Lipsanen & Ruso

Venäjä on nykyvasemmistonkin henkinen koti

Vasilin katedraali ja Spasskin torni
Punainen tori Moskovassa / Niko Lipsanen 7.6.2007

Aina välillä kuulee, kun joku kummastelee nykyvasemmiston suopeaa näkemystä Venäjän nykypolitiikkaan (viimeksi Panu Höglund). Neuvostoliittohan on romahtanut jo ajat sitten ja rikkaat oligarkit pitävät ohjaksia käsissään. Vai pitävätkö?

Nykyvasemmisto ei enää tunnu haluavan varsinaista sosialistista vallankumousta. Yksityistä yritteliäisyyttäkin siedetään, ainakin jos toiminta on riittävän pientä. Sen sijaan suuremmat firmat haluttaisiin pitää tiukasti julkisen vallan ohjauksessa, sillä vapaa markkinatalous koetaan edelleen uhkana.

Juuri noinhan se Venäjällä menee. Oligarkit saavat rikastua, mutta isot bisnekset ovat tiukasti valtion kontrollissa. Ei ihme, etteivät vasemmistolaiset halua kritisoida Venäjää. Siellä on toteutettu jo se järjestelmä, jonka he haluaisivat tänne länteenkin. Aivan kuten ennen vanhaan.

Ja kun Venäjä on edelleen sen Suurimman Pahan eli Yhdysvaltojen jonkinasteinen vastapaino maailmanpolitiikassa, niin asetelma on valmis. Geopoliittisesti nykyvasemmisto voi suhtautua maailmaan edeltäjiensä tavoin.

Keskustelu

Yhteensä 5 kommenttia ja/tai paluuviitettä kirjoitukseen “Venäjä on nykyvasemmistonkin henkinen koti”

 1. JK 7.9.2008 klo 15:15:

  Jaa, vasemmistoon viittaaminen tuolla otannalla on suurinpiirten sama kuin sen kuuluisan natsikortin pelaaminen. Keskustelu julkisesta terveydenhuollosta saadaan kulkemaan Stalinin puhdistuksiin parin askeleen kautta, kun viitataan johonkin epämääräiseen vasemmistoon.

  Sitten on tietysti näitä leenahietasia, jotka oikeasti odottavat neuvostoimperiumin paluuta, mutta se on pikemminkin taudinkuva kuin aatemaailma.

 2. Niko Lipsanen 7.9.2008 klo 20:37:

  Eikö otanta “henkilöt, jotka kannattavat yritysmaailman tiukempaa valtiollista kontrollia” kata aika ison osan vasemmistosta?

 3. JK 7.9.2008 klo 22:08:

  Epäilemättä. Joiden mielestä myös otanta “kotiryssä” saattaa kattaa suuren osan vasemmistosta, ainakin jos samassa lausessa mainitaan Venäjä/N-liitto.

  Lähinnä pointtini oli siinä, että jos sanotaan “etteivät vasemmistolaiset halua kritisoida Venäjää. Siellä on toteutettu jo se järjestelmä, jonka he haluaisivat tänne länteenkin”, niin otanta voisi olla sen kokoinen, että kattaa tuon lausuman tarkemman lähteen.

 4. Niko Lipsanen 8.9.2008 klo 1:55:

  Varmaan löytyy vasemmistolaisia Venäjä-kriitikoita ihan siinä missä vaikkapa oikeistolaisia Yhdysvallat-kriitikkoja. Pointtini on kuitenkin se, että Venäjällä on jo pitkälti toteutettu sellainen talousjärjestelmä, jollaista kohti nykyvasemmisto meilläkin pyrkii.

 5. Panu 11.9.2008 klo 13:23:

  Kyllähän se kertoo aika paljon, miten vasemmisto ja rauhanliike suhtautuivat tuohon Georgian juttuun. Venäjän selvän tuomitsemisen sijasta keskityttiin moittimaan Georgiaa Suuren Saatanan = USA:n kanssa liittoutumisesta.