Lipsanen & Ruso

Taas kerran busseista

Bussifirmat kitisevät polttoaineen hinnasta ja esittävät liikenne- ja viestintäministeriölle 5,5 prosentin korotusta taksoihin. Jos homma menisi markkinatalouden mukaisesti, ei tuohon mitään ministeriötä tarvittaisi. Firmat korottaisivat hintaa sen, minkä tarpeelliseksi katsoisivat.

Ongelma ei kuitenkaan oikeasti ole siinä, että polttoaine on kallista, vaan siinä, että bussit kuljettavat tyhjiä penkkejä. Se maksaa. Esimerkiksi Savo-Karjalan Linja Oy mainostaa päivän bussiretkiä Joensuusta Helsinkiin hintaan 30 euroa meno-paluu. Tuollaisiin hintoihin päästäisiin, jos tyhjien penkkien sijaan kuljetettaisiin matkustajia. Ja noilla hinnoilla matkustajamäärätkin varmasti nousisivat. Matkahuollon taksoilla väli Helsinki-Joensuu maksaa yhteen suuntaan 49,70 ja edestakaisin 89,50 euroa. Hinnoissa on siis ainakin kaksi kolmannesta ilmaa, eikä sekään tunnu riittävän.

Jos tuollaisiin hintoihin päästään tilausliikenteessä, niin miksi ei myös reittiajossa? Syy on tietenkin se, että liikenneala on Suomessa niin tiukasti säänneltyä. Kilpailu vapaaksi, ja saamme teillemme halpabusseja. Johan alkaa autoilijoitakin joukkoliikennevaihtoehto kiinnostaa.

P.S. Tein blogiin uuden aihepiiriluokan: Joukkoliikenne.

Keskustelu

Yhteensä 5 kommenttia ja/tai paluuviitettä kirjoitukseen “Taas kerran busseista”

 1. Antti 14.5.2008 klo 23:40:

  Moro. Olemme kauhistelleet normaalihintaisia bussilippuja kavereiden kesken. Opiskelijana bussien hinnat eivät vielä ihan hirveästi ahdista, mutta jalallanikaan en kyllä niinkin ikävään laitteeseen kuin bussiin astu, jos (toivottavasti ei enää kun) siitä joutuu maksaamaan itsensä kipeäksi opiskelijakortin menetyksen jälkeen.

  Linkittämääsi aiempaan viestiin viitaten olen hämmästellyt samaa asiaa kuin sinäkin. On käsittämätöntä, että kaukobussit lähtevät Helsingin keskustasta ja poimivat ihmisiä kyytiin keskusta-alueella. Ruuhka-aikaan kestää jopa 40 minuuttia ennen kuin päästään moottoritien rampille.

  nimim. linja-autossa on tunnelmaa, huonoa tunnelmaa.

 2. Niko Lipsanen 14.5.2008 klo 23:57:

  Siihen aikaan kun vielä sai opiskelija-alennuksen, niin bussilippujen hinnat tosiaan olivat vielä kohtuullisia.

  Pitää nyt muistaa vielä, että tässä kirjoitettu pätee pitkälti myös juniin. Tyhjiä penkkejä niissäkin kuljetetaan. Ja siellä kilpailutilanne on vieläkin heikompi, kun valtiolla on monopoli.

 3. riehuja-känni-sika-matti 15.5.2008 klo 0:27:

  Esimerkiksi Tampereen ja Valkeakosken välinen liikenne (noin 35 kilometriä, ja merkittävän ihmisjoukon työmatka) on hinnoilteltu niin, että kannattaa yksityisautoilla. Ja kyse ei ole tyhjiä busseja ajavasta reitistä edes ylihinnoilla. Reitin puolimatkassa on vielä hyvin suuren joukon työllistävä Ideapark. Julkisen liikenteen potentiaali olisi valtava, mutta ketään ei kai varsinaisesti kiinnosta, koska työmatkaliikenteen ulkoistaminen henkilöautoiluksi on vielä liian vaivatonta.

  En tiedä mitä kokoomuslaiset asiasta ajattelevat, mutta mielestäni työmatkoissa voidaan tosiaan puhua siitä, että työnantaja ulkoistaa työvoiman liikenteen (näille itselleen – esim.autojen katsastusmaksut ja vuosihuollot).

 4. t 15.5.2008 klo 23:30:

  Kiitos Niko. Taas samaa mieltä. Kummallista tämä porvariyhteistyö, ajatukset kulkevat samaa rataa, mutta kaksi eri puoluetta 😉

  Poistetaan erikoisryhmien alennukset samalla ja korvataan ne valtion puolelta liikkuvuusavustuksena, mikäli tarve ryhmissä. Selkeytyy järjestelmä ja hinnat joustavat. Nykyinen piilososiaalitukijärjestelmä ei ole kovin fiksu.

 5. Niko Lipsanen 16.5.2008 klo 12:20:

  Matille: Jos liikennöitsijä saa bussit täyteen kalliillakin hinnalla, niin kannuste hinnan laskemiseen ei varmaan ole suuri. Ongelma on siinä, että lippujen hinnat on laskettu sen yleisen tason mukaisesti, jossa tyhjiä penkkejä liikutellaan, ja tuota hintatasoa pidetään yllä myös täydemmillä reiteillä. Jos kilpailu olisi vapaata, tulisi tuollaisille reiteille lisää yrittäjiä, jotka painaisivat hinnat alas. Nyt niin ei tapahdu, joten hintatietoisen matkustajan kannattaa mieluummin autoilla.

  t:lle: Tuo erikoisryhmäalennusten poistaminen voisi selkiyttää tilannetta. Kilpailu pudottaisi sitten hinnat meidän tavallistenkin ihmisten osalta sinne samoille tienoille.