Lipsanen & Ruso

Jalkapoliisit

Bryssel, Dublin ja Amsterdam. Mitä yhteistä? Ainakin jalan kulkevat poliisit.

Jalkapoliisi ei voi olla maailman toimintakykyisin. Jalan kun ei pääse tarvittaessa nopeasti paikalle. Miksi heitä kuitenkin näkee muaalla kuin Suomessa?

Luottamus poliisiin on tärkeää. Korruptoitumattomaan asiansa osaavaan poliisilaitokseen luotetaan.

Tämä ei kuitenkaan riitä. Poliisilla on oltava kasvot. Maijan tummien lasien takana poliisista tulee kasvoton, etäinen.

Näin ei saa käydä. Poliisin on oltava helposti lähestyttävä.

Siksi toivon näkeväni Helsingissä enemmän jalkapoliiseja. Mikäli niukat resurssit eivät tätä salli, satsattakoon fillaripoliiseihin.

Keskustelu

Yhteensä 3 kommenttia ja/tai paluuviitettä kirjoitukseen “Jalkapoliisit”

 1. paavo 12.5.2008 klo 23:43:

  eiköhän noissa kaupungeissa jalkapoliiseja näe enimmäkseen turistialueilla. turistikadulla kannattaa pitää muutama poseerauspoliisi, että turvallinen olo säilyy.

  Lisäksi kaupunkirakenne on ainakin amsterdamissa vähän erilainen. autolla on vaikea päästä ja keskustassa on aina paljon valvottavaa. näin ei aina ole helsingissä. ehkä poliisien rooli ei myöskään ole samanlainen juoppojen poiskuskaamisessa kuin suomessa. taluttaen viemällä olisi putkaan vienti vähän aikaavievää.

 2. mirala 13.5.2008 klo 12:29:

  Ruso on oikeassa, kuten tavallista. Kyllä ainakin Brysselissä ja Dublinissa (Helsingin kokoisia kaupunkeja) poliisit kulkevat jalan muuallakin kuin turistiseuduilla. Ihmisillä on ihan toisenlainen kontakti poliisiin, joka uskaltaa vaikkapa poiketa kahvilaan ja jutella torimyyjien sun muiden kanssa. Autopartio isompien pyssyjen kanssa saadaan kyllä äkkiä paikalle, jos semmoista tarvitaan.

  Helsingissä yrmeät miliisit lipuvat autoissaan paikasta toiseen. Lapset eivät koskaan tapaa elävää poliisia, ennen kuin jotain menee pieleen. Anekdootteja suurkaupunkia pelokkaina autoistaan pälyilevistä maalaispojista voisi kertoa paljonkin, mutta tässä vain yksi tositapaus: Asuin Roihuvuoressa nelisen vuotta, enkä koskaan nähnyt jalan kulkevaa poliisia siellä enkä lähitienoilla. Lopulta sitten tärppäsi, paikallisen ostarin nurkalla seisoi ilmielävä konstaapeli! Ehdin jo kehottaa lapsia katsomaan tarkkaan ilmielävää poliisia ja lapset jo hihkuivatkin innoissaan vaan…kun pääsimme lähemmäksi, kävi ilmi, että siinä tehtiinkin tv-ohjelmaa tai elokuvaa… 🙁

 3. Mari Riivari 15.5.2008 klo 10:35:

  Lieneekö korttelipoliisitoiminta vielä voimissaan?
  Itse sain ainakin lapsena ensikosketuksen poliisin ja sen toimitaan juuri korttelipoliisin välityksellä. Korttelipoliisi oli lähiömme oma poliisi, jonka tarkoituksena oli torjua ilkivaltaa ja rötöksiä partioimalla alueella jalkaisin tai fillarilla. Kävipä kyseinen kaveri koulussamme pitämässä oppituntejakin ja näin valistamassa alueen lapsia. Kasvatusmielessä toiminnalle on olemassa hyvät perusteet ja uskonkin, että tällainen alueen oma poliisi vaikuttaa järjestyshäiriöihin vähentävästi. Kun poliisilla oli kasvot ja hänestä tulee tuttu ja helposti lähestyttävä kaveri, on varmaan kiusallista ajatella tilannetta, jossa joutuisi hänen kanssaan tekemisiin ikävässä yhteydessä.