Lipsanen & Ruso

Asuntoja Koivusaareen?

Koivusaari
Koivusaari / Niko Lipsanen 2002

Nyt kun metro Espooseen saadaan kai lopultakin rakennettua, tulee myös Lauttasaaren länsipuolella sijaitsevan Koivusaaren rakentaminen ajankohtaiseksi. Metron tarjoamat mahdollisuudet yhdyskuntarakenteen tiivistämiseksi on syytä käyttää hyväksi. Matka Lauttasaaresta Keilaniemeen on sen verran pitkä, että väliin olisi hyvä saada yksi asema. Koivusaari sijaitsee juuri sopivalla kohdalla.

Kaupunginvaltuutettu Ulla-Marja Urho (kok) kirjoittaa aiheesta Helsingin Kokoomuksen Kuulumisia kaupungintalolta -kolumnisarjassa. Hän ei rakentamista kannata. Siinä menisi Espooseen kulkijoiden merinäköala tukkoon. En ymmärrä tuota argumenttia, koska eihän sieltä metrotunnelista maisemia kuitenkaan näe. Autoilijoiden takia maisemia ei tarvitse säilyttää, ja pyöräilijöille voi aina suunnitella rantaraitin, jolta pääsee mertakin katselemaan.

On kuitenkin myös hyviä syitä olla rakentamatta Koivusaarta, ja Urho esittää kyllä nekin. Uudelle täyttömaalle rakentaminen ei välttämättä ole paras idea, kun tulvat ovat uhka matalilla alueilla jo muutenkin, ja merenpintakin todennäköisesti vielä nousee. Täyttöä pitäisi tehdä varsin paljon, tosin tuleehan sitä metrotunnelin louhimisesta maa-ainesta, joka pitää johonkin saada laitettua.

Myös jonkinasteisia luontoarvoja Koivusaaren tienoilla on. Tässä luonto- ja ympäristöarvot ovat ainakin osin vastakkain. Kaupunkirakenteen tiivistäminen ja lisärakentaminen metron varaan lisää liikkumisen tehokkuutta ja vähentää päästöjä. Olisiko kuitenkin parempi rakentaa ne luontoläntit metroradan varressa asunnoiksi, niin ei tarvitse hakata suurempaa alaa metsää asuntojen alta jossain kauempana?

Jos Koivusaari jätetään rakentamatta, niin johonkin sitä täydennysrakentamista on Lauttasaaren ja Keilaniemen metroasemien välille saatava. Metroa ei yksinkertaisesti kannata jättää hyödyntämättä.

Suunnitelmissa on myös vetää Länsiväylä osalta matkaa maan alle, ja rakentaa Katajaharjun kohdalle lisää taloja. Voisiko siinä olla metroaseman paikka? Jollainhan sinnekin tulevien asukkaiden liikennetarpeet on hoidettava. Lisärakentamismahdollisuus ei ole yhtä suuri kuin Koivusaaressa, mutta toisaalta metroaseman voisi sijoittaa liikenteellisesti parempaan paikkaan teiden risteykseen. Tällöin se palvelisi laajempaa aluetta. Ja ehkä rakennettavaa aluetta voisi laajentaa Länsiväylän pohjoispuolella sijaitsevaan metsikköön. Virkistysaluemenetyksen voi sitten korvata panostamalla Koivusaaressa mereen, luontoon ja ulkoilumahdollisuuksiin.

Kantani siis on, että Lauttasaaren ja Keilaniemen väliin tarvitaan metroasema, jonka ympäristö on rakennettava tiiviisti. Jos Koivusaari on ainoa mahdollisuus, niin rakennetaan se sitten sinne. Mutta Katajaharju voisi hyvinkin olla harkitsemisen arvoinen vaihtoehto – kunhan se ei tarkoita vuosien lisälykkäystä länsimetron toteuttamiseen.

Kommentointitoiminto on pois käytöstä.