Lipsanen & Ruso

Autoton päivä

Eilen oli autoton päivä. Hesari uutisoi, ettei autoton päivä ollut taaskaan autoton. Eipä ollut niin.

Olen kokenut autottoman päivän kahdessa paikassa: Helsingissä ja Brysselissä. Jälkimmäisessä se todella on autoton. Koko keskusta on siellä suljettu, ei vain muutama hassu kortteli.

Brysselin autoton päivä on elämys. Melu on tyystin kadonnut ja kaupungin valtaa täysin erilainen äänimaailma. Seinistä kaikuu ihmisten puhe, nauru ja arkinen puuhastelu. Kadut täyttyvät fillareista, joita liikkuu tuhansittain.

Onnistuneesti järjestettynä autoton päivä todella herättää ajatuksia. Onko niissä nelipyöräisissä akvaarioissa aivan pakko liikkua?

Väitän, että 5km säteellä fillari on ylivoimaisesti tehokkain kulkupeli. Ruuhkaisina päivinä melkein 10km säteellä voi liikkua nopeammin, jos kaupungin keskusta on reitin toisessa päässä.

Fillarinäkökulmalla on merkitystä myös kaupunkisuunnittelussa. Vanhasen himmelimallissa fillari voi jäädä jalkoihin. Soininvaaran raideliikenteeseen perustuva nauhamalli tarjoaa mielenkiintoisempia näkymiä. Fillarit yhdistettynä fillarivaunuihin kasvattaa tehokasta toimintasädettä. Hyötyliikuntakin nousee taas kunniaan!

Valitettavasti Helsingin tempaus aiheutti lähinnä ärsytystä. Viestinä ei ollut autottomuuden mahdollisuudet, vaan tehottoman liikennesuunnittelun uhat. Viesti ei kehottanut parempiin kevyenliikenteen väyliin, vaan kannusti keskustatunnelin rakentamiseen.

Kunnon tempaus Helsingissä tarkoittaisi seuraavaa:
1) Koko Helsingin niemi suljettuna, kuitenkin pääväylät joukkoliikenteelle avoinna.
2) Koko joukkoliikennekapasiteetti käyttöön.
3) Hillitön tiedotuskampanja, jotta kaikki asennoituisi ja osallistuisi.
4) Työpaikkoja voisi kannustaa pitää virkistyspäivänsä samassa yhteydessä.

Siinä jollekin kunnallisvaaliteema.

Keskustelu

Yhteensä 3 kommenttia ja/tai paluuviitettä kirjoitukseen “Autoton päivä”

  1. Henkka 26.9.2008 klo 12:56:

    Ero Brysselin ja Helsingin välillä on, että Brysselin autoton päivän on aina sunnuntaisin eikä maanantaisin.

  2. ruso 26.9.2008 klo 20:40:

    Totta… Laitetaan paremmaksi: autoton viikonloppu!

  3. Niko Lipsanen 26.9.2008 klo 21:25:

    Ainakin joku vuosi kun syyskuun 22. osui lauantaille tai sunnuntaille, oli Helsingissä autoton viikonloppu. Silloin pähkäilin, että siitähän voisi tehdä jatkuvan ainakin kesäisin. Kesäviikonloppuisin voisi rajata autot pois Helsingin keskustasta suunnilleen samalla laajuudella kuin autottomana päivänäkin.