Lipsanen & Ruso

Alueellistetaan ooppera Savonlinnaan

Olavinlinna
Olavinlinna / Walter Rodriguez 2.7.2006 (lisenssi)

Valtion laitoksia pitäisi siirtää Helsingistä pois, mutta toisaalta pääkaupungin asemaa Suomen ainoana metropolina pitäisi kehittää. Työministeri Tarja Cronberg (vihr) on sikäli oikeassa, että nämä tavoitteet eivät ole ristiriidassa. Helsinki kun ei valtion byrokratiasta juurikaan hyödy. Mitä enemmän hallintoa saadaan siirrettyä muualle, sitä enemmän työvoimaa täällä on käytettävissä taloudellisesti hyödyllisempiin tarkoituksiin.

Esitänkin, että seuraavaksi alueellistetaan Kansallisooppera Savonlinnaan, joka jo nykyisinkin on Suomen oopperakaupunki. Sinne ei tarvitsisi edes rakentaa uutta oopperataloa, koska siellä on jo Olavinlinna. Siirtämällä ooppera pois Helsingistä voitaisiin Savonlinnan oopperakesän resursseja lisätä ja esityskautta pidentää.

Talvella Suomessa ei sitten olisi oopperaa, mutta ei sillä niin väliäkään. Ooppera on sen verran kallis taidemuoto, että parempi panostaa siihen pari-kolme kuukautta vuodesta kunnolla kuin tehdä sitä ympäri vuoden puoliteholla. Oopperannälkäisille helsinkiläisille matkat Pietariin, Tallinnaan, Tukholmaan ja kesällä Savonlinnaan tuskin olisivat ylitsepääsemättömiä, sillä eihän kukaan oopperassa jatkuvasti istu.

Ja mikä parasta, oopperan lähdettyä Helsinkiin jäisi yksi musiikkimonumentti vapaaksi. Uutta musiikkitaloa ei tarvitse rakentaa, kun sen toiminnot voidaan sijoittaa käytöstä poistuvaan oopperataloon.

Keskustelu

Yhteensä 5 kommenttia ja/tai paluuviitettä kirjoitukseen “Alueellistetaan ooppera Savonlinnaan”

 1. ruso 12.1.2008 klo 9:29:

  erinomainen ehdotus! kannatetaan…

 2. tarmo viitaluoma 12.1.2008 klo 10:08:

  Aleksanterin teatteria voitaisiin käyttää talvisin oopperan areenana

 3. Niko Lipsanen 12.1.2008 klo 14:02:

  Aleksanterin teatterin käyttäminen talvella olisi juuri tuota vastustamaani puoliteho-oopperaa. Parempi vaan, että ooppera jää Suomessa kesähuvitukseksi, voidaanpahan sitten pari kuukautta vuodesta tehdä sitä vähän isommilla resursseilla.

 4. Otto Hassi 15.1.2008 klo 14:59:

  Erittäin hyvä idea, ja asiallisesti perusteltu.

 5. Paluuviite: Blogispotti.fi (13.1.2008 23:02)