Lipsanen & Ruso

Optimoinnin politiikka

Mitä yhteistä on viemärillä, kahvilanpidolla ja suurten armeijoiden johtamisella?

Viemäri varmistaa, ettemme huku skeidaan. Kahvila ei pelaa ilman oikein mitoitettuja ruokatoimituksia ja tuotot jäävät maksimoimatta, jos laskua saa odottaa eikä seuraavalle asiakkaalle ole vapaata pöytää. Voittoisa sodankäynti vaatii oikein varusteltuja ja mitoitettuja joukkoja oikeissa paikoissa, huoltoketju varmistettuna. Kaikki kolme osoittautuvat logistisiksi suorituksiksi.

Logistiikka tunkee läpi melkein kaikessa: kaupunkisuunnittelussa, tehtaissa, sairaaloissa, kouluissa, tapahtumissa, rakentamisessa tai purkamisessa, kätilöidessä tai hautaan saattamisessa. Ihmisessäkin ravinteet ja happi on kuljetettava oikeisiin paikkoihin ja jämät saatettava ulos. Byrokratioissa papereiden on päädyttävä oikeisiin osoitteisiin.

Kyse on optimoinnista. Niinpä poliittinen keskustelukin on usein keskustelua optimoinnista. Tylsää politiikkaa. Voihan käytännön järjestelyistä kinastella, mutta tavoite on aina sama: homman halutaan toimivan. Suuria arvovalintoja ei tarvita.

Vai tarvitaanko?

Kansantalous logistisena suorituksena… Lyhyt matka elämään logistisena suorituksena. Paheet, esimerkiksi juopottelu, eivät sovi kuvaan: yksilöt on komennettava uomiinsa, joukoiksi kansantalouden palvelukseen.

Pelottavaa. Näin myös optimoinnin politiikassa, logistisissa kinoissa, on oltava valppaina.

Keskustelu

Yhteensä 2 kommenttia ja/tai paluuviitettä kirjoitukseen “Optimoinnin politiikka”

 1. ruso 21.12.2007 klo 12:51:

  Eilen lentokentällä hogasin, että koneen täyttäminen on hankala logistinen suoritus. Yhden luukun sijaan voisi käyttää useampia. Toinen vaihtoehto olisi saranoidut seinät koneessa niin, että koko kylki avattaisiin ja jengi voisi mennä suoraan paikoilleen… tehokasta!

 2. Harri Sieppi 8.1.2008 klo 14:37:

  Hyvä aihe, logistiikkaa todella mahtuu joka paikkaan. Tässä muutama vanha, mutta edelleen kovin ajankohtainen, ajatus sodankäynnin logistiikasta.

  “Before doing battle, in the temple one calculates and will win, because many calculations were made;

  before doing battle, in the temple one calculates and will not win, because few calculations were made; ?

  many calculations, victory, few calculations, no victory, then how much less so when no calculations?

  By means of these, I can observe them, beholding victory or defeat! ?”

  -Sun Tzu

  Lentokonekommenttisi täytyy mainita, että et suinkaa ole ainoa joka on huomannut tämän lentomatkustamisen ongelman. Minun yksi “teoriani” ongelmasta on, että se on lähtöisin ihmisten älyttömästä käyttäytymisestä konetta täytettäessä. Kun loogisesti olisi järkevää täyttää kone perältä alkaen, alkavat ihmiset täyttämisen edestä. Tällöin aiheutuu tukoksia.

  Käytännössä lentomatkustamisen voisi kuvailla seuraavanlaiseksi logistiseksioperaatioksi: Karmealla kiireellä koneeseen sisälle, jumahdus vaatteita ja laukkuja säätämällä, odottamista, nousu-lento-lasku, kiireellä ulos ja odottamaan laukkua, jossa myös kaikki, sekä ensimmäiset että viimeiset matkustajat, jälleen kohtaavat… Väitänkin, että vähemmän säätämistä muodostuu, kun on määrätyt paikat. Logistiikkaa.

  Btw. Kiitos avusta, selvittelen edelleen vierailuasiaa. Blogisi on muuten lisätty nyt listaukseen sivulle: http://sieppi.blogspot.com/