Menoveden hinta on kesälomien riemuksi ennätyskorkealla. Tilanne on seuraus raakaöljyn hinnannoususta. Hintojen ei odoteta laskevan.
Autoilija kiroilee. Kuljetusala osoittaa mieltään. Valtiovallalta edellytetään toimia. Johtavat teollisuusmaat (G8) ovat vaatineet öljyntuotannon lisäämistä. Öljyn hinta on ikuisuusaihe, josta keskusteltaessa kulmat ovat aina kurtussa.
Hinnat ovat korkeita, koska kysyntä on kova. Näin on öljy-aikana aina ollut. Öljyn varaan rakentavat ottavat siis tietoisen riskin.
Esimerkiksi Suomessa öljyllä tuotetaan noin neljännes kulutetusta energiasta. Sen voimalla pyöritetään liikennettä, lämmitystä, teollisuutta ja maataloutta. Öljy on myös verraton raaka-aine.
Kohonneet bensahinnat ovat uutisväläysten vakioaiheita. Haastatteluissa autoilijat uhoavat bensa-asemalla kipurajan ylittyneen. Hinnat ovat kohonneet niin kauan kuin muistan, mutta autoilu ei ole vähentynyt. Veikkaankin, että bensahinnat eivät edes ole kohonneet suhteessa reaalituloihin.
Turha siis marista. Oikeastaan päinvastoin, jos kohonneet hinnat hillitsevät edes hiukan energian ylenpalttista kulutusta.
Sami 14.7.2008 klo 16:30:
Juuri näin.
Parasta mitä maailmalle voisi sattua on että öljyn hinta jatkaisi nousuaan “maltillisella”, vaikkapa 20-40% vuosivauhdilla.
Asko 24.7.2008 klo 3:04:
Bensan hinnan nouseminen on hyvä asia kaikille.
Hinta nousee, kun Kiina ja Intia nousee. -> Halvempaa tavaraa sieltä -> Siellä paremmat elinolot -> Meille paremmat markkinat siellä ->Bensan kulutus nousee elintason myötä.
Eli Kiinan ja Intian kasvu vaatii öljyä ja me kaikki hyödymme siitä kasvusta.
Öljyn hinnan nousu ei edes aiheuta inflaatiota, vaan hinnan nousu on vasta inflaation seuraus. Inflaatio syntyy rahan määrän kasvusta. Rahan määrän kasvusta ovat taas vastuussa paikalliset eurooppalaiset voimat, joten öljyn hinta ei olisi kasvanut kovinkaan, ilman rahan arvon laskua.