Lipsanen & Ruso

Korkeasaari ihmisille!

Korkeasaari
Korkeasaaren rantaa Katajanokalta nähtynä / Niko Lipsanen 31.8.2008

Laajasalon Kruunuvuorenrantaan rakennetaan uusi asuinalue, joka kytketään keskustaan todennäköisesti raitioyhteydellä. Useimmissa suunnitelmissa kiskot näyttäisivät kulkevan Korkeasaaren tai viereisen Hylkysaaren kautta. Tämä olisikin varmasti eläintarhatoiminnan kannalta hyvä ratkaisu, sillä tekisihän raideyhteys keskustaan saaresta entistä saavutettavamman.

Uuden raitiovaunulinjauksen myötä olisi kuitenkin tarkasteltava myös sitä vaihtoehtoa, että Korkeasaareen rakennettaisiin eläintarhan tilalle asuinrakennuksia ja yleistä puistoa. Kokonsa ja sijaintinsa perusteella Korkeasaareen sopisi hyvin Eiran tai Kaivopuiston tapainen tasokas asuinalue sekä yleistä, kaikille avointa puistoa. Uusi puisto olisikin varmasti tervetullut tiiviisti rakennetun kantakaupungin kupeeseen. Eläintarhana Korkeasaari ei palvele lähialueiden virkistyskäyttöä, koska sinne päästäkseen pitää maksaa pääsymaksu.

Kalliina, rikkaiden asuttamana kaupunginosana Korkeasaaressa olisi myös yksi ylimääräinen koukku. Jos autoliikenne saareen kulkisi Mustikkamaan ja Kulosaareen kautta, niin siinä saattaisi vähän varakkaampikin yksityisautoiluun tottunut asukas hypätä suoraan keskustaan menevään raitiovaunuun. Tämä toisi joukkoliikenteelle uusia käyttäjiä ja nostaisi myös sen statusta.

Entä sitten eläintarha? En ole täysin varma, onko kyseessä sellainen toiminto, jonka olemassaolo Helsingissä on kovin tarpeellinen. Onhan se suosittu turistikohde, ja jonkinlainen rooli eläintarhoilla lienee uhanalaisten eläinlajien suojelussakin. Mutta onko tuulinen ja kylmä Itämeren saari sitten paras paikka monellekaan lämpimämmästä ilmanalasta tulevalle eläinlajille?

Jos eläintarha halutaan kaupungissa pitää, niin uuden sellaisen voisi rakentaa vaikka jonnekin Itäsalmen tienoille. Siellä on tilaa, eivätkä eläimet olisi samalla tavalla tuulisen meren armoilla. Jos pieni osa niistä varoista, jotka Korkeasaaren rakentamisesta asuinkäyttöön saadaan, ohjattaisiin uuden eläintarhan rakentamiseen, saataisiin siitä nykyaikainen ja eri eläinlajien luontaiset tarpeet paremmin huomioiva kokonaisuus.

Matkailijoiden näkökulmasta Itäsalmi olisi tietysti vähän kauempana, mutta metrollahan sinnekin kohta pääsee. Jos vetonaulana olisi entistä hulppeampi eläintarha, niin eivätköhän vierailijat sinne löytäisi vähintään entiseen tahtiin.

Keskustelu

Yksi kommentti tai paluuviite kirjoitukseen “Korkeasaari ihmisille!”

  1. Paluuviite: Aiheita (17.10.2009 7:03)