Lipsanen & Ruso

Kauppojen aukioloajat vapaiksi

Valtiovarainministeriön budjettiesityksen yhteydessä on väläytelty kauppojen aukiolon vapauttamista. Perusteina on esitetty nykykäytännön sekavuutta ja porsaanreikiä sekä kilpailun tiukentumista kuluttajan etuna. Myös vaikutuksista yhdyskuntarakenteeseen on keskusteltu.

Kauppojen aukioloa koskevassa keskustelussa kinastellaan aina myös kuluttajien tarpeista ja ostoskäyttäytymisestä. Lepopäivän pyhittämisestä jaksetaan lisäksi muistuttaa. Mutta mikä on kenellekin eduksi tai mikä on kenenkin vakaumus ei ole poliitikon tai byrokraatin tehtävä.

Kaiken jänkäämisen keskellä ainoa olennainen kysymys tuppaa unohtumaan. Se kuuluu: onko mitään perusteita kieltää kauppiasta pitämästä putiikkiaan auki niin kuin itse parhaaksi katsoo? Mielestäni ei.

Keskustelu

Yhteensä 4 kommenttia ja/tai paluuviitettä kirjoitukseen “Kauppojen aukioloajat vapaiksi”

 1. Hannu Oskala 10.8.2008 klo 21:09:

  Pitkälti samaa mieltä. Tähän liittyy mielestäni olennaisesti myös ns. ABC-ilmiö; miksi ihmeessä (S-Ketjun) huoltamon yhteydessä kauppa saa olla auki 24/7, mutta ilman bensanmyyntipistettä ei?

 2. Niko Lipsanen 12.8.2008 klo 20:08:

  Vaikka olen useimmissa asioissa sääntelyn purkamisen kannalla, niin tässä aukiolokysymyksessä olen vähän varovaisemmalla kannalla.

  Kauppojen laajemmat aukioloajat lisäävät kauppojen kustannuksia, jonka taas täytyy siirtyä hintoihin. Ihmiset eivät kuitenkaan lisää syömistään sen takia. Systeemi, jossa pienet kaupat saavat olla auki vapaasti, takaa sen, että jostain saa kyllä ruokaa jos on yölläkin nälkä. Lähikauppaverkoston säilyminen on tärkeätä, ja siinä pienkauppoja suosivat aukiolosäädökset ovat avuksi.

  Mutta systeemin pitäisi olla kyllä selkeämpi. Sillä, onko kaupan vieressä bensiinipumppu vai ei ei pitäisi ollaan mitään merkitystä. Ja tuo jatkuva venkslailu, jossa sunnuntaisin saa pitää kaupat auki kesällä ja joulun alla, mutta ei muutoin, on aika sekava.

  Lisäksi minusta viikkojen rytmittyminen viikonloppujen avulla on tärkeä kulttuurinen piirre. En haluaisi, että sunnuntait olisivat kohta vain arkipäiviä muiden joukossa.

 3. sampsa 14.9.2008 klo 23:39:

  Kyllä kauppias saa minunkin mielestäni putiikkiaan pitää auki, kunhan ei vaadi sitä vapaa-aikaa ja lepoa tarvitsevilta työntekijöiltään.

 4. ruso 15.9.2008 klo 10:46:

  …työehtosopimuskysymys…