Lipsanen & Ruso

Kuubalainen perestroika

Kuubalaiset saavat nyt ostaa riisinkeittimiä, dvd-soittimia, skoottereita ja kännyköitä, yöpyä turistihotelleissa ja vuokrata autoja. Myös tietokoneita saisi ostaa, mutta niitä ei ole vielä saatavilla. Tavallisen kuubalaisen 13 euron kuukausituloilla ei tosin kovin suurta kulutusjuhlaa vietetä.

Tehdyt uudistukset kertovat lähinnä siitä, kuinka takapajuinen maa Kuuba todellakin on ollut ja edelleenkin on. On todella hämmästyttävää, että meillä Suomessakin on edelleen pieni Kuuba-symppareiden joukko, joiden mielestä sosialismi on ollut hyvä juttu. Pitää vain toivoa, että Raúl Castron uudistukset johtavat siihen, mihin perestroika Neuvostoliitossa: sosialistisen järjestelmän romahtamiseen.

Kuuba antaa nyt myös mahdollisuuden yksityisille viljelijöille viljellä maatalousmaata. Kuuban oman valtiollisen television mukaan yli puolet peltoalasta on joko vajaakäytössä tai kesantona (ja tämä siis maassa, jossa elintarvikkeistakin on pulaa). Yksityinen voitontavoittelu antaa varmasti lisäpuhtia viljelyyn, joten ehkä kohta kuubalaisilla on rahaakin ostaa niitä tavaroita, joita nyt luvallisesti saa hankkia.

Uutistoimisto Associated Pressin listauksessa arvellaan, että lähiaikoina yksityisyritteliäisyyden esteitä saatetaan purkaa laajemminkin. Hämmentävintä kuitenkin on, että vapaa matkustusoikeus Kuuban sisällä, puhumattakaan kansainvälisesti, on vasta odotuksen alla. Eli kuubalaiset eivät saa matkustaa vapaasti edes omassa maassaan.

Mutta vaikka kuubalaiset saisivat kännyköitä, saavatko he oikeuden puhua vapaasti? Vaikka he saisivat tietokoneita, pääsevätkö he vapaasti nettiin niin lukemaan kuin kirjoittamaankin? Vasta äskettäin Kuuba esti pääsyn suosittuun blogiin, jossa Yoani Sanchez kirjoittaa elämästä Kuubassa.

Kuuba tarvitsee nyt vapautta, demokratiaa ja ihmisoikeuksia. Yhdysvallat voisi tehdä oman osansa ja vastata Castron uudistuksiin höllentämällä kauppasaartoa. Nyt on tärkeätä, että kuubalaiset saavat rahaa ostaa niitä kännyköitä ja tietokoneita. Mitä laajemmin kuubalaisilla on mahdollisuus ilmaista itseään, sitä vaikeampi kommunistien on sitä estää.

Kuuban tulevaisuus alkaa näyttää valoistalta. Sosialismin aika on pian ohi sielläkin.

Ja linkkivinkkinä vielä niille, jotka yhä uskovat, että edellisen Castron aikana Kuuba olisi tullut merkittävästi paremmaksi paikaksi kuubalaisille elää: Fidel Castron Kuuban sosioekonomisten olojen vertailua Castroa edeltäneeseen aikaan (YK:n tilastojen perusteella).

Kommentointitoiminto on pois käytöstä.