Lipsanen & Ruso

Halpabussifirman anatomia

Edellisessä kirjoituksessani peräsin halpabussiyhteyksiä suurimpien paikkakuntien välille. Kuinka sellainen sitten toimisi?

Ensimmäiset reitit olisivat varmaankin Helsingistä Tampereella ja Turkuun, ehkä myös Lahteen. Helsingissä bussien ei kannattaisi ajaa keskustaan, vaan ne lähtisivät jostain paikallisjunien asemalta läheltä kaupungin rajaa (mutta kuitenkin Helsingin puolelta). Näin paljon aikaa vievä kaupunkiajo Helsingin sisällä jäisi pois. Samalla bussilla ehdittäisiin ajaa useampia vuoroja päivässä, mikä tietysti vähentäisi kustannuksia. Useimmille matkustajillekaan ongelma syrjäisestä lähtöpaikasta ei olisi erityisen suuri, koska ainakin helsinkiläisistä matkustajista suuri osa varmasti joka tapauksessa käyttäisi bussiasemalle tai -pysäkille pääsemiseen paikallista joukkoliikennettä. Lisävaiva junamatkasta reunemmalle ei olisi erityisen suuri, koska kustannuksia ei kuitenkaan tulisi lisää (ja kustannustietoisia matkustajiahan tällä konseptilla nimenomaan haettaisiin).

Bussit olisivat uusia ja nykyaikaisia, koska olisi tärkeä pitää polttoaine- ja huoltokustannukset matalina. Vanhoilla romuilla liikennöinti ei kannattaisi. Sen sijaan matkustusmukavuudesta joutuisi varmaankin tinkimään. Jalkatilaa olisi niukasti ja istuinten materiaalissa olisi kiinnitetty huomiota erityisesti niiden helppoon puhdistamiseen. Matkatavaroille ei olisi kauheasti tilaa, joten käsimatkatavaroiden kokoa ja määrää todennäköisesti rajoitettaisiin lentokonetyyliin. Ruumaan laitettavista laukuista saatettaisiin periä lisämaksu.

Vessoja ei lyhyillä matkoilla tarvittaisi. Jos konseptia laajennettaisiin pidemmille matkoille, nekin olisivat luultavasti tarpeen, sillä vessapysähdyksetkin vaativat aikansa.

Lippujen hinnoittelukin noudattaisi todennäköisesti lentokonetyyliä: mitä aikaisemmin matkan varaa, sitä halvemmalla sen saisi. Peruutukset ja muutokset lippuihin olisivat maksullisia tai eivät lainkaan mahdollisia. Sesonkiaikoina, eli erityisesti juhlapyhien ympärillä, matkustaminen olisi kalliimpaa kuin muulloin.

Halpalentoyhtiöiden suosio osoittaa, että merkittävä osa ihmisistä on valmis tinkimään matkustusmukavuudesta, jos saa matkansa halvalla. Miksi sama ei sitten toimisi myös busseissa? Joissakin maissa konsepti on jo käytössä (esim. Megabus Britanniassa ja Yhdysvalloissa). Suomessa halpabusseja estää vain liikennealan tiukka sääntely.

Halpabussit olisivat todennäköisesti myös ympäristön kannalta hyvä ratkaisu. Tiukkaan ahdetussa bussissa, joka ei seisoskelisi Helsingin ruuhkissa, kasvihuonepäästöjä per matkustaja tulisi varmasti vähemmän kuin tavanomaisessa bussiliikenteessä. Britanniassa Megabus operoi jo raideliikenteessäkin, ja se tietysti kohottaa ekotehokkuutta lisää. Lisäksi kustannustietoisille autoilijoille, jotka laskevat auton kerran hankittuaan itse ajamisen olevan kannattavampaa, halpabussit tarjoaisivat kilpailukykyisen vaihtoehdon.

Ympäristön kannalta kielteisempään suuntaan voisi vaikuttaa se, että halvat hinnat houkuttelisivat monia matkoille, joita ei muuten tulisi tehtyä. Toisaalta hinnoittelupolitiikka, jossa halvat hinnat edellyttäisivät lippujen ostamista reilusti etukäteen, hillitsisivät spontaaneja lähtöjä. Mutta Ryanairin halpalennotkin houkuttelisivat helsinkiläisiä enemmän, jos sinne Tampereellekin pääsisi halvalla. Vaikea kuitenkin uskoa sitä, että kukaan haluaisi mennä Turkuun, jos ei oikeasti ole sinne asiaa (tai pääseehään sieltä tietysti laivalla Tukholmaan halvemmalla kuin Helsingistä).

Kommentointitoiminto on pois käytöstä.