokoomus lietsoi koko sodan vaalikiimassaan, söi sittemmin sanansa ja hyppeli edestakaisin välillä kehumassa osuuttaan ratkaisussa, välillä taas kiisti kolmasti kaiken vastuun. Ja mites sitten at the end of the day? Kunnat kusessa, palkkatasa-arvo ei juuri edistynyt, markkinamalli valtaa alaa Amerikan malliin ja työmarkkinapolitiikassa on avattu monta sellaista ovea, joiden olisi toivonut pysyvän kiinni. Ja kaikki vain siksi, että saataisiin maksimoitua pienen hetken kannatuspiikki ja päästäisiin valtaan virnistelemään ja itseään kehumaan.

 2. ruso 22.11.2007 klo 2:54:

  …eli palkankorotukset oli huono juttu?

 3. e.e.maa 23.11.2007 klo 12:55:

  Huoli kuntataloudesta…. hohhoijaa…

  Tässä Tehy-jutussa, niin kuin kaikessa poliittisessa keskustelussa, toistuu sama kyllästyttävä kaava:

  Heinäluoman (nimen voi korvata millä tahansa oppositiopoliitikon nimellä)mielestä Katainen (nimen voi korvata millä tahansa hallituspuolueen edustajalla) on itse saatana ja kaikki mitä hän tekee on pahaksi Suomelle.

  Katainen taas ei omasta mielestään tee koskaan mitään virheitä ja Heinäluoman kommentit ovat turhanpäiväistä räksytystä.

  Miksi emme koskaan kuule poliitikon suusta esimerkiksi sanoja:

  “Olipa hyvä pointti, täytyypä tutustua tuohon ajatukseen tarkemmin” tai
  “Olin silloin väärässä, mutta asiaa uudelleen harkittuani kantani on seuraava…”

  Kariseeko siinä uskottavuus, jos tunnustaa olevansa ajatteleva ihminen eikä ulkoaopeteltuja mantroja hokeva puolueen jäsen?

  ps. Vanhasen Tehyyn / oppositioon kohdistuva kritiikki oli mielestäni harvinaisen osuvaa ja siihen on helppo yhtyä. Onneksi minulla ei ole puoluekirjaa taskussa, josta pitäisi ensin tarkistaa mikä oma mielipiteeni olikaan. Ja opposition reaktiot olivat ennalta-arvattavat: Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa.

 4. Esa Suominen 29.11.2007 klo 13:46:

  Eivät tietenkään olleet huono juttu, vaan se on huono juttu, että varoja ei kanavoida, lupauksista huolimatta, kuntasektorille, vaan pakotetaan kunnat joko leikkaamaan palveluitaan tai velkaantumaan. Kunnissahan palvelut tuotetaan. Ja hoiva-alalle, varsinkin vanhuspuolelle, tarvittaisiin pikemminkin enemmän kuin vähemmän väkeä.

  e.e.maa ja kuntatalous hohhoijaa… Ilmeisesti sinulla ja läheisilläsi menee sen verran mukavasti, ettei tarvitse huolehtia palveluiden toimivuudesta ja saatavuudesta. Tiedoksesi, että aika monen suomalaisen kohdalla näin ei ehkä kuitenkaan joka päivä ole, eikä välttämättä sinullakaan. Mutta no, jos on lusikalla annettu, ei voi kauhalla vaatia…

 5. e.e.maa 29.11.2007 klo 17:43:

  Esa Suominen taisi hieman käsittää väärin ajatukseni. En siis tarkoittanut, että kuntatalous olisi yhdentekevää. En vaan jaksanut (lue:osannut) paneutua noihin yksityiskohtiin. Siksi kirjoitin hieman asian vierestä.

  Pointtini oli siis se, että poliittisessa keskustelussa EI KOSKAAN voida myöntää, että vastapuoli olisi tehnyt jotain oikein.

  Esim: On päivänselvää, että demarit olisivat hallituksessa ollessaan säätäneet samanlaisen “pakkolain” tämän irtisanoutumisuhan alla. Eihän hallitus voi seisoa tumput suorina, kun tuhansien ihmisten henki on uhattuna. Ja silloin Kokoomus (jos olisi ollut oppositiossa) olisi määkinyt aivan kuten SDP nyt.

  Rakentavaan yhteistyöhön ei edes pyritä. Valtataistelu ja katkeruus toisten menestymisestä tuntuu ajavan aina yhteisen edun edelle.

  Ja joo… lusikalla sain. Hohhoijaa.

 6. ruso 29.11.2007 klo 19:03:

  Esa Suominen: “Eivät tietenkään olleet huono juttu, vaan se on huono juttu, että varoja ei kanavoida, lupauksista huolimatta, kuntasektorille, vaan pakotetaan kunnat joko leikkaamaan palveluitaan tai velkaantumaan.”

  Kyllä Tehy-jupakan keskustelun pääpaino oli jossain aivan muualla kuin kuntataloudessa (joka on veronmaksajan näkökulmasta osa yhtä ja samaa julkishallintoa, väärin tai ei).
  …mm…
  -Kataisen sotkeutumisessa työmarkkina-asioihin
  -irtisanoutumisuhan syntymisessä “tasa-arvotupo”-puheista
  -pakkolaissa ja työtaisteluoikeudessa

  Ja jos kuntataloudesta puhutaan, on ihan hyvä että pukkaa vähän lisäpainetta yhdistymisiin. Siitä veronmaksaja kiittää pitkällä tähtäimellä!

 7. Lassi 30.11.2007 klo 9:37:

  Tässä kohtaa kannattanee miettiä myös tilanteen laajempia vaikutuksia.

  Esim. kun lisätään kuntien kustannuksia ja pakotetaan kunnat lisäämään veroprosenttejaan, jokainen tällainen muutos vähentää verotuksen progressiivisuutta eli itseasiassa kaivaa maata meidän pyhän lehmämme eli ns. hyvinvointivaltion jalkojen alta. Ei se minua itseäni haittaa, en minä sillä, mutta toivoisin kommentteja joissa nämä asiat yhdistettäisiin toisiinsa ja niitä mietittäisiin yhtä aikaa.