Lipsanen & Ruso

Taksimarkkinat vapaaksi

Viime lauantain yössä taksille olisi ollut tarvetta. Satoi. En saanut. Jonot taksitolpilla ovat tuttu näky. Riippuen kellonajasta joko taksit tai taksikyydin tarpeessa odottavat. Kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa.

Taksien määrä perustuu tarveharkintaan. Lääninhallitukset myöntävät luvat. Liikenne- ja viestintäministeriö päättää taksimaksuista. Eilen niitä nostettiin reilu 5 prosenttia. Taksiyrittäjä ei saa hinnoitella palveluaan. Asiakas sentään itse päättää, astuuko taksiin.

Näin auktoriteetti päättää taksimarkkinoista. Toisin sanoen taksimarkkinoita ei ole. Kuka tahansa ei voi kysynnän todettuaan perustaa taksifirmaa. Toisin sanoen perustuslain takaama elinkeinovapaus ei koske taksiliikennettä.

Yleensä elinkeinovapauden rajoituksia perustellaan yhteiskunnallisilla intresseillä. Tällaista on taksien kohdalla, niin hinnoittelun kuin tarpeekin osalta, vaikea nähdä. Taksimarkkinat olisikin syytä vapauttaa.

Vapaa kilpailu ei merkitse säädöksetöntä tai standarditonta kilpailua. Nykyisinä kriteereinä ovat vakavaraisuus, hyvämaineisuus ja ammattitaitoisuus. Taksiluvan edellytyksenä voi edelleen turvallisuuden nimissä olla todistettu ammattitaitoisuus ja hyvämaineisuus. Vakavaraisuus on puolestaan yrittäjän ja investoinnit lainottavan asia.

Voi olla, että vapaillakin taksimarkkinoilla joutuisin huhuilemaan taksia sateessa. Toisin kuin nyt, minun ei kuitenkaan tarvitsisi kiroilla byrokratiaa tai taksirälssiä.

Vapailla markkinoilla tarveharkinnan hoitaa kilpailu, ei auktoriteetti. Toisin sanoen asiakkaat ovat ylin auktoriteetti, mikä vapaaseen maahan hyvin sopiikin.

Keskustelu

Yhteensä 4 kommenttia ja/tai paluuviitettä kirjoitukseen “Taksimarkkinat vapaaksi”

 1. Niko Lipsanen 4.7.2008 klo 15:49:

  Samasta aiheesta kirjoitin taannoin itsekin:
  http://www.domnik.net/blogi/index.php/2006/06/taksi/

 2. e.e.maa 5.7.2008 klo 12:10:

  Oppia veli venäläiseltä: Pietarissa (sen syvemmälle en ole uskaltanut) on tavallista pysäytellä mitä tahansa autoja ja sopia matkan hinnasta. Kaikki liikenteessä olevat autot ovat potentiaalisia takseja. Todellista kimppakyydin riemua.

  Ainakin tällaisen käytännön lievempi muoto tulisi vihdoin sallia Suomessakin – eli hinnan ottaminen autokyytiläisiltä. Jos esimerkiksi työkavereilla on sama työmatka, olisi ihan kohtuullista että voisivat mennä samalla kyydillä ja jakaa siitä aiheutuvat kustannukset. Näinhän jo tehdäänkin käytännössä, mutta vastoin lakia, koska verottaja ei pääse nappaamaan tästä välistä.

  Hallitus kannustaa kaikkia kansalaisia ilmastotalkoisiin, mutta vain niin ettei verottaja jää nuolemaan näppejään…

 3. Niko Lipsanen 7.7.2008 klo 14:55:

  Pitää vain hankkia tarpeeksi vanha kosla. Taksiliikennelain 4 § neljännen momentin mukaan “ilman taksilupaa saa kuljettaa henkilöitä museoajoneuvolla”. Ajoneuvolain 24 § mukaan:

  Museoajoneuvo on katsastustoimipaikan valtakunnallisen rekisteröidyn museoajoneuvojärjestön lausunnon perusteella museoajoneuvoksi hyväksymä ajoneuvo, jonka valmistusvuoden päättymisestä on kulunut vähintään 30 vuotta ja joka on säilytetty alkuperäistä vastaavassa kunnossa tai entistetty asianmukaisesti.

 4. Avril Styrman 18.7.2008 klo 13:39:

  Pimeitä taksejahan saa kyllä rautatieasemalta, jos joku tällaiseen laittomaan aktiviteettiin haluaa sortua. Tämä laittomien taksien ilmaantuminen markkinoille on seurausta huonosta tarjonnasta. On huvittavaa, että virkakoneisto sakottaa laittomia takseja, vaikka laittomat taksit ovat seurausta virkakoneiston asettamista rajoitteista taksiliikenteelle.