Lipsanen & Ruso

Helsingin uusi kaupungintalo

Hietalahti
Helsingin uudeksi kaupungintaloksi ehdotettu koulurakennus Hietalahdessa / Niko Lipsanen 4.7.2008

Kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja Maija Anttila (sd) esittää nykyisen Kauppatorin varrella sijaitsevan kaupungintalon muuttamista hotelliksi (HS 15.7.08). Ei lainkaan huonompi idea. Keskustan arvokorttelien elävöittäminen tärkeä hanke, ja mitä enemmän kaupungin byrokraatteja niistä saadaan poistettua, sitä elävämmät niistä saadaan.

Jossakin sellainen kaupungintalo kai pitää kuitenkin olla. Anttilan ehdotus on Stadia-ammattikorkeakoululta (vai Metropoliako se nykyisin on?) vapautuva entinen Polyteknillisen opiston rakennus, joka sijaitsee Hietalahdentorin varrella. Ei hyvä.

Vasta muutama päivä sitten pohdiskelimme yhden naapurin kanssa, että mikä siinä on, kun Hietalahden kauppahallissa ei tunnu mikään bisnes pyörivän. Minun on vaikea keksiä hallille sopivampaa käyttöä kuin nykyinen antiikkihalli, mutta ei sekään siellä kuulemma kovin hyvin menesty. Ongelmana on, että Hietalahti on kuitenkin vähän syrjässä keskustasta, ja sen ympäristö on aika kuollutta. Juuri tuo koulurakennus oli se, johon laitoimme toivomme. Kun se vapautuu oppilaitoskäytöstä, niin ehkä siihen saadaan jotain, joka tuo elämää alueelle.

Nyt Anttila haluaa siihen kaupungintalon. Hyvästi siis elämä Hietalahdentorilta. Kannattaa varmaan samantien ottaa se kauppahallikin vaikka kaupungin loputtomien suunnitelmien näyttelyhuoneistoksi. Ei sinne mitään kaupallista toimintaa enää sen jälkeen saada, kun kaupungin byrokratia muuttaa kulmille.

Polyteknillisen opiston rakennus on aika paljon isompi kuin vanha kaupungintalo. Onko tarkoitus siirtää sinne muitakin hallintotoimintoja kuin ne, mitä nykyisessä kaupungintalossa on? Jos Helsingin keskusta saadaan pelastettua byrokraateilta, niin ehkä Hietalahden uhraaminen on sen arvoista.

Eikö kaupungintalolle löytyisi tiloja vaikka Pasilasta? Luulisi siinä maisemassa byrokraatin silmän lepäävän. Jos se keskustakirjasto on pakko rakentaa, niin eikö kaupungintalo voisi muuttaa vaikka Pasilan vanhoihin kirjastotiloihin?

Keskustelu

Yhteensä 4 kommenttia ja/tai paluuviitettä kirjoitukseen “Helsingin uusi kaupungintalo”

 1. Esa Suominen 15.7.2008 klo 13:04:

  Täysin samaa mieltä. Minusta voisi käydä katsomassa mallia Vilnasta. Siellä kaupunki möi vanhat ja epäkäytännölliset, hajallaan olleet tilansa vanhasta kaupungista hyvään hintaan yksityisille, ja rakennutti tilalle uuden pilvenpiirtäjän toiselle puolelle Neris-jokea uudelle keskusta-alueelle. Ehkä Helsingissäkin voitaisiin tehdä näin? Yksi tai kaksi Keski-Pasilaan toivottavasti nousevista pilvenpiirtäjistä voisi majoittaa huomattavan osan eri virastoja. Synergiaedut voisivat olla huomattavia, tietoliikenne- ym. yhteydet olisi helppo rakentaa ajanmukaisiksi eikä tarvitsisi surra suojelumääräyksiä.

 2. ruso 15.7.2008 klo 14:14:

  Teknillisen opiston rakennukselle tulee saada kunniallista käyttöä ainakin kahdesta syystä:
  1. talo on ulkoisesti kaupungin näyttävimpiä… palatsimaisena jopa näyttävämpi kuin monet valtiollisista rakennuksista. Mielenkkintoinen psykologinen ilmiö, ettei sitä jotenkin tule noteeranneeksi Hietsun torilla, ellei siihen oikein erikseen päätä kiinnittää huomiota.
  2. Isoisäni valmistui dipl.inssiksi ja hänen isänsä jonkin sortin inssiksi (aika ennen dippareita) ko rakennuksesta.

  Kaupungintalo on tietty kunniallinen käyttö, mutta Niko on kaupunginosan elävöittämisen suhteen oikeassa…

  Valtion Asuntorahoitus (ARA) on kai muuttamassa Lahteen Pasilasta. Kaupungin virkakoneistolle riittää tilaa siinä.

 3. Niko Lipsanen 15.7.2008 klo 19:27:

  Sitä ei taida usein tapahtuakaan, että olisimme tällä kolmikolla kaikki samaa mieltä jostakin. Mutta kiva vaihteeksi näinkin.

  Tuo Vilnan malli vaikuttaa ihan mielenkiintoiselta. Ehkä kokonaan uusi pytinkikin voisi olla ihan mahdollinen juuri jossain Pasilassa. Tietysti, jos siellä vapautuu sopivia tiloja vaikka ARAlta, niin voihan niitäkin käyttää. Enemmänkin valtion tiloja vapautuisi, kun siirrettäisiin samantien valtakunnan pääkaupunki Lahteen.

  Pajunen sen sijaan tuntuu olevan ihan joissakin muissa sfääreissä (sama HS:n artikkeli kuin yllä):

  ”Kaupungintalon nykyisellä paikalla yliopisto, kirkko, valtio ja Helsingin kaupunki kohtaavat toisensa, eikä sellaista kokonaisuutta tietääkseni löydy mistään maailmalla. Sitä en halua rikkoa”, Pajunen kommentoi Helsingin Sanomille tiistaina.

  Ei sitten viitsinyt mitään oikeaa perustelua keksiä.

 4. ruso 15.7.2008 klo 20:40:

  kyl mä hiffaan Pajusenkin linjan… juuri samasta syystä pitäisin yliopiston päärakennuksen viimeiseen asti, jos olisin siitä yliopistolaisena vaikuttamassa….