Lipsanen & Ruso

Helsinki ei tarvitse keskustakirjastoa

Keskustelu Helsingin keskustakirjastosuunnitelmista on taas käynnissä. Valtio-omisteinen Senaatti-kiinteistöt aikoo laittaa toisen kirjastorakennukselle kaavailluista tonteista myyntiin. Kaupungin pitäisi siis ostaa tontti, jos se haluaa sille kirjaston (HS 2.9.08).

En olisi lainkaan pahoillani, vaikka keskustakirjastohanke kaatuisi tonttisotkun tai jonkin muun syyn takia. Töölönlahti ei tarvitse enempää kulttuurimonumentteja, eikä Helsinki keskustakirjastoa.

Jos kaupungilla on ylimääräistä rahaa kirjastotoimintaa varten, niin kehitetään mieluummin pienempiä kirjastoja eri puolilla kaupunkia ja rakennetaan vaikka pari lisää. Kirjastojen tarjoamissa palveluissa ei ole juuri mitään sellaista, mikä puolustaisi uutta monumenttia. Suosituimpien aineistojen on myös hyvä löytyä useasta aluekirjastosta ja vähemmän kysyttyjä kirjoja ja muita aineistoja voi sitten kaukolainata kirjastosta toiseen, jos asiakas ei halua matkustaa toiseen kaupunginosaan.

Eri kirjastot voisivat myös erikoistua erilaisiin aineistoihin. Kun joskus 90-luvulla tein opintojani varten esseetä Helsingin raitiovaunuverkostosta, huomasin Töölön kirjastossa olevan paljon aihetta käsittelevää aineistoa. Siispä suuntasin sinne. Tällaista erikoistumista voisi olla laajemminkin. Esimerkiksi joissakin suunnitelmissa keskustaan kaavailtu monikulttuurikirjasto, mitä ikinä se sitten tarkoittaakin, voisi hyvin olla jonkin olemassaolevan tai uuden aluekirjaston erikoisaineistoa.

Keskikaupungin kirjastoissa on nykyisin ahdasta, se on totta. Ratkaisun ei tarvitse silti olla yksi suuri keskustakirjasto, vaan kyllä kantakaupungissakin voisi olla yksi tai kaksikin pienempää aluekirjastoa lisää. Itseäni harmittaa erityisesti lähelläni sijainneen Punavuoren kirjaston lakkauttaminen joitakin vuosia sitten. Mieluummin haluaisin sen takaisin kuin keskustakirjaston. Pari uutta kirjastoa keskustan liepeillä helpottaisi Rikhardinkadun, Töölön, Kallion ja Kympin ruuhkia, ja niihin voisi tarvittaessa sijoittaa myös joitakin erikoiskokoelmia.

Kirjastojen aineistot ja palvelut ovat entistä useammin sähköisiä. Tämä kehityssuunta saa suuren keskustakirjaston näyttämään vanhanaikaiselta keksinnöltä; sähköiset palvelut kun on helppo hajauttaa eri puolille kaupunkia. Ei ole mitään mieltä sijoittaa suurta määrää asiakastietokoneita vierekkäin keskustaan, jos ne voi vaihtoehtoisesti ripotella kaupunginosien ja lähiöiden omiin kirjastoihin. Opastusta ja neuvontaa on hyvä saada lähellä omaa kotia. Ei kaiken ole pakko sijaita keskustassa.

Keskustakirjastosuunnitelmat osoittavat kuitenkin sen, että kaupungista tuntuu löytyvän haluja sijoittaa varoja kirjastojärjestelmän kehittämiseen. Ei tehdä niillä rahoilla uutta monumenttia, vaan kehitetään ja laajennetaan sitä jokaisen omaa lähikirjastoa. Tehdään niistä kaupunginosien ja lähiöiden omia kulttuurikeskuksia, eikä jätetä niitä uuden jättikirjaston varjoon.

Keskustelu

Yhteensä 5 kommenttia ja/tai paluuviitettä kirjoitukseen “Helsinki ei tarvitse keskustakirjastoa”

 1. ruso 4.9.2008 klo 7:02:

  taas täyttä asiaa… Musiikkitalo on yhtä turha: töölönlahdella on konserttisalia vierekkäin rivissä vaikka muille jakaa….

 2. Martti Tulenheimo 5.9.2008 klo 10:31:

  Asiaa voitaneen tarkastella nolla- ja ykkösvaihtoehtojen lisäksi myös kakkosvaihtoehdon kannalta.

  Jos Pasilan kirjasto ja kirjasto 10 lakkautettaisiin, niistä säästyvät resurssit riittäsivät jo lähes sellaisinaan keskustakirjaston pyörittämiseen. Koska pasilalaisten kannalta olisi ikävää ottaa heiltä lähikirjasto pois, Länsi- tai tulevaan Keski-Pasilaan voitaisiin sijoittaa uusi, pienempi lähikirjasto.

  Tällöin kirjastoresursseja täytyisi lisätä Pasilan uuden kirjaston osalta, mutta muualta ei tingittäisi JA saataisiin keskustakirjasto.

  Itse toivoisin kirjastotoimen resursseja lisättävän samassa yhteydessä kokonaisuudessa sen verran, että keskustakirjastosta ei tulisi torsoa. Sellainen (vaihtoehto kolme) kannattaa jättää kokonaan rakentamatta.

  Ajatus kirjastojen erikoistumisesta saa varauksettoman kannatukseni!

 3. Niko Lipsanen 6.9.2008 klo 0:05:

  En kyllä usko, että uusi keskustakirjasto pyörisi niillä resursseilla, jotka saataisiin Kympin lopettamisesta ja Pasilan kirjaston vaihtamisesta pienempään. Olen saanut sellaisen käsityksen, että huomattavasti suuremman kokoluokan hankkeesta on kysymys.

 4. Martti Tulenheimo 9.9.2008 klo 22:38:

  Voitpa hyvinkin olla oikeassa, minulla ei ole asiasta varmaa tietoa. Jos niin on ja se tarkoittaisi paikalliskirjastojen resurssien imurointia keskustakirjaston pyörittämiseen, en kannattaisi hanketta riemuiten.

  Sivuhuomiona mainittakoon, että eräänlainen keskustakirjasto Helsinkiin tulee joka tapauksessa, kun yliopiston keskustakampuksen kirjasto aikanaan valmistuu. Ja sen myötähän nykyiset tiedekunta- ja laitoskirjastot otetaan muuhun kuin kirjastokäyttöön.

 5. Paluuviite: Lipsanen & Ruso (17.10.2011 6:19)