Lipsanen & Ruso

Ruoan hinnasta, kilpailusta ja Vapaavuoresta

Lempäälän Ideapark
Ideapark Lempäälässä / Niko Lipsanen 24.3.2007

“Kokoomus haluaa kilpailua ruuan hintakikkailun sijaan”, kertoo Yle. Lausuma on kuulemma peräisin valtiosihteeri Veli-Pekka Nummikosken (kok) suusta.

Niinhän sitä pitääkin. Maatalous- ja ruokasektori on yksi tarkimmin kilpailulta varjeltu ala niin Suomessa kuin monessa muussakin maassa. Sektorin avaaminen kilpailulle esimerkiksi tullimuureja ja kilpailua vääristäviä tukia poistamalla olisi hyvin tervetullutta. Mutta tästä ei ilmeisesti ollutkaan kyse. Nummikoski (tai sitten Yle) nostaa kilpailukeinoista esiin kauppojen aukioloaikojen vapauttamisen.

Useimmissa asioissa kannatan talouden rajoitteiden purkamista, koska tavallisesti se johtaa parempaan lopputulokseen kuin rajoitteiden käyttäminen. Koska syyni ovat käytännöllisiä eivätkä ideologisia, olen tietysti valmis kannattamaan toisenkinlaista ratkaisua tarvittaessa. Kauppojen aukioloajat ovat yksi niistä, kuten olen jo aiemminkin kirjoittanut. Käytännössähän kauppojen aukioloaikojen laajeneminen johtaisi vain vähittäiskaupan kustannusten kohoamiseen. Minun on vaikea nähdä, kuinka tämä voisi johtaa ruoan hintojen alenemiseen.

Toki on hyvä, että ruokaa saa ostaa muulloinkin kuin arkisin virka-aikaan. Ja hyvä myös, jos sitä saa läheltä. Siksi on hyvä, että pienet ruokakaupat saavat olla auki vaikka 24 tuntia joka päivä. Jos samalla saadaan parannettua lähikauppojen säilymisen edellytyksiä, niin aina parempi.

Tämä liittyy tietysti toiseenkin ajankohtaiseen kokoomusasiaan. Vihtiin suunniteltu Ideapark todennäköisesti kuihduttaisi pienempiä ja vähän isompiakin kauppoja laajalta säteeltä. Asuntoministeri Jan Vapaavuori (kok) on täysin oikeassa tyrmätessään hankkeen.

Vapaavuoren retoriikka kuitenkin hämmästyttää:

Rantakankaan lausunnot ovat osoitus kaikkein patataantumuksellisimmista, ympäristöarvoista täysin välinpitämättömästä ja vapaan yritteliäisyyden ylikorostuksessaan lähes riistokapitaslistisia piirteitä edustavasta ajattelusta.

Heitot “taantumuksellisuudesta” ja “riistokapitalismista” kuuluvat lähinnä irtopisteitä keräilevän populistisen vasemmiston käsitevalikoimaan. Kokoomuksessa voisimme mieluummin pysyttäytyä asiallisessa argumentaatiossa, kun meillä on oikeasti sitä asiaakin siellä retoriikan takana.

Keskustelu

Yksi kommentti tai paluuviite kirjoitukseen “Ruoan hinnasta, kilpailusta ja Vapaavuoresta”

  1. ak 31.7.2008 klo 13:23:

    “Vihtiin suunniteltu Ideapark todennäköisesti kuihduttaisi pienempiä ja vähän isompiakin kauppoja laajalta säteeltä.”

    Pakko kommentoida tuohon, että kuinka niin? Eikö esim. Lempäälästä ole juuri päinvastaisia kokemuksia ja Ideapark on päinvastoin elvyttänyt ja vilkastanut myös alueen keskustaa ja lisännyt yrityksiä yms?

    Ja samalla on pakko Lohjalla ja Vihdissä vuosia asuneena sanoa, että alueella on ongelmana sopivien liiketilojen puute. Siihen ongelmaan tuollainen ostoskeskusratkaisu voisi olla yksi vaihtoehto. Pienet liikkeet kun tarvitsevat lähes aina ympärilleen myös muita pieniä liikkeitä pystyäkseen kilpailemaan suurien ketjumyymälöiden kanssa. Ideaparkin ongelma olisikin mielestäni lähennä tulevien liiketilojen hinnat, jotka varmasti tulisivat rajaamaan pois monia pienyrittäjiä.

    Tästä huolimatta mielestäni Ideapark olisi alueellisesti parempi ratkaisu kuin tyytyminen nykyisiin 60-luvun aikaisiin keskustoihin pienine liiketiloineen. Alueella on jo riittävä ihmiskapasiteetti suurempaankin liiketoimintaan ja kulutukseen, mutta tällä hetkellä asukkaat valitettavasti ajavat Helsingin, Espoon ja Vantaan suuriin liikekeskuksiin. Nykyiset hinta ja tarjontatietoiset asiakkaat kun eivät tyydy nykyiseen muutaman liikkeen valikoimiin. Mieluummin näkisin niidenkin rahojen virtaavan paikallisten yrittjien kirstuihin ja elvyttävän alueen liike- ja palvelutaloutta.