Lipsanen & Ruso

Matkahuolto nostaa lippujen hintoja

Matkahuolto tiedottaa, että sen myymien bussilippujen hinnat nousevat vuodenvaihteesta alkaen.

Oy Matkahuolto Ab on kotisivujensa mukaan “yksityinen bussiliikenteen palvelu- ja markkinointiyritys”, jonka “omistavat suomalaiset yksityiset bussiyritykset”. Se on siis kartelli, jonka kautta bussiyhtiöt ehkäisevät kilpailua. Koska kartelli toimii noin avoimesti, se lienee laillinen. Tosin, kuten aiemmin kirjoitin, en ole tietoinen mihin lakiin tämä perustuu. Ehkä joku tietäväisempi voisi valaista minua?

Mutta ei ihme, ettei joukkoliikenteen osuus liikenteen matkustajamääristä nouse, kun se on kauttaaltaan byrokraattisen sääntelypolitiikan kahlitsemaa. Rautateillä valtiolla on monopoli, taksimatkojen hinnat päätetään ministeriössä ja luvat myönnetään lääninhallituksissa ja bussiliikenteessä on yhtiöiden oma hintakartelli lääninhallitusten liikenneluparuljanssin päälle.

Jotta ihmiset saadaan autoistaan busseihin, raiteille ja takseihin, on markkinatalous ulotettava myös niihin. Tarveharkinnat eivät kuulu lääninhallituksille eikä hintojen päättäminen monopoliyhtiöille, kartelleille tai ministeriöille. Tervettä hintakilpailuja olisi saatava ainakin suurimpien kaupunkien välisille reiteille, joilla joukkoliikenne on omimmillaan.

Nykyisessä sääntelytaloudessa joukkoliikenteen edut hukataan, kun vilkkaiden yhteysvälien tuotoilla pakkosubventoidaan syrjäseutujen liikennettä eikä joukkoliikenteen osuus matkustajista siellä, missä ihmisiä liikkuu, ole se, mikä se voisi olla. Vapailla markkinoilla kilpailua syntyisi ensimmäiseksi juuri eniten liikennöidyille reiteille. Syrjäseuduilla kuljetaan joka tapauksessa omilla autoilla. Vain kilpailua vapauttamalla joukkoliikenteen osuutta matkustajien liikuttamisessa voidaan kasvattaa.

Keskustelu

Yksi kommentti tai paluuviite kirjoitukseen “Matkahuolto nostaa lippujen hintoja”

  1. Pasi 30.12.2007 klo 21:55:

    Erittäinkin samaa mieltä. Kiitos tuosta kartellihavainnosta, täytyy pitää mielessä. Myös paikallisjoukkoliikenteessä on sama ongelma (vapaan kilpailun puute) nähtävissä, mutta ainakin suurimmissa kaupungeissa siihen voitaisiin poliittisen tahdon löytyessä puuttua vaivattomammin, sillä niissä linjaliikenteen liikenneluvat myöntää kaupunki eikä lääni. Tämä asia tulee ihan varmasti jotenkin esille omissa vaaliteemoissani ensi vuonna.