Lipsanen & Ruso

Pressan botski

Tasavallan Presidentin käyttöön hankittiin uusi edustuspaatti. Hyvä, että pyritään edustamaan tyylillä. Saaristomeri antaa siihen oivat puitteet. Suomalainen kustannustietoisuuskin edustamisessa näyttää kestävän kansainvälisen vertailun ja veronmaksaja voi olla kohtuullisen tyytyväinen.

En aloita keskustelua venemausta, mutta olisin päätynyt toisenlaiseen ratkaisuun. Suomessa rakennetaan maailman parhaat purjeveneet. Suomalaista käsityötä olisi voinut väläyttää tiikkikansissa ja muissa yksityiskohdissa. Presidentilliseen puolikuninkaallisuuteen olisi käynyt laivastonsiniset kyljet kultaisilla vauhtiraidoilla. Riittävän iso purjevene, esim kaikkien tunteman kuunari Helenan kokoinen, olisi soveltunut myös laivaston koulutuskäyttöön.

Mutta ennen kaikkea, tuulivoima olisi ollut ympäristötietoisempi ratkaisu.

Keskustelu

Yhteensä 6 kommenttia ja/tai paluuviitettä kirjoitukseen “Pressan botski”

 1. Pasi 19.6.2008 klo 8:07:

  Veikkaisin, että veronmaksaja olisi kohtuullisesti tyytyväisempi, jos se ehkä kerran vuodessa tehty edustusveneily hoidettaisiin asianmukaisella vuokra-aluksella. Mitä hyötyä presidentin tehtäville tai Suomelle muuten on “tyylillä edustamisesta?”

 2. ruso 19.6.2008 klo 8:23:

  Edustaisitko sitten mieluummin tyylittömästi?

 3. Niko Lipsanen 20.6.2008 klo 2:25:

  Minusta on ihan hyvä, että presidentillä on kunnollinen edustusvene. Kun pressa siellä Naantalissa viettää kesiään, niin onhan se hyvä päästä arvovieraiden kanssa Suomen upeaan saaristoon.

  Tuo uusi vene on ihan tyylikkään näköinen, mutta olisihan se purjevene tosiaan ollut vielä tyylikkäämpi. Sitä en ymmärrä, miksi veneen piti olla tuollainen isokoneinen muskelipaatti, kun ei se enää ole edes nimellisesti merivoimien kalustoa. Ei se oikein sovi enää ajan henkeen.

 4. Pasi 24.6.2008 klo 7:48:

  Onko valtioepäilyä uskoa, että valtion tulee omistaa ja ylläpitää kallista muskelipaattia, jotta presidentti voisi halutessaan veneillä ja edustaa? Puhumattakaan tietysti siitä kesäasunnosta…

  Edustettiin tyylillä tai tyylittömästi, niin vastaus kysymykseen jäi saamatta. Jos Suomen kansainväliset suhteet ja asiat olisivat millään tavalla riippuvaisia edustamisen tasosta, niin eikö edustusbudjetti kannattaisi välittömästi nostaa vähintäänkin prosenttiin bkt:sta ja hukuttaa arvovieraat yltäkylläisyyteen?

  Ehkä olen sitten hiukan naiivi, mutta kuitenkin minusta tuntuu, että kansainvälisissä asioissa vaikuttavat ainoastaan jokaisen osapuolen omat intressit ja niiden väliltä löytyvä kompromissi. Muiden maiden edustajat eivät jousta omista intresseistään yhtään vaikka ajettaisiin millaisella paatilla tahansa.

  Edustaminen on enemmänkin poliitikoille välttämätön paha ja kohdistuu mediaan ja kansalaisiin. Se on siis niitä sirkushuveja kansalle, jotta oikeista asioista ei tarvitsisi niin paljon välittää.

  Taannoinen uutispätkä Vanhasen ja Mertalan ensimmäisestä yhteisestä edustusreissusta oli tässä suhteessa jopa koominen: arvohenkilöt edustivat oikein urakalla, harrastaen kameroiden edessä useita erilaisia aktiviteettejä pyöräilystä lähtien (pyöräilykypäriä unohtamatta). Väkisinkin mietti, että ehtivätkö arvohenkilöt lainkaan keskustella varsinaisista asioista.

  Veronmaksajat siis maksavat Halosen paatin, ja tästä hyvästä he saavat nauttia iltapäivälehtien suurista ja kauniista kuvista, joissa Halonen paatteilee kerran tai pari vuodessa. Jos valtioepäilijät löytävät paatista tämän enemmän hyötyä presidentin tehtäville tai Suomelle, niin kuulisin johtopäätökset mielelläni.

 5. ruso 24.6.2008 klo 11:11:

  Pressan tärkein tehtävä on kaupparatsuna toimiminen. Monissa paikoissa, esim Kaakkois-Aasiassa, valtiollinen läsnäolo on ratkaisevaa pyrittäessä kauppasuhteisiin (esimerkkitapauksessa rahan päällä istuvien kiinalaisten kanssa). Pressan vierailulla on huomioarvoa, minkä jälkeen soppareiden syntyminen elinkeinoelämän edustajien välillä on todennäköisempää. Siksi se kannattaa. Kuvittelisin Ruotsin pitävän kuningashuonetta pystyssä samoista syistä.

  Sama koskee kestittämistä koto-Suomessa. Mitä enemmän aktiviteettia kaupparatsuna, sitä enemmän käyttöä edustuspaatille. Ts toivon mukaan enemmän kuin pari kertaa kesässä.

  Joka tapauksessa niin tai näin, purjealus olisi ollut parempi.

 6. Niko Lipsanen 24.6.2008 klo 20:01:

  Pasille: Minusta se, että valtion päämies edustaa maata, on aivan valtion perustehtäviä. Minusta on aivan ymmärrettävää ja asianmukaista, että siihen myös satsataan.